Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Platini szerint esélyes a magyar-horvát Eb-pályázat

2005.01.13. 19:42
Egynapos magyarországi tartózkodása során rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a háromszoros Aranylabdás francia játékos Michel Platini. Ezen szóba került Matthäus, a magyar Eb-pályázat, az utánpótlásképzés és az idén ünneplendő 50. születésnap is.
A jelenleg az UEFA alelnöki posztját betöltő és a labdarúgást népszerűsítő körútján lévő egykori francia klasszis budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy többször is játszott a jelenlegi magyar kapitány, Lothar Matthäus ellen, és első találkozásukra a mai napig emlékszik, hiszen akkor ő a St. Etienne irányítója volt, és a német akkor mint a Münchengladbach emberfogója, éppen őt őrizte. Akkor Matthäus járt nagyobb sikerrel, hiszen a találkozót a német együttes nyerte.

Csak az utánpótlás a megoldás

Platini a jelenlegi magyar válogatottról érdemben nem tudott nyilatkozni, hiszen válogatottunk világversenyen évtizedek óta nem szerepelt. "Sajnos minden meccset nem tudok megnézni, így nem vagyok tisztában a jelenlegi magyar csapattal, azt azonban tudom, hogy jóval nehezebb csoportban vannak a vb-selejtezőkön, mint a francia együttes".

Ugyanakkor a magyar futball előrelépésének irányát nem tudja megmondani, hiszen ők is tanultak - elmondása szerint 72-ben került új alapokra a francia labdarúgás, melynek jelenleg is "aratják a gyümölcsét". "75-ben jártam először Magyarországon, akkor ki is kaptunk. Azóta azonban jelentős hangsúlyt fektettünk az utánpótlás nevelésébe, és szerintem, csak ez lehet a jövő útja. Ha Magyarországon is így tesznek, előbb-utóbb sok szép siker vár önökre is - remélem nem ellenünk".

Lát esélyt a magyar Eb-pályázatban

A magyar Eb-rendezésről elmondta, hogy amíg a FIFA a jövőben tiltja a közös rendezésű vb-k rendezését, addig az UEFA még lát esélyt a kisebb országok pályázatai mellett is, így jó esélyt lát a magyar-horvát pályázatban. "Amikor Magyarország egyedül kandidált kétkedve fogadtam a pályázatot, hiszen nem tudtam elképzelni, hogy kilenc stadiont megépítsenek az adott határidőig. Ugyanakkor a közös pályázat során csak négy stadiont kell "produkálni", így jóval nagyobb esélye van ennek a beadványnak".

A háromszoros Aranylabdás elmondta, jelenlegi beosztása teljesen megfelel neki. "Amíg az ember tízéves, addig futballozni akar, negyvenévesen a kispadra vágyik, míg ötvenévesen már a lelátón érzi jól magát. Ha most lennék húsz esztendős nem biztos, hogy a futball mellett kötnék ki. Én olyan emberek miatt lettem futballista, mint Puskás, Kubala, Cruyff".

Platini nem vágyik már a kispadra, hiszen volt ő már a francia válogatott kapitánya is, és jelenleg is el tudna helyezkedni. Ugyanakkor ma már jobban vonzzák őt az olyan feladatok, mint a 98-as világbajnokság lebonyolítása. "Véleményem szerint kellenek edzők, akik felkészítik a játékosokat, kellenek vezetők, akik szerveznek".

Nem vár nagy ünneplést 50. születésnapjára

Önmagát nem szereti ünnepelni, így nem tudja, a francia szövetség, vagy az UEFA mit tervez idei 50. születésnapjára. "Nekem bőven elég, hogy a születésnapom, június 21-én, a zene világnapján van, így mindig "kapok" valami szép koncertet a születésnapomra.