Emőke
-4 °C
9 °C

Matthäus: Idén már minőséget kell produkálni

2005.02.01. 12:34
Szerdán a magyar labdarúgó válogatott idei első mérkőzését játssza Isztambulban, Szaúd-Arábia ellen. A válogatott vezérkara ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót, melyen kiderült, Matthäus csak azokra számít, akik klubjukban is játszanak. Persze lehetnek kivételek.
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az egykori sportminisztert, Deutsch Tamást "idézte", hiszen a kedd tíz órára meghirdetett - a szerdai Szaúd-Arábia elleni, isztambuli mérkőzés előtti utolsó - sajtótájékoztatóról húsz percet késett. Mindezt a forgalomra fogták a válogatott vezetői, noha valamennyi játékos, vezető, újságíró már a kezdési időpont előtt elfoglalta helyét.

Nehéz, de érdekes év

Mentségére legyen mondva, Matthäus elnézést kért mindenkitől a várakozásért, majd kiemelte, reméli idén még jobb lesz a kapcsolat közte és a sajtó képviselői között. "Csak összefogással lehet elérni céljainkat" - hangzott el a kapitány szájából sokadszorra. "Sok mindent befolyásol, milyen hangnemben beszélnek, írnak rólunk és ez idén kifejezetten fontos, hiszen ez döntő év a 2006-os vb szempontjából. Nehéz, de érdekes esztendő lesz az idei" - mondta a német szakember.

Huszonhatos bő keret a selejtezőkre

#alt# A százötvenszeres német válogatott azt fejtegette, hogy örül a meccseknek, mint általában minden összecsapásnak, de idén már minőséget kell produkálnia a válogatottnak, nem elég a mennyiséggel megelégedni. "A tavalyi évben a kísérletezésen volt a hangsúly, mostanra azonban kialakult bennem egy huszonhat fős bő keret, akikre a selejtezőkön számítok. Ez legfeljebb egy-két fővel bővülhet" - mondta Matthäus.

Az aktív játékosként világbajnoki címig jutó szakember kiemelte, hogy a válogatott játékosoknak nem csak a pályán, de azon kívül is profiként kell viselkedni, nekik eszményképeknek kell lenniük. Ugyanakkor nem felejtette el kiemelni, hogy csak azok számíthatnak meghívóra, akik játszanak klubjukban. "Persze lehetnek kivételek" - tette hozzá.

Több lehetőség Gera pótlására

A szerdai, Szaúd-Arábia elleni meccsel kapcsolatban elmondta, tudja, hogy nincsenek csúcsformában a játékosai, de így is mindenkitől százszázalékos figyelmet, összpontosítást vár. Az összeállítást csak a kedd esti, isztambuli edzés után tudja megadni. Arra sem tudott konkrét választ adni, hogy az eltiltott Gerát ki pótolja a márciusi, Bulgária elleni selejtezőn. "Több jó játékosunk is van, de Gera csak egy. Mindenesetre több alternatíva is van a helyettesítésére, így Vincze Ottó, Hajnal, de akár Kenesei is játszhat a posztján" - vélte a magyar kapitány.

Igen, esetleg, nem
A kapitány újságírói kérdésekre válaszolva, több játékossal kapcsolatban is elmondta véleményét. Ezek szerint Dragóner Attilára már a jövő szerdai Wales elleni barátságos meccsen is számít, míg Szabicsnak és Dárdainak előbb klubjában kell stabilizálnia a helyét, ugyanakkor Torghelle Sándor számíthat meghívóra, hiszen ő szinte mindig játszik - a Crystal Palace második csapatában. A Kölnben alig játszó Tököli Attila nincs a huszonhatos keretben, míg a Feyenoord kapuját védő Babos Gáborról úgy tűnik végleg lemondott Matthäus.