Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Meg nem adott gólért fizetnek a fogadóirodák

2005.01.06. 11:49
Kedd este, az MU-Tottenham angol bajnoki futballmeccsen a labda jó egy méterrel átrepült a gólvonalon, a bíró azonban nem adta meg az érvényes találatot. A fogadók nagyrésze mégis megkapja nyereményét.
Az angol labdarúgó bajnokság 21. fordulójában a korábbi Manchester United-Arsenal meccset is elfújó Riley játékvezető egy nyilvánvaló tizenegyest nem adott meg a Liverpoolnak, amely így végül egygólos vereséget szenvedett. A kopasz bíró tette viszont hamar feledésbe veszett, hiszen három nappal később kollégája, Mark Clattenburg, illetve partjelzője, Rob Lewis még nagyobbat hibázott.

Még Ferguson is elismerte a gólt

A MU-Tottenham Hotspur összecsapás első félidejének végén a vendégek portugál középpályása, Pedro Mendes a félpályáról lőtt kapura. Caroll kapus könnyedén védhette volna a labdát, de az a kezei közül a háta mögé pördült, és csak jó egy méterrel a gólvonalon túlról tudta kiütni.

A játékvezető - aki a félpályánál állt, akárcsak asszisztense - nem adta meg a gólt, így a londoni csapat csak egy pontot szerzett. A meccs utáni sajtótájékoztatón még Alex Ferguson, a manchesteriek mestere is elismerte, szabályos gólt kaptak.

Fizetnek a Mendesre fogadóknak

A bírók arra hivatkoztak, messze voltak, bár maga a gólszerző és a két edző is már a pályán úgy látta, gól volt.

A döntetlen ellenére viszont a William Hill fogadóiroda kifizette azoknak a pénzét, akik arra fogadtak, hogy Mendes szerzi a találkozó első gólját, illetve, hogy a portugál betalál a meccsen. Előbbire 20:1 arányban, utóbbira 11:2 arányban lehetett tippelni. A Tottenham győzelmét ellenben nem honorálta az iroda, mondván, az MU bármikor egyenlíthetett volna. A Paddy Power ír fogadóiroda hasonlóan járt el, ha a nyereséget nem is, de a feltett összeget visszaadta azoknak, akik a londoniak győzelmére fogadtak.

Tippelhetnek a videóbíróra

Az egyik legnagyobb brit cég, a Ladbrokes viszont tiszteletben tartotta a bíró döntését, és sem a gólszerzőre, sem a Tottenham-sikerre nem fizetett semmit. A történtek után a Paddy Powernál már lehet arra is fogadni, hogy a májusi FA-kupadöntőn használnak-e videóbírót. A segédezkösz alkalmazását 7:2-re adja a PP.

Chip a labdában

Ha videóbíró nem is lesz, az MU-Tottenham után az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) komolyan foglalkozik valamilyen segédeszköz bevezetésének lehetőségével.

Mind a videót, sőt, minden más elektromos eszköz használatát ellenzi a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség), viszont a futball labdákat is gyártó Adidas cég már elkészítette chippel felszerelt modelljét, amely jelezi, ha a labda teljes terjedelmével túljutott a gólvonalon.

Döntés februárban

Ennek alkalmazását a nemzetközi futballszövetség irányító testülete (IFAB) hagyhatja jóvá, amely február 26-án ülésezik legközelebb, és az Adidas ajánlata már napirendre is kerül.

Az IFAB egy-egy tagja az angol, a skót, a walesi, illetve az észak-ír szövetségből érkezik, viszont a másik négyet a FIFA delegálja, így kérdéses, hogy pozitívan fogadják-e a chipes labda ötletét.