Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nincs madridi játékos az év legjobb futballcsapatában

2004.12.26. 20:20
A tekintélyes francia szaklap, a L'Equipe nyilvánosságra hozta, mely labdarúgó nyújtott az elmúlt évben maradandót. A szurkolói és újságírói szavazatok alapján az olasz liga klasszisai kerültek túlsúlyba. A Real Madrid sztárjai, Ronaldo, Raúl, Beckham, Zidane, Figo kiszorultak az elitből, mint ahogy a francia csatár, Henry is.
A L'Equipe francia sportnapilap nyilvánosságra hozta az év labdarúgócsapatát, melyben 1995 után először nem kapott helyet a Real Madrid futballistája. A tizenegy klasszis több mint fele - szám szerint hat - az olasz bajnokságot, azaz a Serie A-t erősíti, míg az angol Premier League-t és a spanyol Primera Divisiónt a Chelsea és az FC Barcelona két-két játékosa képviseli. A "kakukktojás" a Bajnokok Ligája-győztes FC Porto kiválósága, Maniche.

Zagorakisz is helyet kapott

Utóbbi csapatot azért közvetetten többen "fémjelzik", hiszen tavasszal még a portugál gárda egyben a válogatott alapembere volt a nyáron Chelsea-hez szerződött kiváló védő, Ricardo Carvalho, valamint az FC Barcelonához távozott Deco.

Némi meglepetés, hogy a pillanatnyilag a Bolognában légióskodó, egyszersmind a kiesés ellen harcoló görög Zagorakisz is bekerült a legjobbak közé, pedig klubszinten érdemlegeset nem igazán nyújtott, igaz a kontinensbajnokságon őt választották a legjobb játékosnak.

Adriano lett Sevcsenko társa

Az együttesben természetesen helyet kapott az Aranylabdás ukrán Andrij Sevcsenko és a FIFA szavazásán év játékosának választott brazil Ronaldinho - utóbbin a szövetségi kapitányok szavaztak -, viszont nagy meghökkenésre nem a mindkét voksoláson második Thierry Henry, hanem az Internazionale brazil gólzsákja, Adriano lett az AC Milan sztárjának csatártársa az álomcsapatban.

Az év csapatának vezetőedzője - ezen a poszton lehetett talán a legkisebb a konkurencia, mert leginkább csak a görögöket irányító Rehhagel jöhetett volna még szóba - az FC Portót Bajnokok Ligája-győzelemig vezető, de azóta már a Chelsea-t vezető José Mourinho lett.

Az év csapata a lap szerint
Buffon (olasz, Juventus) - Cafú (brazil, AC Milan), Carvalho (portugál, FC Porto/Chelsea), Terry (angol, Chelsea), Zambrotta (olasz, Juventus) - Deco (portugál, FC Porto/FC Barcelona), Maniche (portugál, FC Porto), Zagorakisz (görög, AEK Athén/Bologna), Ronaldinho (brazil, FC Barcelona) - Sevcsenko (ukrán, AC Milan), Adriano (brazil, Internazionale)
Vezetőedző: José Mourinho (portugál, FC Porto/Chelsea)