Klaudia
-3 °C
3 °C

A hakni már megy, a futball még nem

2005.01.11. 20:25
Összeszámlálhatatlan, hány évről-évre magyar játékos érzi úgy, hogy neki külföldre kell mennie, mert kinőtte a hazai bajnokságot. Az aktuális próbajáték után elégedett a kiszemelt klub, annak edzője, maga a futballista is, aki gyorsan telekürtöli a sajtót: marasztalják, és már csak szerződésének részleteit kell tisztáznia. A megállapodás azonban általában - tisztázatlan, anyagi jellegű okokból - nem jön létre. Az Index összegyűjtötte az elmúlt néhány év legismertebb és visszhangot keltő sikertelen próbálkozásait.
Manapság már képtelenség megmondani, ki lehetett az első, aki próbajátékra vállalkozott, az viszont nagyjából kimutatható, hol fordult meg az utóbbi időben magyar futballista, hány országot hakniztak végig próbajáték címszó alatt, hol mutatták meg súlytalanságukat, hol rombolták le a hazai futball maradék tekintélyét. Mindebben nagy szerepet játszhat a menedzser és nem különben a klub pénzéhsége, akik mindenképpen részesülni akarnak a vételárból. A magyarok mennek, kopogtatnak, és ha ajtót is mutatnak nekik, a kedvük nem veszik el automatikusan.

Egressy: Csoda lett volna, ha Angliában maradhatok
Egressy Gábor
Egressy Gábor
Egressy Gábor így értékelte a próbáit az Indexnek. "Szeretek próbajátékokra járni - egyszer-kétszer éreztem csak rosszul magam -, mert mindenhol teljesen más környezet, stadionok, edzőpályák, fogad. Anglia volt egyértelműen a csúcs, ott gondoltam arra, ha kintmaradhatnék, az maga lenne a csoda. Rutinos próbajátékosként azt mondhatom, minden országtól el vagyunk maradva legalább jó húsz évvel a körülményeket illetően. A szakmai munkában már valamelyest jobb a helyzet, itthon is meghonosodott az a kisterületen való játék, ami kint már régóta alap volt. Emellett a második ligás Wimbledonnál olyan nyújtásokat végeztünk, amit idehaza azóta sem láttam" - foglalta össze Egressy tapasztalatait. Hozzátette még, hogy általában nyolc-tíz játékos csatlakozik az érdekelt klub játékoskeretéhez. Nem titkolta, általában azt sem tudják, hol van Magyarország, amikor megjelenik, ám amikor labdás foglalkozás van, azonnal kiderül, hogy nem ügyetlen egy magyar játékos, mint ahogy is szembetűnő, hogy erőnlétileg nagy a lemaradása. "Aztán szóba kerül, hogy mégis mennyit kellene fizetni, és akkor rendre meghiúsul az üzlet, mert a klubok szeretik - alaptalanul - felverni az árakat. Engem drágán igazolt le az MTK, és értelemszerűen az eladásomon nyerni akartak, de az már akkorra összeg volt, hogy külföldön is komolynak számított. Egressy elképzelhetetlennek tartja, hogy a közeljövőben rangos csapathoz magyar játékos szerződjön az élvonalból, azt viszont nem zárja ki, hogy Gera és Király mostani szereplésével segíthet az úttörésben. A csatár ma már egyértelműen a pénzkeresetet tartja szem előtt egy esetleges szerződésnél.

A legtöbbet próbajátékon szereplő magyar játékos alighanem a ballábas Egressy Gábor lehetett, aki nem kevesebb, mint öt országban - Ausztria, Horvátország, Németország, Anglia, Csehország - fordult meg, így mentesült az alapozási időszak alól. Volt az Austria Wiennél, a Hajduk Splitnél, az Ulmnál, a Wimbledonnál és tavaly nyáron a Slavia Prahánál.

Waltner Róbert
Waltner Róbert
Egy másik csatár, Waltner Róbert is próbálkozott tisztességgel, őt meg is büntette a klubja, amikor engedély nélkül utazott el a Hannoverhez, miután az olasz másodosztályú Ternánánál is megmérette magát. Waltner gólt is lőtt, és nagyon meglepődött, hogy a félidőben teljes kifulladása után lecserélték, azon viszont már kevésbé döbbentünk meg, hogy nem tették elé a szerződést. Az észak-német csapatnál ismerhetik a magyar labdarúgók képességeit: az odalátogató Czvitkovics Péter sem váltotta meg a világot.

Tokody, Tököli: a német másodosztály tucatjai

Tokody Tibor
Tokody Tibor
A volt újpesti középpályás, Tokody Tibor megjárta a Slavia Prahát, a Borussia Dortmundot, aztán végül a második ligás Oberhausennél kötött ki, pedig állítólag előtte jó benyomást tett nevezett klubok elöljáróira. A volt válogatott, korábbi ferencvárosi csatár, Tököli Attila végül jobb híján a második ligás Kölnhöz szegődött, és talán maga sem gondolhatta komolyan, hogy a Premier Ligás angol Portsmouth-nak rá van szüksége, de elutazott Angliába, és aztán már hallhattuk a szlogent: elégedettek voltak vele. Talán Pomper Tibor foglalta össze a legtalálóbban és örökérvényűen, amit nyilván a társainak és menedzserének köszönhetően magolt be, és Pompernek köszönhetően magolják azóta is néhányan, tudva, hogy az igazság és az alkalmatlanság úgy sem derülhet ki.

Pomper meglepődött

A próbajáték
A színvonalas bajnokságokban ritka, hogy ereje teljében lévő futballisták próbajátékon vegyenek részt, mert a klubok tökéletesen tiszták a kiszemelt képességeivel, rengeteg adatot összegyűjtenek róla, olykor még a műtéteiről is tájékozódnak. A próbajáték szükséges rossz, ahol gyorsan be kellene illeszkedni egy csapat játékába, és az átlagos magyar játékos nem is beszél nyelveket. A magyarok játékosokkal kapcsolatban álló menedzserek viszont végtelenül hisznek benne, és az érdekeltek csak elvétve utasítják vissza a procedúrát.

"Néhány napos próbajátékra hívtak, amelyből aztán összesen két hét kinntartózkodás lett. Megfeleltem a kívánalmaknak, de legnagyobb meglepetésemre az utolsó nap közölték, hogy mégsem szerződtetnek. Mint később aztán kiderült, a szerződés meghiúsulásának anyagi okai lehettek" - árulta el a Nemzeti Sportnak fapofával, mindent és mindenkit hibáztatva, miután hazatért az izraeli Asdodtól.

Kriston félreértés miatt repült egy napot

A csupaszív Kriston Attila sokkal őszintébb volt: neki tizenkét órás repülőút után nyelvtudás hiányában - feltehetően kézjelekkel - elmagyarázták Dél-Koreában, a vendéglátóknak nem is középpályásra, hanem középső védőre van szükségük. Kriston Németországban többször megfordult, a napokban pedig a skót Livingstone-nál próbálkozik - Vincze Gábor és az Ibériai-félszigetet már jól ismerő Horváth Ferenc társaságában. Ázsia egyébként is nagy sláger újabban, bár a pécsi Pest Krisztián és Horváth Gyula is pórul járt.

A Leedsnél kipróbált Bárányos Zsolt és Kőhalmi András tartotta magát az előre sugalmazott szöveghez, és előbbi már mondta is: "Úgy érzem, a teljesítményemmel nem vallottam szégyent, és bizakodom, hogy Angliában folytathatom pályafutásomat." Mindketten gólpasszal is észrevétették magukat első meccsükön, Bárányos még gólt is fejelt, a megállapodás azonban - talán már nem is meglepetés - még mindig várat magára.

Kerekes hibázott

Kerekes Zsombor
Kerekes Zsombor
Angliában megfordult a nyáron Kerekes Zsombor és Komlósi Ádám is. Előbbiről alighanem a próbajátékok történetében először jelent olyan hír a magyar sajtóban, hogy nem látják benne Inzaghit, mert a szaklap felelevenítette, kétszer is nagy helyzetben hibázott Brightonban.

Utóbbi viszont a hírek és Vladan Filipovics menedzser szerint jó benyomást tett a Wiganra, olcsóbb és fiatalabb is volt, mint angol riválisa, Komlósi mégsem kellett, és még nagyobb elánnal készülődött az újabb erőpróbára.

Komlósit nem ismerték és nem nyerte meg magának kérőit

Még az sem fogta vissza, hogy a Preston elnöke, Derek Shaw előzetesen nem sokat tudott róla. "Figyelünk egy válogatott játékost, próbajátékon van nálunk. Nem sokat tudunk róla, egy pár napig teszteljük. Ezalatt a stáb megismeri, és véleményt alkot. Amennyiben elnyeri a tetszésünket, visszatérünk a szerződtetésére." Az eredmény ismert: Komlósi a Debrecenhez igazolt.

Komlósi: légszomj, majd beilleszkedés
"Mindenképpen hasznos volt a két hét, amit a Wigannál tölthettem. Egy hetet Angliában voltam velük, egy hetet pedig a hollandiai edzőtáborban. A második hétre már felvettem a ritmust, az első héten azonban többször meg kellett álljak az edzéseken - mások is küszködtek légszomjjal, hányingerrel -, mert nem bírtam a terhelést. Nagyon keményen készültünk, a napi két több mint egyórás edzés között alig több mint egyórás pihenőt kaptunk. Ha jól emlékszem, a két tréning után nem is tettem mást, mint feküdtem a szállodában. Örülök, hogy belekóstolhattam abba a világba, szétnézhettem, fontos tapasztalatokat szerzetem be, bár Szentes Lázárnál Debrecenben hasonló gyakorlatokat végeztünk ugyanolyan intenzitással, mint Angliában. A szerződtetésem konkrétan nem került szóba, ez nem is az én dolgom, hanem a menedzseré. A kapcsolat azóta megszakadt, bár ha a Wigan feljut, akkor egy emailt feltétlen írok az egyesületnek, mert nagyon kedvesek voltak velem szemben" - árulta el a Wigannál begyűjtött benyomásait a válogatott védő, Komlósi Ádám.

A válogatott Kovács Péterről az a hír terjedt el itthon, hogy a Leicester City olthatatlan vágyat érez leigazolására, még csak próbajátékra sem kellett volna mennie, de a szerződésről azóta szó sincs, és ha a magasra nőtt csatárt véletlenül látták a szlovákok ellen a thaiföldi "vajaskenyértúrán", akkor egy darabig nem is fogják még alacsonyabb osztályba sem leigazolni. Emlékezetes, szemben a kapuval nyolc méterről maga mögé fejelt, majd párszor vérhólyagot rúgott a labdára.

Feczesin angoltudás nélkül Londonban

#alt#
Feczesin Róbert
Anglia egyébként uniós csatlakozásunk után lett igazán csábító, mert addig az Egyesült Királyságban érvényben volt a szabály a minőségi légiósok igazolása érdekében, hogy a kiszemelteknek hazájuk válogatott meccseinek minimum hetvenöt százalékán pályára kell lépniük. Kovács Zoltán és Dombi Tibor pár évvel ezelőtti próbálkozásuk során megfeleltek ennek a tételnek, de a Preston és a Huddersfield túl erősnek bizonyult számukra.

A tavaly feltűnt Feczesin Róbertnek is felajánlott egy kisebb ismerkedési lehetőséget a Chelsea, talán azért, mert az Arsenal akarja elhappolni a kiváló, bár angolul nem beszélő magyar csatárt. Feczesin legalább önkritikus volt francia próbajátéka után, de a bőréből ő sem tudott kibújni. "A franciaországi Lens-nál eltöltött egy hét jól sikerült, ám mielőtt átutaztam volna Angliába a londoniak megtudták, hogy sem angolul, sem franciául nem beszélek, ezért Arsene Wenger eltekintett a tesztelésemtől."

Mi lehetett a gond?

 • 419
  Talán futni is kéne
 • 99
  A labda gömbölyű
 • 38
  Semmi, mert csak nyaralni mentek
 • 23
  A nyelvtanárok a felelősök
 • 20
  Matthäus nem írt ajánlólevelet
 • 8
  A menedzserek tehetnek mindenről
 • 5
  A klubokon múlt

Szili Líbiáig kényszerült

Az egykor szupertehetségnek tartott, és a kisebbik müncheni csapatnál a felnőtt kerethez került, azóta viszont mélyrepülésbe kezdett Szili Attilának már nem voltak ilyen nagyratörő tervei, neki Líbia is kielégítette volna az igényeit, aztán remélhetőleg önszántából gondolta meg magát, és állt el a szerződéstől.

Van azért arra is példa, hogy a próbajáték lehetőségétől nem ájulnak el itthon, mert a győri Stark Péter például edzője, Reszeli Sós István javaslatára nemet mondott a Nottinghamnek. Reszeli határozottan kijelentette, meg lehet nézni futballistáját bajnoki meccsen, vagy válogatott találkozón és nem látja értelmét az utazásnak.

Akiknek sikerült

Bajzát Péter
Bajzát Péter
Emellett volt néhány olyan labdarúgó is, aki egy próbajáték után kellett. Torghelle így maradhatott a Crystal Palace-nél bár az angol sajtó nem kímélte, és azt írták róla, 750 ezer fontos vételáránál pontosan 745 ezer fonttal ér kevesebbet. Józsi György a Slavia Prahához került sikeres bemutatkozása után, Bajzát Péter pedig az Oberhausenhez.

A számtalan próbálkozást figyelembe véve nem árt megjegyezni, ha egy valamirevaló klub valakit a soraiban akar tudni, akkor a pénz általában másodlagos.