József, Bánk
-6 °C
0 °C

'Mindenhol megálltam a helyem eddig'

2004.12.03. 16:53
"Három embert szeretnék a télen leigazolni a Ferencvárosba" - mondta az Index Törzsasztalában László Csaba, a Fradi vezetőedzője. Megtudhattuk, hogy az a legnagyobb baja a magyar futballistáknak, hogy kishitűek, és évek óta nincsenek rákényszerítve a gyors gondolkodásra, és gyors játékra.
Az UEFA-kupában érdekelt, igaz már csak matematikai továbbjutási eséllyel rendelkező Ferencváros edzője, László Csaba a pénteki edzés után állt a fórumozók rendelkezésére. Számos kérdés érkezett hozzá, miként kívánja megerősíteni csapata keretét, és elmondta, hogy nevekkel nem kíván szolgálni, de három poszton mindenképpen frissíteni akar. Elárulta, az anyagi gondokkal küszködő Zalaegerszegről is vannak jelöltjei. Rósa, Lipcsei, Vukmir és Szűcs további szerződését mindenképpen szorgalmazza.

A román játékosok titkai

A csapat téli terveivel kapcsolatosan kifejtette, hogy elsőként egy "futóedzőtábor a hóban" élvez előnyt, majd a folytatásban számos külföldi csapattal szeretne játszani edzőmeccseket, de nem Magyarországon. A klub utánpótlás edzőivel rendszeresen konzultál - ifjabb Albert Flóriánnal kiváló a viszonya -, de nem szól bele munkájukba. Fiatal játékosokat feltétlenül be akar építeni a csapatba.

"Székelyföld a szülőhazám, Magyarország az anyaországom, és mi így együtt egy nemzet vagyunk" - utalt felfogására az Erdélyből származó, majd sokáig Németországban élő szakember. László Csaba töretlenül hisz abban, hogy a magyar játékosok mentalitását képes megváltoztatni. Nem titkolta, hogy egy román játékos semmivel sem képzettebb a magyarnál, de szemtelenebb, agresszívebb, és nem elégszik meg egy félidőnyi jó játékkal. Úgy véli, hogy legrosszabb meccse a Basel elleni második félidő volt - "a szerdai vereség szinte jobban fáj, mint a prágai, mert hatalmas esélyt szalasztottunk el" -, legkellemesebben pedig a Feyenoord ellen érezte magát a kispadon.

Bosszantja, ha nem agresszív csapata

"Szűcs Lajos mostantól pontosan tudja, mi a dolga" - foglalt állást egy, a kapusra vonatkozó kérdésre. (A Basel elleni meccsen csak Szűcs vállalta a megítélt tizenegyes értékesítését, de fölé lőtt az utóbbi időben büntetőkre is specializálódott játékos.) Nagyon bosszantja, hogy a csapatából sokszor hiányzik az agresszivitás. A Ferencvárost a nyár óta felkészítő edző megerősítette, soha nem elégedett, és mindig a következő lépcsőfok van a szeme előtt, ha elért valamit. Azt is elmondta, hogy a "székely ember olyan, mint a macska, talpra esik".

A magyar játékosok hibáiról őszintén beszélt: "Eddig senki nem kényszerítette rá őket a gyors passzokra, a gyors gondolkodásra, emellett kishitűek." Visszautasította viszont azt a vélekedést, hogy bármikor is beleszólt volna valaki a csapat összeállításába rajta kívül. Válogatottbeli "főnökét", Lothar Matthäust jó szakembernek tartja.

A Ferencvárosért és a magyar futballért

"Mindenképpen sokáig szeretnék dolgozni a Ferencvárosban, a Ferencvárosért, és a magyar futballért" - jelentette ki László, és legnagyobb erényének azt tartja, hogy eddig mindenhol megállta a helyét.

Azt is elárulta, zenében a magyarok közül az Edda és a Republic áll közel hozzá, míg a kedvenc filmje a Forrest Gump.