Auguszta
-3 °C
2 °C

Abramovics, Beckham és Ferguson a leggazdagabbak

2004.12.01. 14:23
A Four Four Two angol futballmagazin elkészítette a legtehetősebb brit vagy brit futballban dolgozók listáját. Összesítésben a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics magasan vezet, a játékosok között a Real Madrid sztárja, David Beckham, míg az edzők rangsorában Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere az első.
A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics vezeti az angol labdarúgás gazdagjainak listáját. A játékosok között David Beckham az első, összesítve viszont csak a negyvenegyedik.

Henry csak a tizedik, Rooney be sem került

Az abszolút top 10

1. Roman Abramovics (Chelsea) - 7,5 milliárd font
2. Joseph Lewis (Tottenham Hotspur, Glasgow Rangers) - 1,8 milliárd
3. Dermot Desmond (Celtic Glasgow, Manchester United) - 850 millió
4. Trevor Hemmings (Charlton Athletic, Preston North End) - 700 millió
5. A Walker-család (Blackburn Rovers) - 650 millió
6. Malcolm Glazer (Manchester United) - 560 millió
7. David Sullivan (Birmingham City) - 550 millió
8. John Magnier (Manchester United) - 520 millió
9. David Gold (Birmingham City) - 495 millió
10. Mohamed al-Fayed (Fulham) és Harry Dobson (Manchester United) - 470 millió

A Four Four Two című magazin hagyományos év végi listáján a brit vagy Nagy-Britanniában szereplő, labdarúgásban dolgozó személyeket rangsorolta. Első helyre a londoni, jelenleg bajnoki listavezető gárda, a Chelsea orosz irányítója került 7,5 milliárd fontos (1 font=353.597 forint) becsült vagyonával, míg a Real Madrid sztárja a legtehetősebb aktív játékos 65 millióval. Utóbbi listán az Arsenal holland csatára, Dennis Bergkamp a második 37 millióval, majd a szintén realos Michael Owen következik harminccal. Meglepetésre a negyedik a Manchester City támadója, Robbie Fowler, aki nem elsősorban a labdarúgásból származó fizetésének, inkább sikeres ingatlanüzleteinek köszönheti vagyonát. Az idén Aranylabdára és az Év játékosának is jelölt Thierry Henry csak a tizedik 18 millió fonttal.

Az angol válogatott és a Manchester United tinédzser klasszisa, Wayne Rooney viszont be sem fért a százba.

A tíz legtehetősebb játékos
1. David Beckham (Real Madrid) - 65 millió font
2. Dennis Bergkamp (Arsenal) - 37 millió
3. Michael Owen (Real Madrid) - 30 millió
4. Robbie Fowler (Manchester City) - 28 millió
5. Alan Shearer (Newcastle United) - 22 millió
6. Sol Campbell (Arsenal), Rio Ferdinand (Manchester United), Ryan Giggs (Manchester United) és Roy Keane (Manchester United) - 20 millió
10. Thierry Henry (Arsenal) - 18 millió

Négy MU-társtulajdonos is az első tízben

A tulajdonosok között a Tottenham Hotspur és a Glasgow Rangers résztulajdonosa, Joseph Lewis a második, míg a Manchester United tulajdonosai közül négyen is az első tízben vannak: Dermot Desmond, akinek a Celtic Glasgowban is van pénze, 850 millióval a harmadik, Malcolm Glaser 560 millióval a hatodik, John Magnier 520 millióval a nyolcadik, Harry Dobson 470 millióval a tizedik. Szintén a tizedik helyen áll Mohamed al-Fayed, a Fulham első embere, aki a Harrod's áruházlánc tulajdonosa is.

Csak két edző a száz gazdag között

Az edzők közül csak ketten kerültek be a százba, az MU menedzsere, Sir Alex Ferguson 15 millió fontos, az angol válogatott svéd szövetségi kapitánya, Sven-Göran Eriksson tízmilliós becsült vagyonnal rendelkezik. Az Arsenal francia trénerének, Arsene Wengernek hétmillió fontja van a listát összeállítók szerint.

A leggazdagabb edzők

1. Sir Alex Ferguson 15 millió font
2. Sven-Goran Eriksson 10 millió
3. Kevin Keegan (Man. City) és Arsene Wenger (Arsenal) 7-7 millió
5. David O'Leary (A. Villa) 5 millió

Az összeállítást Philip Beresford és Dominic Prince készítette, akik minden évben összegyűjtik a leggazdagabb britek listáját, amelyet a Sunday Timesban publikálnak.

Az összegeket persze lehetetlen pontosan megállapítani, ezt elismerte a Four Four Two magazin szóvivője is: "Az adatokat a bevett üzleti módszerek szerint számolták ki, de természetes, hogy becsülni is kellett, hiszen a bankszámlák titkosak, és senki sem szívesen hozná azokat nyilvánosságra".