Eleonóra
-1 °C
2 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Az Arsenal kieshet, de első is lehet

2004.12.07. 13:13
A Bajnokok Ligája hatodik fordulójának keddi, első játéknapján három csapat juthat a legjobb tizenhat közé, viszont még hétnek van esélye a továbblépésre. A Valencia- Werder rangadón az egyik fél biztosan továbbmegy, az Arsenalt, ha nem nyer, a Panathinaikosz kiütheti, míg a PSG, Porto, CSSZKA Moszkva trióból még bármelyik a nyolcaddöntőbe juthat.
Kedd este véget ér a küzdelem a labdarúgó Bajnokok Ligája négy csoportjában is, eldől, hogy a hatodik forduló első játéknapján mely együttesek csatlakoznak a már továbbjutott PSV Eindhovenhez (E-csoport), AC Milanhoz, FC Barcelonához (mindkettő F-csoport), Internazionaléhoz (G-csoport) és Chelsea-hez (H-csoport).

A keddi meccsek
Arsenal-Rosenborg, Panathinaikosz-PSV
Celtic-Milan, Shaktar-Barcelona
Valencia-Werder Bremen, Inter-Anderlecht
Porto-Chelsea, PSG-CSSZKA

Még három hely szabad a keddi játéknapon, ezekre az Arsenal, a Panathinaikosz (mindkettő E-csoport), a Werder Bremen és az FC Valencia (mindkettő G-csoport), a címvédő FC Porto, illetve a Paris Saint-Germain és a CSZKA Moszkva (mindhárom H-csoport) pályázik, más-más esélyekkel.

Az Arsenal esélyes, de a Panathinaikosz kiütheti

Az E-csoportban viszonylag egyértelmű a helyzet, a második helyen álló Arsenal akkor búcsúzik, ha kikap a Rosenborgtól; vagy csak egy pontot szerez, míg a Panathinaikosz legyőzi a PSV-t. Pontazonosság esetén - ehhez a londoniak kudarca és az athéniak döntetlenje kell - az angol bajnok a jobb az egymás elleni eredmények, az idegenben szerzett több gól (Panathinaikosz-Arsenal 2-2, Arsenal-Panathinaikosz 1-1) alapján. Ha viszont az Arsenal és a Panathinaikosz is nyerne, az angolok csoportelsőként kvalifikálnák magukat a tavaszi nyolcaddöntőkbe.

A Werdernek még a 2-1-es kudarc is jó

A G-csoportban valamivel nehezebb kisakkozni a továbbjutást: az FC Valenciának 1-0-ra, vagy legalább két góllal kell győznie a nyolcaddöntőért a Werder Bremen ellen. Pontazonosságnál ugyanis életbe lép a brémaiak 2-1-es hazai sikere. A németeknek tehát már a döntetlen is jó, sőt, 2-1-re ki is kaphatnak, mert ekkor jobb gólkülönbségüknek köszönhetően ők mennének tovább.

A CSSZKA-nak győzelem és portói döntetlen kell

A H-csoportban a legérdekesebb a helyzet, mert az is előfordulhat, hogy a címvédő FC Porto, illetve a PSG azonos pontszámmal és gólkülönbséggel végez, de ez - az egyszerű pontazonossághoz hasonlóan - a franciáknak kedvezne (FC Porto-PSG 0-0, PSG-FC Porto 2-0). A pillanatnyilag negyedik helyen álló CSZKA Moszkva akkor juthat tovább, ha legyőzi idegenben a PSG-t, a portugál gárda pedig nem nyer a Chelsea ellen.

Két csapat között holtverseny esetén - ebben a sorrendben - az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több pont, az azokon elért jobb gólkülönbség, az azokon idegenben rúgott több gól, az összesített gólkülönbség, a több lőtt gól, végső esetben az országok idény eleji UEFA-együtthatója rangsorol a csapatok között.