Emőke
-4 °C
9 °C

A szándék már megvan a 2012-es horvát-magyar foci-Eb-re

2005.01.28. 15:04
Pénteken, Nagykanizsán Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Romana Caput-Jogunica horvát tudományügyi, oktatási és sportminiszter-helyettes aláírta a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatról szóló közös szándéknyilatkozatot. A hét év múlva esedékes kontinenstornára pályázik még Olaszország, Lengyelország és Ukrajna szintén, valamint Görögország, illetve Románia.
Harmadszor is nekivág a soros futball-Európa-bajnoki pályázatnak a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). A 2004-es kontinenstornát Portugália rendezhette, ezért még az osztrákokkal párban indultunk, a 2008-as Eb-t a már Svájccal közösködő Ausztria bonyolítja. Ezúttal ismét partnerrel, de Horvátországgal próbálkozunk, noha korábban a Romániával közös pályázatot tervezték Budapesten és Bukarestben is.

Nyitómeccs Zágrábban, döntő Budapesten

A hivatalos pályázati szándékot hétfőig, január 31-ig kell jeleznie a nemzeti szövetségeknek. A határidő előtt horvát és magyar részről aláírták az Eb-rendezésre vonatkozó szándéknyilatkozatot: Nagykanizsán Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke és Romana Caput-Jogunica horvát tudományügyi, oktatási és sportminiszter-helyettes látta el kézjegyével a dokumentumot. Az eseményen jelen volt Füleky András, az NSH elnökhelyettese, Bozóky Imre, az MLSZ elnöke, Berzi Sándor MLSZ-főtitkár, Vlatko Markovic, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, s főtitkára Zorislab Srebric, valamint Litter Nándor, Nagykanizsa polgármestere.

A horvát és a magyar kabinet egyformán támogatja a rendezés tervét, a kormánygarancia megadására a pályázati dokumentáció ismeretében kerülhet sor. A Nagykanizsán tartott aláírási ceremónián elhangzott, hogy a nyitómérkőzésnek Zágráb, míg a döntőnek Budapest adna otthont.

Pályáznak az olaszok és a görögök is

"Azt gondolom, titkon az UEFA-nál is ez a pályázat a favorit, ami főképpen annak köszönhető, hogy horvát részről ez lesz a második, a magyaroktól pedig a harmadik kandidálás a kontinenstorna megrendezésére, tehát a jelentkezők közül mi rendelkezünk a legnagyobb tapasztalattal" - mondta a pályázatról Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke.

Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország és Ukrajna szintén közösen, valamint Olaszország, Görögország, illetve Románia jelezte, hogy szeretne házigazdája lenni a 2012-es, tizenhat csapatos kontinenstornának. Az UEFA novemberben szűkíti háromra a kandidálók mezőnyét, és 2006 decemberében dönt a helyszínről.

Az Eb-pályázat menetrendje
2005. január 31. : a pályázati szándék bejelentése (előzetes szándéknyilatkozat)
február 8. : az UEFA pályázati dokumentációjának eljuttatása a pályázati szándékról, nyilatkozat a nemzeti szövetségek felé
július 21. : pályázati dokumentáció leadása az UEFA-nak
november 9-10. : az UEFA végrehajtó bizottsága kiválasztja a II. szakaszban részt vevő három pályázót, a többieket kizárják a további versenyből
november 17. : az UEFA pályázati dokumentációjának eljuttatása a kiválasztott pályázók felé
2006. március 23. : UEFA-kongresszus, lehetőség a pályázat népszerűsítésére
május 31. : a pályázat benyújtásának ceremóniája, pályázati dokumentáció leadása az UEFA részére
szeptember: az UEFA inspekciós látogatása
december: az UEFA végrehajtó bizottsága kijelöli az EURO-2012 házigazdáját