Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Százéves filmfelvétel a Manchester Unitedről

2005.01.14. 12:30
Péntek este mutatja be a BBC azt a felvételt, amely a már világhírűvé vált, akkor még másodosztályú Manchester United egy 1902-ben játszott meccséről készült. A tekercset egy bontásra ítélt bolt pincéjében fedezték fel.
Három évvel ezelőtt az észak-angliai a Blackburnben egy elhagyott, bontás előtt álló üzletet takarítottak ki munkások, amikor lepecsételt hordókra bukkantak. A benne talált filmeket egy helyi történésznek adták és kiderült, azok a házban egykor élt Sagar Mitchell és James Kenyon munkáinak bizonyultak. A játékfilmeket is forgató két századeleji filmes felvételei között volt Viktória királynő utolsó kitüntetési ceremóniája, a világ talán első rendőrségi felvétele és a Manchester United első megörökített futballmérkőzése.

A MU később indult el a sikerek felé

A később világhírűvé vált MU 1902 december 6-án a másodosztályban játszott a Burnley csapata ellen és a találkozót azért vették fel, hogy a vendégegyüttes szurkolói este megtekinthessék azt. Mivel a Burnley kikapott, a helyi acélgyárba tervezett vetítés elmaradt, a felvétel pedig később nyolcvan évre dobozba került.

Az 1878-ban alapított Manchester United akkor még csak nagy sikerei előtt állt. Sőt, a felvett meccs előtt néhány hónappal még Newton Heath-nek hívták a lancashire-i és yorkshire-i vasutasok egyesületét. 1901-ben majdnem csődbe is ment a később a világ egyik leggazdagabb sportvállalkozásává fejlődő MU, amelyet akkor egy sörgyár-tulajdonos mentett meg.

A United hat évvel később, 1908-ban megnyerte története első bajnokságát, rá egy esztendővel pedig első diadalát aratta az FA-kupában. A klub azóta összesen tizenegyszer nyert FA-kupát, tizenötször angol bajnokságot, kétszer BEK-et, illetve Bajnokok Ligáját, egyszer-egyszer KEK-et, Európai Szuperkupát és Világkupát.

Száznyolc éves a legrégebbi focifelvétel

Bár már több mint százkét éves, nem a MU-Burnley a legrégebbi futballtémájú film. A legnépszerűbb csapatjátékról készült első felvétel 1897-ben, Londonban készült, egy be nem azonosított együttes edzésén.

Futballmeccset először 1898 szeptemberében örökítettek meg, amelyen Gera Zoltán jelenlegi csapata, az akkor magasan jegyzett West Bromwich Albion 4-0-ra kikapott a Blackburn Roverstől. Egy évvel később rögzítették először az egyik legtekintélyesebb futballsorozat, az FA-kupa döntőjét. A Tottenham Hotspur és a Sheffield United boltoni meccse 2-2-re végződött és az akkori szabályok szerint esedékes újrajátszást is felvették.

A MU első megörökített fellépését péntek este a BBC2 mutatja be.