Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Fradi becsületbeli ügye

2004.12.16. 11:03
A Ferencváros skóciai UEFA Kupa-találkozóján becsületéért lép pályára, de egy esetleges kétgólos győzelem kis szerencsével a továbbjutást is érheti.
Kisebb nehézségekkel, a Budapestről induló repülőgép mintegy 45 perces késésével kezdődött a Ferencváros skóciai útja. A zöld-fehérek csütörtökön a Hearts elleni UEFA Kupa találkozón, Edinburgh-ban lépnek idén utoljára pályára tétmérkőzésen. (A háromnegyed kilenctől kezdődő meccset a Sport1 közvetíti.)

A hollandokban bízva

A csapat további nemzetközi szereplése nagyban függ a csütörtöki eredménytől, illetve a Feyenoord baseli szereplésétől. A Fradinak ugyanis csak abban az esetben van esélye a továbbjutásra, ha győz, és a holland alakulat nyer Svájcban, és a két találkozó összesített eredménye legalább négygólos különbséget hoz. Vagyis: 3-1-es magyar siker és 1-0-ás holland diadal esetén a Fradi megélheti a tavaszt.

László Csaba, Ferencváros vezetőedzője azonban úgy véli, nem szabad feladni a továbbjutásról szövögetett álmokat, amíg minimális esély is van annak kiharcolására. "Ez a találkozó becsületbeli ügy. Nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, hogy minél nagyobb különbséggel megnyerjük a mérkőzésünket, majd utána bízzunk abban, hogy a Feyenoord is ugyanezt teszi a Basel otthonában" - mondta a zöld-fehérek trénere.

Emelt fővel búcsúzni

A szakember szerint reálisan nézve csapatának nincs sok esélye a legjobb 32 közé kerülésre, mivel nem a saját kezében van a sorsa.

"Ha nyerünk Skóciában és ez mégis kevésnek bizonyul, akkor is elmondhatjuk, hogy emelt fővel búcsúztunk, éppen ezért nem szabad a másik meccsel foglalkozni" - jelentette ki László Csaba, aki 21 játékost akart kivinni Skóciába, ám Csepregi Richárd éjjel belázasodott, így ő nem tarthatott társaival Edinburgh-ba.

Hiányzó légiósok

A zöld-fehéreknél hiányozni fog három idegenlégiós is: a szlovén Adem Kapic eltiltás, a román Sorin Botis lágyékhúzódás, míg a cseh Robert Vagner lovaglóizom-sérülés miatt kénytelen kihagyni a találkozót.

Donald Park, a skót Hearts labdarúgócsapatának pályaedzője a ferencvárosiak Schalke 04 és FC Basel elleni meccseinek felvételei alapján úgy véli, két azonos erejű csapat találkozik egymással csütörtökön.

Gyors játékkal verhető a Fradi

"A magyar bajnokcsapatot fogadjuk, tehát illusztris vendég érkezik hozzánk" - mondta Park a klub honlapján. "A Ferencváros több játékrendszert is alkalmaz, ráadásul mérkőzés közben is többször változtat az alapfelállásán, erre oda kell figyelnünk, nehogy megzavarodjunk ettől. Ellenfelünk játékosai nagyon technikásak, képzettek, támadásaikat sok passzal építik fel. Agresszív letámadással, a játék felgyorsításával azonban meg lehet zavarni őket.

Park úgy véli, hogy az a gárda nyer majd, amelyik rá tudja kényszeríteni az akaratát a másikra. "Ha a magyarok a nekik kedvező sokpasszos, pozíciós játékukat tudják játszani, akkor lehetnek gondjaink. Ha rá tudjuk kényszeríteni őket a sok futásra, és mindenkit azonnal letámadunk, akkor sokat fognak hibázni és mi kerülünk kedvező helyzetbe".

Grúz játékvezetői hármas

A skótoknál egyedül a kisebb bokasérüléssel bajlódó középpályás, Phil Stamp szereplése bizonytalan. A találkozón a 38 éves grúz Levan Paniasvili fújja majd a sípot, aki a statisztikák szerint a nemzetközi találkozókon átlagban meccsenként ötször mutatja fel a sárga lapot, kiállítani viszont ritkán szokott játékosokat.