Béla
12 °C
27 °C

A bajnokság sorsába is beleszólhatott a fogadómaffia

2005.02.01. 17:00
A Bild című lap állítása legkevesebb tizenhárom újabb szereplője van a német fogadási botránynak. A mérkőzések végeredményének manipulálásával gyanúsított Robert Hoyzer az államügyésznek több futballista és játékvezető ellen is vallott. A Hamburg és a Leverkusen korábbi edzője, Klaus Toppmöller azt állítja, a fogadómaffia többször is bosszút állt csapatán és a Bayer a csalássorozat miatt bukta el a 2002-es bajnokságot.
A futballisták korábbi esküje ellenére a másodosztályban szereplő Dynamo Dresden is érintett a múlt héten kirobbant német bundabotrányban. Ignac Kresic cserekapus elárulta, hogy a csapat 2003. június 18-án tizenötezer eurót kapott a Preussen Münster elleni 3-2-es győzelemért, a pénzt az együttes kasszájába fizette be egy ismeretlen személy. "Semmi közöm az ügyhöz, ennyit tudok mondani" - állította korábban a hálóőr, aki társaival együtt nyilatkozatban hangsúlyozta ártatlanságát.

A csapatkapitány osztotta a pénzt

A vesztegetési botrány hétfői fejleményei szerint a területi bajnokságban szereplő SC Paderborn - itt kapusedző a korábbi magyar válogatott Petry Zsolt is - csapatkapitánya, Thijs Waterink tavaly tízezer eurót kapott egy dél-európai kinézetű férfitől az élvonalbeli Hamburger SV elleni kupamérkőzés előtt. Wilfried Finke klubelnök az ellenfélnél is látott gyanúsan ügyetlenkedő futballistákat, de a Hamburg visszautasította az érintettséget. Az augusztus 21-i meccs óriási meglepetésre 4-2-es hazai győzelemmel végződött úgy, hogy a bundaügyben főszereplő Robert Hoyzer játékvezető két 11-est is ítélt a kiscsapat javára, az egyiket éppen Waterink műesése okán.

Bírók, játékosok, tisztviselő

A korábban beismerő vallomást tett Hoyzert - aki állítólag horvát maffiakapcsolatokkal rendelkezett - legalább további három összecsapás manipulálásával vádolják. A Bild című napilap nyilvánosságra hozta azt a tizenhárom nevet, amelyet a bíró megemlített a berlini államügyészségnek. Eszerint három sípmester - Jürgen Jansen, Dominik Marks, Felix Zwayer - mellett összesen kilenc futballista a Dynamo Dresdenből (Ignjac Kresic és Torsten Bittermann), a Chemnitzer FC-ből (Steffen Karl és Markus Ahlf), az SC Paderbornból (Thijs Waterink, Alexander Löbe és Georgi Donkov), valamint az Energie Cottbusból (Tomislav Piplica és Laurentiu-Aurelian Reghecampf - Lőw Zsolt, Mészáros Norbert, Szélesi Zoltán együttese), továbbá egy drezdai funkcionárius, a korábbi UEFA-bíró, Wieland Ziller biztosan érintett a botrányban. Theo Zwanziger, a német szövetség elnöke nem erősítette meg, de nem is cáfolta az újság értesüléseit.

Toppmöller szerint a bajnoki címet is a maffia döntötte el

Állítása szerint Klaus Toppmöllert, a Hamburger SV és a Bayer Leverkusen korábbi vezetőedzőjét is megkörnyékezte a fogadómaffia. "Többször ajánlottak kenőpénzt, hogy szerződtessek másodrangú külföldi játékosokat, de mindig visszautasítottam. Lehet, hogy később manipulált mérkőzésekkel álltak bosszút, ugyanis az ezeken elszenvedett vereségek miatt rúgtak ki ősszel a Hamburgtól" - nyilatkozta a Sport Bildnek a jelenleg munkanélküli tréner.

Az 53 éves szakember - amellett, hogy bocsánatkérést sürget a szövetség részéről - azt is elárulta, hogy szerinte 2001/2002-ben a bajnoki címet is egy megvesztegetett bíró miatt bukta el a Leverkusen. "A St. Pauli elleni meccsünk utolsó percében egy vélt kezezés miatt Jürgen Jansen 11-est ítélt, pedig mindenki látta, hogy Bernd Schneider arcát érte a labda. Ha 2-2 helyett 2-1 maradt volna az eredmény, akkor nem a Dortmund, hanem mi nyerjük meg a Bundesligát" - tette hozzá.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft