Auguszta
-4 °C
2 °C

Portugál fölény az európai álomcsapatban

2005.01.19. 14:22
Öten tudták megvédeni helyüket az európai futballszövetség hagyományos álomtizeneggyében. Érdekesség, hogy valamennyien (Buffon, Nesta, Nedved, Henry és Mourinho edző) más poszton szerepelnek. A legtöbben - hárman - az Európa-bajnokságon második portugáloktól kerültek be. Az Eb-győztes görögöket senki nem képviseli.
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapján egy játék keretében december közepe óta lehetett szavazni a földrész csapatára. A szavazásban csak olyan labdarúgókra lehetett voksolni, akik Európában szerepelnek. A bő egy hónap alatt 1.2 millióan adták le voksukat a kontinens "álomcsapatára".

Portugál fölény

A csapatban portugál fölény van, hiszen a "kezdőbe" három játékos is bejátszotta magát az Eb-ezüstérmes együttesből és a kispadra is portugál edző került. A Portóval BL-t nyerő Ricardo Carvalho és Maniche mellett a Manchestert erősítő Cristiano Ronaldo is a csapat tagja, míg az együttest az a José Mourinho "irányíthatná", aki megvédte tavalyi elsőségét.

A bajnokságok versenyében az olasz Serie A nyert, hiszen a Milan három, a Juventus két játékost ad a csapatba. A Milant az Aranylabdás Sevcsenko, a védelmet irányító Nesta és a már-már veteránnak számító, elnyűhetetlen brazil Cafu képviseli, míg a torinói együttesből a tavaly és tavalyelőtt is a legjobb kapusnak választott Buffon és a tavalyelőtti Aranylabdás Nedved került be.

Görögök nélkül

A maradék három helyen egy-egy brazil, angol és francia játékos osztozik. A FIFA által az év játékosának választott Ronaldinho és az Arsenalban évek óta remeklő Henry helye épp úgy megkérdőjelezhetetlen, mint a baloldalon Ashley Cole-é.

Meglepetést talán az jelent, hogy nem került be az együttesbe egyetlen görög játékos sem, noha a tavalyi év egyik legnagyobb szenzációját éppen Dellaszék Eb-győzelme jelentette. Igaz azt már akkor is elismerte mindenki, nem egyéniségekként, sokkal inkább csapatként tudott diadalmaskodni Rehhagel együttese.

Biztos befutók

Valamennyi poszton egyöntetű volt a győztes sikere, egyedül a védekező középpályás posztján volt nagy verseny, végül a BL-sikerének és Eb-ezüstérméánek köszönhetően Maniche épphogy megelőzte a liverpooli Steven Gerrardot. Eddig egyetlen játékos, az Arsenalt erősítő Thierry Henry az, aki 2001 - az első álomcsapat megválasztása - óta mindig megkapta az elismerést. Az idei szavazás során hat olyan futballista is van viszont, aki még egyszer sem volt év csapatának tagja korábban. A szövetség szerint ők jelentik az európai foci "újhullámát".

CÍM
Az idei csapat:
Gianluigi Buffon (Juventus), Cafu (AC Milan), Ricardo Carvalho (Chelsea FC), Alessandro Nesta (AC Milan), Ashley Cole (Arsenal), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Maniche (FC Porto), Ronaldinho (FC Barcelona), Pavel Nedved (Juventus FC), Thierry Henry (Arsenal), Andriy Shevchenko (AC Milan).
Edző: José Mourinho (Chelsea FC).
A tavalyi csapat:
Gianluigi Buffon (Juventus FC), Paulo Ferreira (FC Porto) Alessandro Nesta (AC Milan), Paolo Maldini (AC Milan), Roberto Carlos (Real Madrid CF), Luís Figo (Real Madrid CF), David Beckham (Real Madrid CF), Zinedine Zidane (Real Madrid CF), Pavel Nedved (Juventus FC), Thierry Henry (Arsenal FC), Ruud van Nistelrooij (Manchester United FC).
Edző: José Mourinho (FC Porto).