Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Kiss Lászlót a kényszer viszi vissza a Maldív-szigetekre

2004.12.28. 16:10
A Magyarországról száműzött futballedző, Kiss László sikeres évet zárt maldív csapatával, hiszen mindent - kupát, ligakupát és a bajnokságot - megnyert, amit lehetett, játékosai a vállukon hordozták körbe a stadionban. A szökőár-sújtotta térségben tartózkodó szakvezető fia, kedden életjelet adott magáról, a házukat viszont biztosan elöntötte a víz.
Kiss László 2002-ben dolgozott utoljára Magyarországon futballedzőként, akkor a kieső helyeken álló Vasas kispadján ült. Előtte megfordult több, kevesebb sikerrel Kaposváron, Sopronban, de edzői hitvallásról és módszerekről alkotott nézetei végzetesen különböztek a hazai képzés irányítójáétól, Mezey Györgyétől.

Kisst itthon üldözik

Kiss ezek után üldözöttnek érezte magát itthon, többször elmondta, hogy ő akármilyen eredményt is ér el szerte a világban, Magyarországon biztosan nem kaphatna edzői állást, mert szembehelyezkedett az egykori szövetségi kapitánnyal.

Kiss kevéssel Karácsony előtt tért haza, idén a Maldív-szigeteken minden létezőt - kupát, ligakupát, bajnokságot - megnyert Valencia névre elkeresztelt csapatával, tanítványai, a vállukon vitték körbe a stadionban. Sikerének értékét feltétlenül növelte, hogy idegenlégiós nélkül érte el - a többi csapatnál megfordulnak külföldiek -, és így kapcsolódhatott be együttese az ázsiai bajnokok tornájába.

Kedden addott életjelet a fia

Kiss a napokban aggódva figyelte a szigetekről érkező híreket, és mint mondja a házát biztosan elöntötte az ár. "Mivel az én apartmanom közvetlenül a tenger partján van, szinte biztos, hogy betört a víz a lakásomba. Mivel viszont ez egy négyemeletes ház, remélhetőleg nem döntötte romba. De ez is egy újabb adalék arra, hogy üldöz a balszerencse, mert az ingóságaim bent voltak, ráadásként pár hónapja kiraboltak, így gondolom, hogy az újonnan vásárolt bútorok, tévé, videó, minden tönkrement" - magyarázta az Index érdeklődésére.

A szakvezető azonban nemcsak emiatt lehetett ideges, hanem mert fia, Csaba nászúton a térségben maradt. "Pokoli napokat éltem át, mert nem tudtam róla semmit. Szerencsére kiderült, kedd délelőtt értesített, hogy nincs baja. Január tizenötödikén kellene visszatérnem, de erre pillanatnyilag igen kevés esélyt látok. A kapcsolatot nem tudom felvenni az ottaniakkal, mert a telefonvonalak nem működnek. A sikereim ellenére korántsem az alkotói vágy, hanem sokkal inkább a kényszer visz vissza, mert én itthon biztosan nem juthatok álláshoz" - értékelt.

Menedzser nélkül is sikeres

Kiss nem tagadta nem beszélt túlzottan jól angolul, ő csak a futball nyelvén érteti meg magát játékosaival. "Ott viszont hallgatnak rám a játékosok, hiteles embernek tartanak, és tudják, munka nélkül nem érvényesülhetnek. Az elnök is vevő a szavaimra, az itthoni aljas egyszersmind kártékony állapotok között mindez elképzelhetetlen" - mondta. Hazai kollégái közül kedden Szentes Lázárral beszélt, és elmondása szerint a magyar tréner biztosította arról, hogy csodát tett az ország futballjában.

Külön büszke arra, hogy az arab világban - tevékenykedett Dubaiban és Jordániában is - menedzserek nélkül tudott érvényesülni. "Borzalmasan keveset keresek, de tisztelnek az országban, valamint a kihívások mindig éltettek, és ezek után is éltetni fognak. Plusz az erkölcsi nívó jóval magasabb kint, mint itthon" - jelentette ki. Egyedül a vívódással töltött estéi és éjszakái viselik meg lelkileg.

Bicskei megúszta a pusztítást

Kiss, fia elmondásból úgy tudja, a százkettőből húsz szigetet semmisített meg az ár, és ezek közül jó, ha a fele a régi állapotába kerülhet hamarosan, egy éven belül.

Az egykori szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan, aki Malajziában ténykedik jelenleg, megúszta a pusztítást, és csapatával az indonéziai Dzsakartában lépnek fel válogatott találkozón.