Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Gólvilágcsúccsal vonult vissza a legjobb futballistanő

2004.12.09. 12:16
Az USA-Mexikó találkozón játszott utoljára Mia Hamm, minden idők legjobb női futballistája. A csupán harminckét éves, diplomás világklasszis 1,12-es bajnoki gólátlaggal, 158 válogatottbeli góllal és két vb-arannyal vonul vissza.
Az amerikai női futballválogatott Mexikó ellen 5-0-ra megnyert mérkőzésen búcsúzott el a közönségtől Mia Hamm, minden idők legjobb női labdarúgója.

Tizenöt évesen már válogatott volt

#alt# A harminckét éves csatár tizenhét éven át volt válogatott, első meccsét 1987-ben, tizenöt esztendősen játszotta. Két évvel később lőtte első gólját a nemzeti csapatban, amelyet további 157 követett, ami abszolút csúcs, mind a női, mind a férfi futballt tekintve.

A FIFA eddig kétszer választotta őt az év játékosának, a díj első két kiírását (2001, 2002) ő nyerte, míg tavaly második lett. Gyűjteménye december 20-án minden bizonnyal tovább bővül, hiszen őt tartják a legesélyesebbnek az idei díjra is.

Minden negyedik lövése gól lett

Pályafutása alatt összesen 258-szor szerepelt a címeres mezben, tizenegyszer ért el mesterhármast, kétszer négy találatot egy meccsen, két-két olimpiai bajnoki címet, illetve vb-aranyat szerzett.

Klubcsapatában, a Washington Freedomban átlaga egészen elképesztő, 1,12 gól meccsenként, míg a statisztikák szerint minden negyedik lövéséből gólt szerzett. A kilencvenes években, 1991-től 1998-ig rendre őt választották Amerikában az év női játékosának.

Nem csak a pályán volt sikeres

#alt# Hammnek a pályán kívül is voltak sikerei, 1994-ben politológiai diplomát szerzett, a People magazin 1997-ben beválasztotta a világ ötven legszebb embere közé, míg legfőbb szponzora, a Nike róla nevezte el a cég központjának legnagyobb épületét.

Népszerűségét és teljesítményét talán minden idők legjobb hokijátékosa, a tengerentúlon csak a "great one" - "a legnagyobb" - néven emlegetett kanadai Wayne Gretzky nyilatkozata fejezi ki: "Nem én vagyok a legnagyobb, ő az igazi "great one".