Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Alkalmazhatatlan a lesszabály

2004.12.17. 14:05
Spanyol orvosok szerint az emberi szem és az agy biológiailag és pszichikailag alkalmatlan eldönteni az egyik legvitatottabb szabályt.
Orvosilag is igazolást nyert, amit a szurkolók már évtizedek óta tudnak: a futballmérkőzések bírói képtelenek helyesen megítélni, hogy a támadó játékos lesre futott-e, vagy sem, de az egyik vezető brit szaklapban közölt pénteki cikk szerint ezért nem ők, hanem az emberi szem érzékelő képességeinek korlátai a felelősek.

A British Medical Journal című orvosi folyóiratban spanyol orvos szakértők több éves kutatás eredményét összegezve azt írták: annak száz százalékos biztonságú megítéléséhez, hogy egy adott pillanatban a kapura törő játékos lesen van-e, egyszerre legalább öt mozgó tárgy - a két csapat két-két játékosa, és a labda - néhány pillanattal korábbi, valamint az adott pillanatban érvényes helyzetét kellene számítógépi pontossággal rögzíteni.

Az orvoscsoport szerint erre az emberi szem és az agy biológiailag és pszichikailag alkalmatlan.

A lesszabály azt mondja ki, hogy a mezőny mélyéről érkező labdát még csak váró, de már kapura törő játékos és a kapu között az ellenfél csapatából legalább két játékosnak kell tartózkodnia a labda elrúgásának pillanatában, abban az esetben, ha a labda a támadás irányába eső térfélről indul.

Ez egyben azt követeli meg, hogy a bírónak vagy a partvonalon álló zászlós segítőjének egyszerre legalább négy játékos és a labda pontos helyzetét kell érzékelnie olyan széles fizikai térben, amelyet az emberi szem és a látottakat feldolgozó agy nem tud átfogni, és ezért születnek gyakran hibás és joggal vitatott lesdöntések - áll a British Medical Journalben.

A spanyol kutatók szerint a megoldást a fejlett videotechnológia bevetése kínálhatja: vitatott esetekben - akár kockáról kockára - vissza kell nézni a történteket.