Mátyás
-6 °C
1 °C
Jégkorong
Percről Percre

Nem lesz magyar bíró a futball-vb-n

2005.01.13. 13:36
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kijelölte azt a negyvennyolc játékvezetőt, akik közül várhatóan harmincan kapnak szerepet a 2006-os németországi világbajnokságon. Magyar nincs a jelöltek között, a legutóbbi vb-re is csak partjelzőt - Székely Ferencet - delegálhatott a szövetség.
Másfél évvel a 2006-os németországi világbajnokság előtt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kijelölte azt a negyvennyolc játékvezetőt, akik közül körülbelül harmincan ténykedhetnek majd az eseményen. A kiválasztást jövő februárban rendezi majd a szervezet, és akkor egyben véglegesítik is a közreműködők névsorát.

Puhl négyszer volt a világ legjobbja

Puhl Sándor
Puhl Sándor
Magyar játékvezető ezúttal sem jutott szóhoz, ami nem meglepetés, hiszen a legrangosabb klubsorozatban, a Bajnokok Ligájában sem vezethet hazai bíró. Pedig '94-ben Puhl Sándor az olasz-brazil vb-döntőt dirigálta, a következő Európa-bajnokságon pedig az angol-német elődöntőt érdemelte ki magának. Puhlt egymás után négyszer választották a világ legjobbjának.

'98-ban, Franciaországban is képviselte még magyar színeket játékvezető, akkor Vágner László jutott szóhoz, de a Chile-Kamerun mérkőzésen kapitális hibákat követett el az afrikaiak kárára. Érvénytelenített egy szabályos gólt, egy jogosnak látszó büntetőnél továbbot intett, valamint némileg elhamarkodottan állította ki a kameruniak középpályását.

Szabó Zsoltnak lehet esélye

Azóta nemzetközi világversenyre nem kaptak meghívást a magyarok - nem feltétlenül Vágner bakijai miatt - , ugyanakkor Székely Ferenc partjelző ott lehetett a sydneyi olimpián és Ázsiában is, a legutóbbi világbajnokságon.

Magyar bírók a vb-n
1934: Ivancsics Mihály
1938: Vitéz Hertzka Pál
1962: Dorogi Andor
1954, 1958 és 1966: Zsolt István
1970: Emsberger Gyula
1974, 1978 és 1982: Palotai Károly
1986: Németh Lajos
1994: Puhl Sándor
1998: Vágner László
Puhl Sándor tavaly került be a FIFA játékvezetői bizottságába, aminek köszönhetően hétről nyolcra emelkedett a magyarországi FIFA-bírók száma, viszont a vb-vel kapcsolatosan egyelőre nem érezhető szerepvállalása. A magyarok közül a harminchárom éves Szabó Zsoltnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a BL-elitbe kerüljön - hamarosan kiderül sikerrel jár-e -, és onnan a hierarchiának megfelelően már csak egy lépés, hogy világversenyeken is vezethessen.

Collina túlkoros lett

A jelenlegi bő keretből hiányzik a negyvenöt éves korhatáron már idén túljutó klasszisbíró, Pierluigi Collina is, aki a legutóbbi brazil-német fináléban ítélkezett. Collinát hatszor választották a világ legjobbjának.

A különböző zónák közül Ázsia, Afrika valamint Észak- és közép-Amerika a szűkítés előtt hat helyet kapott, Dél-Amerika nyolcat, az óceániai térség pedig kettőt.

Az európai jelöltek
Massimo Busacca (svájci), Frank de Bleeckere (belga), Massimo de Santis (olasz), Herbert Fandel (német), Anders Frisk (svéd), Alain Hamer (luxemburgi), Terje Hauge (norvég), Valentyin Ivanov (orosz), Claus Bo Larsen (dán), Luis Medina Cantalejo (spanyol), Manuel Mejuto Gonzalez (spanyol), Markus Merk (német), Michel Lubos (szlovák), Graham Poll (angol), Eric Poulat (francia), Roberto Rosetti (olasz), Alain Sars (francia), Kirosz Vasszarasz (görög)