Ágnes
-1 °C
2 °C

Jegyzetlen magyar Bundesliga-légió

2004.12.20. 14:28
Gyenge évet zártak a Bundesligában foglalkoztatott magyar futballisták. Dárdai és az idény közepén megsérült Bódog Tamás nem lépett pályára annyiszor a német első osztályú bajnokságban, hogy értékelje a tekintélyes német szaklap, a Kicker. Szabics Imrét értékelték, ő legrosszabb stuttgartiként összesítésben a 205. lett. Még lesújtóbb, hogy a másodosztályban Lőw Zsolt és Szélesi Tamás is kiszorult a kétszázból. Legmagasabban jegyzett légiósunk Lisztes tavasz óta sérült, egyszer sem léphetett pályára műtétje óta.
A nyárig Berlinben szereplő Király Gábor távozásával és Lisztes Krisztián súlyos sérülésével meghatározó magyar játékos nélkül maradt a német futballbajnokság. Ez már a Bundesliga őszi mecssein is egyértelmű volt, de a tekintélyes német szaklap, a Kicker értékelése alapján egyértelmű, halványak voltak a szezon első felében Bundesliga-légiósaink.

A tavaly őszhöz képest jelentősen visszaesett Szabics Imre teljesítménye is a Vfb Stuttgart színeiben. A magyar támadó tizenkétszer lépett pályára, két gólt lőtt és kilencszer nyújtott értékelhető teljesítményt, vagyis töltött hatvan percnél többet a pályán. A válogatott játékos az első és a harmadik fordulóban kapott közepes osztályzatot, utána már egyszer sem.

Dárdai általában kispados volt

A magyar válogatott tagja a csatárok között a 41. helyen zárt, összesítésben pedig a 205. pozíciót foglalta el. Nála rosszabb stuttgarti nem volt, Kuranyi összesítésben a 65. helyen, míg a brazil Cacau a 117. helyen végzett.

A Hertha BSC középpályása, Dárdai Pál hosszú idő után először nem játszott annyiszor, amennyi elegendő lett volna arra, hogy értékelje a szaklap. Ötször volt kezdő, egyszer le, négyszer pedig becserélték. (Osztályzatai alapján egyébként jóval megelőzte volna Szabicsot, és a százharmincadik hely környékén köthetett volna ki.) Dárdai nem volt sérült, formája miatt nem lépett pályára a berlineiknél.

Lőw és Szélesi a legrosszabbak között

A Bundesliga meglepetéscsapata, a Mainz játékosa, Bódog Tamás az idény közben járomcsont-törést szenvedett, utána már nem is léphetett pályára, és mivel Lisztes Krisztián még mindig sérült - áprilisi keresztszalag-szakadása után ismét műteni kellett jobb térdét -, ezúttal kizárólag Szabics volt az egyetlen magyar futballista, akit értékeltek.

A másodosztályban sem volt kedvezőbb a helyzet, a legjobb magyar Lőw Zsolt lett, de ő is csupán a 201. helyet tudta megkaparintani. Csapattársa, Szélesi Zoltán még nála is rosszabb produkcióval rukkolt elő, a 206. helyre futott be. Az egykor szebb napokat látott, és az első osztályban is szereplő Cottbusban mindössze egyetlen játékos kapott náluknál rosszabb érdemjegyet. Lőw tizenhárom, Szélesi tizenhat alkalommal játszott, mindketten egy gólig jutottak.

Négy epizodista

A többi magyar, Tököli Attila (Köln), Mészáros Norbert (Cottbus), Tokody Tibor és Bajzát Péter(Oberhausen) a meccsek töredékén jutott szóhoz, különösen Tököli mellőzése figyelemfelkeltő, mert ő sérülése után csupán pár percre tudta visszaverekedni magát a csapatba.