Sára, Márió
2 °C
6 °C

Millwall-huligánok várhatnak a Fradira Skóciában

2004.12.13. 15:08
A Fradi korábbi UEFA-kupa ellenfelének szurkolói csütörtökön akarnak elégtételt venni az őket Budapesten, szeptemberben ért valós és vélt sérelmekért. A Millwall huligánjait a legbalhésabb angol csoportként tartják számon és most Edinborough-ba készülnek utazni. A londoniak főnöke tud az "érdeklődésről", de nem tart komolyabb összecsapástól. A fradisták nem tartanak a Millwall-tábortól, de vannak szövetségeseik a szigetországban is.
Csütörtök este az FTC labdarúgócsapata az edinborough-i Hearts ellen lép pályára Skóciában az UEFA Kupa csoportkörének utolsó játéknapján. A gárda legalább kétgólos győzelemmel, illetve a párhuzamosan zajló mérkőzés kedvező eredményével még továbbjuthat, de a vendéglátók is hasonló helyzetben vannak.

A Hearts-drukkerek is segítenének

Kiélezett mérkőzés várható a pályán, sőt, a tribünön is lehetnek gondok, ha igaznak bizonyulnak a skót Sunday Herald című lap információi: a sorozattól korábban az FTC ellen búcsúzó londoni Millwall szurkolói azt tervezik, hogy északra utaznak, és revánsot vesznek a fradi szurkolóin, az őket Budapesten ért támadás miatt.

A lap internetes fórumokra bukkant, amelyen a Hearts fanatikusai felajánlják a segítségüket a millwallosoknak: "Igaz, hogy a Millwall csapatokat küld Edinbrough-ba, hogy elbánjon a ferencvárosiakkal? Ha megkapom a részleteket, hogy hol lesztek, csatlakozunk hozzátok és segítünk a melóban. Nem adjuk meg magunkat."

Elővigyázatosságból a két brit klub már fel is vette a kapcsolatot, és a londoni rendőrség futballhuligánokra specializálódott egységének két tagja csütörtökre Edinborough-ba utazik, hogy segítsen a Millwall-huligánok kiszűrésében.

Ken Chapman, a Millwall biztonsági főnöke az előkészületek ellenére nem tart összecsapástól.

"Szerintem nem lesz rendbontás, és ennek több oka is van. A Ferencváros nem szerepel jól az UEFA-kupában. Nem is fognak továbbjutni. A Millwall ellen is csak 275 szurkolójuk jött el, úgy gondolom, ezúttal még ennyien sem lesznek. Ráadásul közeleg a karácsony is, ami szintén fontos tényező. Beszéltem a napokban a drukkerekkel, és nem akarnak börtönbe kerülni, mert akkor az ünnepeket is benn kellene tölteniük. Persze tudok róla, hogy a Hearts-szurkolók meghívták a millwallosokat, de az előbbiek miatt csak az lehet a céljuk, hogy lássák kiesni a volt riválist" - nyilatkozta Chapman, korábbi magas rangú londoni rendőrtiszt a Sunday Herald-nak.

A skótok nem nyilatkoznak

A lap a Hearts hasonló képviselőjét is meg akarta szólaltatni, de csak a klub szóvivőjével beszélhettek: "Minden ügy, amely a Hearts és a rendőrség között zajlik, titkos." Annyit tudni biztosan, hogy novemberben az egyesület biztonsági főnöke, Tom Purdie kapcsolatba lépett londoni kollégájával.

A meccs körülményeit bonyolíthatja, hogy a Hearts keménymagja sem tartozik a toleráns csoportok közé, a skót szövetség épp múlt csütörtökön büntette meg a klubot, mert nem tett meg mindent a nézőtéri rasszista megnyilvánulások ellen.

Az újság megjegyzi továbbá, hogy a Millwall-Ferencváros meccsen is feltűntek rasszista elemek a vendégszektorban, és emlékeztet a két csapat drukkereinek budapesti botrányaira is. A magyar fővárosban a visszavágó előtt négy angolt is megkéseltek, és huszonegy Millwall-ultrát tartóztattak le. (Ezek után a Liverpool elleni kupameccsen csak olaj volt a tűzre, a liverpooli szurkolók állandó "Ferencváros! Ferencváros!" szurkolása )

A fradisták tudnak a készülődésről

Egy magát megnevezni nem kívánó ferencvárosi szurkoló - aki a csapat idei valamennyi európai kupameccsén ott volt - az Index érdeklődésére elmondta, tudnak az angolok készülődéséről. "Mi Newcastle-ba megyünk fapadossal, onnan bérelt kocsikkal megyünk át Edinborough-ba. Ezen a repülőn körülbelül negyvenen utazunk, de információink szerint nem lesz száznál több Fradista a meccsen" - mondta a zöld-fehér szimpatizáns.

A balhétól nem tartanak a fradisták, hiszen szerintük sok Millwall szurkoló inkább a hétvégi Leeds elleni rangadót választja a skóciai utazás helyett. "Egy biztos, mi nem keressük a balhét, de a Celtic-drukkerek és a Hearts városi riválisának, a Hiberniansnek a szurkolói is jelezték, ha akarjuk átjönnek nekünk 'segíteni', csak szerezzünk nekik jegyet".