Klaudia
-3 °C
3 °C

A szurkolóknak lottózniuk kell a foci-vb jegyeiért

2005.02.03. 14:11
Csak 2006. június 9-én kezdődik a következő labdarúgó-világbajnokság, azonban már a jegyek értékesítésének első két napján hatalmas az érdeklődés a németországi esemény után. A legolcsóbb belépő harmincöt euró, de a szurkolók csak a tikettek alig harminc százalékát vehetik meg, a többi szponzoroknak, a nemzeti szövetségeknek és politikusoknak jut.
Két nap alatt több mint egymillió jegyigénylést regisztrált a 2006-os labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága (WMOK). "Valóságos tülekedés van. A szurkolók elsősorban a döntőre lennének kíváncsiak, de valamennyi mérkőzésre érkeztek rendelések" - mondta Wolfgang Niersbach, a WMOK alelnöke.

Névre szóló jegyek

A világbajnokság hatvannégy meccsére 2,93 millió jegyet adnak ki, a legolcsóbb harmincöt euróba (nyolcezer-ötszáz forint), míg a legdrágább hatszáz euróba (százötvenezer forint) kerül.

A legolcsóbb jeggyel az első szakasz találkozóira lehet bejutni bizonyos helyszíneken -, a döntő legjobb székeiért azonban hatszáz eurót kell leszurkolni.

Vannak kifejezetten csapatspecifikus belépők is, melyeket az adott szurkoló megvesz csapata meccseire, és annak továbbjutása esetén mehet vele a további találkozókra is. A tehetősebbek külön páholyokat is vehetnek, ezek ára kilencvenkilencezer eurótól (huszonnégymillió forint) háromszázharminchatezer euróig (nyolcvankétmillió forint) terjed.

A szervezők a névre szóló tiketteket elektronikus chippel látják el, melynek segítségével mindenki azonosítható lesz a stadionba történő belépéskor.

A szurkolók csak másfélszer több jegyet kapnak, mint a szponzorok

A tizenkét vb-stadionban elvileg összesen 3,37 millió hely áll a közönség rendelkezésére, ám ez a szám a szokásos "mínuszok" révén, a VIP-meghívottak, a sajtóállások és a biztonsági előírások miatt csökken hárommillió alá.

A szurkolók összesen a jegyek alig több mint 31,2 százalékát kapják meg, míg a szponzorok közel húsz százalékhoz (18,9) jutnak. A résztvevő országok tizenhat százalékhoz jutnak, a német szövetség pedig alig valamivel kevesebbet, 13,3 százalékot kap. Összesen nyolc százalékhoz jutnak a FIFA tagszervezetei, azok is, amelyek válogatottjai nem jutottak ki a vb-re.

Öt fázisban árulják a belépőket

Az értékesítés február elsején kezdődött, de ha szükséges, a világbajnokság alatt is folyhat. Az első szakasz március 31-i zárása után a jegyeladás második (2005. május 1. - 2005. november 15.), negyedik (2006. február 1. - április 15.), illetve ötödik (2006. május 1. - július 9.) szakaszában az érkezési sorrend szerinti kiszolgálás elve érvényesül, míg a harmadik etapban (2005. december 1-jétől 2006. január 15-ig) az eljárás az elsőével egyezik majd meg, vagyis "túljegyzés" esetén sorsolás következik. Az utolsó fázis után is megmaradt, át nem vett jegyeket értékesítik majd a rendező városokban 2006. június 9. után.

Legfeljebb hét meccsre lehet bejutni

A vásárlási szándékot első lépésben - március 31-ig - a FIFA honlapján kell jelezni. Lehet postán és faxon is belépőhöz folyamodni, de ez is csak a hivatalos formanyomtatványon lehetséges. Az igénylőnek tizennyolc év felettinek kell lennie, a fiatalabbaknak csakis a felnőttek kérhetnek belépőket. Egy mérkőzésre háztartásonként legfeljebb négy jegy rendelhető, de a legolcsóbból például csak kettő. Legfeljebb hét mérkőzésre lehet jelentkezni - egy döntőbe jutó csapat ugyanis ennyi mérkőzést vívhat összesen Németországban.

Mivel az igények már most meghaladják az első körre tervezett 812 ezres limitet, a jegyeket sorsolással fogják elosztani április 15-én. A beérkezési sorrendet nem veszik figyelembe és a kérelmeket személyenként bírálják el. A jegyigénylők a hivatalos honlapon figyelemmel is kísérhetik, hogy a belépőhöz való hozzájutásuk éppen milyen szakaszban tart, de akár telefonon is érdeklődhetnek.

Maradnak a nyereményjátékok

A már elindított igénylés nem mondható vissza és át sem ruházható a belépő.

A sikeres kérvényezők az utolsó szakaszt kivéve csakis a hivatalos főszponzor Mastercard szolgáltatásait igénybe véve fizethetik ki a tiketteket. A kedvező elbírálás, majd a kifizetés után a szurkolók a világbajnokság kezdete előtt hat-nyolc héttel kapják készhez postai úton a jegyeket.

Ha valaki sikertelenül próbálkozott jegyet szerezni pénzért, az persze bízhat a még nagyobb szerencsében is: a szponzorok nyereményjátékokon osztják majd szét a hozzájuk került több százezer jegy nagy részét.

Meccsek 1. kategória 2. kategória 3.kategória 4. kategória
Nyitó találkozó 300€ 180€ 115€ 65€
Csoportmeccsek 100€ 60€ 45€ 35€
Nyolcaddöntők 120€ 75€ 60€ 45€
Negyeddöntők 180€ 110€ 85€ 55€
Elődöntők 400€ 240€ 150€ 90€
3. helyért 120€ 75€ 60€ 45€
Döntő 600€ 360€ 220€ 120€
Jegyárak a 2006-os világbajnokság mérkőzéseire
1. kategória: A pálya hosszú oldala mellett
2. kategória: A "kanyarokban"
3. kategória: A kapuk mögötti magasabb szektorokban
4. kategória: A kapuk mögötti alacsonyabban fekvő szektorokban