Klaudia
-3 °C
3 °C

Ferdít a sértődött Matthäus

2005.01.12. 15:10
A futballedzők hétvégi tatai konferenciáján a volt korábbi szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán szégyennek nevezte, hogy német szakember irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat. Lothar Matthäus ezt hátbatámadásnak tartotta, és egy kicsit túllőtt a célon, amikor az visszavágásként megemlítette: az utánpótlásnak szerzett 275 millió forint is neki köszönhető.
A hétvégi tatai edzőkonferencián előadást tartott a magyar futballválogatott kapitánya, Lothar Matthäus. A kapitány békében vált el az edzőktől, egyik elődje, Mészöly Kálmán azonban szégyennek nevezte, hogy német edző irányítja a magyar csapatot, és mint az eredmények mutatják: az előrelépés neki sem sikerült.

Mit is intézett Matthäus?

A "Szőke Szikla" semmitmondónak, és közhelyekkel telezsúfoltnak nevezte Matthäus évértékelő előadását. Ez nem meglepő, hiszen a korábbi világválogatott Nemzeti Sportnak írt keddi cikkei is sekélyesek, de az emiatt őt ért indexes kritikára úgy reagált az MLSZ, hogy kérdéses: érdemes-e Matthäust az íráskészsége alapján megítélni.

Az átlagosnál önérzetesebb Lothar Matthäus hátbatámadásnak ítélte meg Mészöly szavait. Ennyivel azonban nem érte be, gyorsan hozzátette: a magyar futball megmentésén dolgozik, és segítőivel jelenleg is tárgyalásban van egy multinacionális céggel, amelyik akkora összeggel támogatná a magyar futballt, hogy valamennyi klubnak jutna belőle. Matthäus azt is kijelentette: ő intézte el, hogy a magyar labdarúgás utánpótlása idén kétszázhetvenötmillió forintot kapjon a Mol Rt.-től.

Mezey: Hatodrangú, gyerekes kérdés

A német szakember amúgy azon a sajtókonferencián nem jelent meg, ahol azt is bejelentették, hogy az olajipari vállalat mellett az OTP is ugyanennyit áldoz a magyar futballra. A hiúnak ismert Matthäusról nehezen elképzelhető, hogy ne lett volna ott a Puskás-stadionban, ha ténylegesen lett volna köze az ügylethez, ráadásul csak most, megtámadásakor hozakodott elő akkori szerepvállalásával. Megjelentek ugyanakkor magyar élvonalbeli edzők, korábbi kapitányok, az Aranycsapatból Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, valamint Orbán Viktor korábbi miniszterelnök.

Az Index az utánpótlás-nevelő program szakmai vezetőjétől, Mezey Györgytől azt az információt kapta, hogy neki lényegesen több köze van a támogatás létrejöttéhez, mint Matthäusnak és Mészölynek együttvéve. A derültségét nem leplező Mezey azzal indokolt, hogy az ő felügyelete és irányítása alatt készült el az a dokumentum, amelyiket mindkét céghez eljuttattak. A válogatottat korábban szintén irányító szakember egyébként a kérdést és a hivalkodást "hatodrangú és gyerekes dolognak" tartja, mert az a legfontosabb, hogy adakoznak az utánpótlásra.

Közvetve gondolhatta

Az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) sajtófőnökétől, Ganczer Gábortól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Matthäusnak közvetve lehet szerepe a támogatás létrejöttében, noha a kapitány egyértelműen úgy fogalmazott, hogy ő intézte el azt. A Mol Rt. sajtószóvivője, Bacsur György elmondta, olvasta ő is a cikket, és csak annyit kívánnak a felmerült problémára válaszolni, hogy egy tárgyalássorozat után a döntést a vállalat vezetése hozta.

Matthäus amúgy hajlamos magáénak tulajdonítani azt, amit nem ő intézett el, hiszen a brazil válogatott áprilisi vendégszereplésében is részt vállalt. Az Index azonban a korábbi MLSZ-vezetés egyik tagjától úgy értesült, a Brazil Labdarúgó Szövetségtől már az ő kapitánykodása előtt is érkezett határozott megkeresés a magyarhoz, miszerint európai túrájukon szívesen Budapestre jönnének, mert a magyar válogatott volt az egyetlen a világon, amelyiket még egyszer sem vertek meg.