Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A hazai futballistákat védené az UEFA

2005.02.03. 19:59
Az európai futballszövetség úgy döntött, 2006-tól a Bajnokok Ligájában és az UEFA Kupában érdekelt együtteseknél legalább négy hazai játékosnak kell lennie a huszonöt fős keretben.
Az utánpótlásképzést és szeretné elősegíteni az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) legújabb határozatával: a következő idénytől a kontinens klubtornáin négy játékosnak legalább szerepelnie kell a résztvevő csapatok huszonöt fős keretében. Ebből a négyből legalább kettőnek saját nevelésűnek kell lennie.

Növelnék a hazai focisták számát

Ez azt szorgalmazza, hogy a fiatal focisták tizenöt és huszonegy éves koruk között a nevelőegyesületük, illetve hazájuk valamely másik klubjában, de mindenképpen nemzeti és ezáltal az európai futballt erősítve játsszanak.

A szövetség azt tervezi, hogy a hazai játékosok minimális számát 2007-ben már hatra, egy évvel később pedig nyolcra növeli. Könnyen elképzelhető, hogy a döntés hamarosan az összes európai klubra vonatkozik majd: erről az áprilisban sorra kerülő tallinni ülésen dönt az UEFA.

Chelsea, Beveren, a légióshalmozók

A "Bosman-szabály" 1995-ös bevezetése óta az európai csapatok kereteinek több mint harminc százalékát külföldi játékosok teszik. A kilencvenes évek közepén a londoni Chelsea lépett többször pályára olyan csapattal, amelyben nem kapott helyet angol futballista, ebben a szezonban az UEFA-kupában is érdekelt belga Beveren kezdőcsapata állt rendre szinte kizárólag afrikai játékosokból.