Márk
13 °C
28 °C

Szánalmasan kezdte az évet a futballválogatott

2005.02.02. 17:45
A magyar futballválogatott Szaúd-Arábia ellen a gyakorlatilag teljesen üres isztambuli Olimpiai Stadionban játszotta első idei mérkőzését, amelyen a kapust, Szűcs Lajost leszámítva nem volt értékelhető megmozdulása. A szövetségi kapitány, Lothar Matthäus elégedett a gólnélküli döntetlennel.
A magyar futballválogatott vezetői februárra eredetileg a Portugália elleni genfi mérkőzést tervezték be, de az Európa-bajnoki ezüstérmes otthon akart játszani, a mieinknek pedig túl hosszú lett volna ez az utazás a bolgárok elleni vb-selejtező előtt néhány nappal.

Jött egy újabb lehetőség, a szintén selejtezőmeccsre készülő Szaúd-Arábia ellen, Isztambulban az Olimpiai Stadionban, de mivel ez nem hivatalos nemzetközi játéknap, így Lothar Matthäus szövetségi kapitány csak az itthon játszókra és egy-két légiósra számíthatott.

Helyzetekig sem jutottunk

A török világvárosban nagyon hideg és gyakorlatilag üres lelátók fogadták a csapatokat: zárt kapus meccseken több néző szokott lenni és volt, aki megjegyezte, kispályás futballkarrierje minden mérkőzését többen látták, mint a szerdai válogatott összecsapást. Nem hivatalos adatok szerint heten voltak a stadionban, az MTI száz nézőről számolt be.

A legjobbjaival érkezett szaúdi válogatott végig sokkal lendületesebben játszott, a nehézkes magyar védők között több gólhelyzetet is kialakított és csak a kapuson, Szűcs Lajoson múlott, hogy nem vezetett több góllal az ellenfél. Matthäus együttesének egyetlen kapura lövésre futotta az első negyvenöt percben, Vincze Ottó a tizenhatoson kívülről próbálkozott.

A szünet után kifejezetten növelte a nyomást a közel-keleti csapat és a ferencvárosi kapusnak már nagy bravúrokra volt szüksége az eredmény tartásához. Félő volt, Szűcs nem óvhatja meg sokáig a góltól a kaput, de idővel enyhült a nyomás.

Szánalmas produkció

A magyar csapaton a sok csere sem segített és a hálóőrön kívül senki nem nyújtott válogatott szintű teljesítményt a végül 0-0-val véget ért találkozón. A gyönyörű stadionban, de kiábrándító hangulatban vívott és teljesen feleslegesnek tűnő mérkőzésen szánalmasat produkáltak a mieink alig két hónappal a sorsdöntőnek mondott, Bulgária elleni világbajnoki selejtező előtt.

Matthäus a meccs előtt azt mondta, célja, hogy utolsó bizonyítási lehetőséget adjon olyan játékosoknak, akik eddig kevés szerephez jutottak alapcsapatában.

Azonban Isztambulban pályára lépett több, a kapitánynál meghatározó embernek számító futballista - Stark Péter, Lipcsei Péter, Tóth Balázs - is, ami semmi jóval nem kecsegtet a tavaszi tétmeccsek előtt. Folytatás egy hét múlva, a sztárjait ígérő Wales ellen Cardiffban, ahol már Gera és a többi idegenlégiós is pályára lép majd.

A meccset megtekintő néhány töröknek az adhat reményt, hogy májusban biztosan színvonalasabb találkozót rendeznek majd itt: az Olimpiai Stadionban játsszák majd a Bajnokok Ligája idei döntőjét.

Jegyzőkönyv
Szaúd-Arábia - Magyarország 0-0
Isztambul, 100 néző, v.: Selcuk Derlei (török)
Szaúd-Arábia: Zaid - al-Szagafi (al-Bahri, 78.), Redha, Mohsen - Hadi Abdullah, al-Karari (al-Samrani, 62.), Szulajmani, al-Szaker, Abosgair (al-Jasszem, 62.) - Bandar (al-Zahrani, 75.), Szaíd
Magyarország: Szűcs Lajos - Stark Péter (Gyepes Gábor, 86.), Lipcsei Péter, Juhász Roland - Nikolov Balázs (Simek Péter, 67.), Tóth Balázs (Rósa Dénes, a szünetben), Leandro, Vanczák Vilmos (Huszti Szabolcs, 59.) - Vincze Ottó, Kenesei Krisztián (Rajczi Péter, 59.) - Kerekes Zsombor (Kovács Péter, a szünetben)
Sárga lap: Szaíd (67.), Redha (68.), illetve Tóth (17.), Leandro (41.), Lipcsei (46.)
Kapitányi nyilatkozatok
Lothar Matthäus: "Összességében elégedett vagyok az eredménnyel és a látottakkal, hiszen játékosaim csak két hete kezdték újra az edzéseket a téli szünet után. Már a mérkőzés előtt is tudtuk, hogy nekünk Bulgária ellen kell majd eredményesen játszanunk, s ehhez hozzásegítenek minket a felkészülési meccsek. Ami pedig az ellenfelet illeti, a szaúdiak a harmincadik helyen, azaz jóval előttünk állnak a világranglistán, ráadásul sokat fejlődtek a 2002-es vb óta".
Gabriel Calderón, a szaúdiak szakvezetője: "Először is köszönettel tartozom a magyaroknak, hogy létrejöhetett ez a mérkőzés. Nekünk a következő napokban arra kell koncentrálnunk, hogy gólokat szerezzünk az előttünk álló vb-selejtezőnkön. Ehhez egy olyan szervezett és kultúrált játékot bemutató csapat, mint a magyar, kiváló partner a felkészülésben".