Emma
9 °C
26 °C

Halálos vírus támadta meg a válogatott csatárt

2005.02.11. 09:52
Súlyos betegségen esett át Tököli Attila, a Ferencváros volt játékosa. Az orvostudomány mai állása szerint ha a tüdejét támadta volna meg a vírus, akár meg is halhatott volna. A volt válogatott labdarúgó a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozában beszélt élete talán legnehezebb időszakáról.
A tavalyi szezon végén a Ferencvárossal bajnoki aranyat és kupagyőzelmet ünneplő válogatott támadó Tököli Attila a nyáron a német másodosztályú Kölnhöz szerződött. Igaz, sérülten érkezett, de nem sürgették felépülését, türelmesek voltak vele. Pechjére azonban amikor újból pályára léphetett volna, a válogatott edzőtáborában ismét megsérült, így szinte az egész őszi szezont ki kellett hagynia.

Állapota fokozatosan romlott

Ezek után bizakodva várta az új évet, amely aztán rosszabbul kezdődött mindennél. A Nemzeti Sport értesülései szerint az egykori Fradi kedvenc még tavaly év végén "szedett össze" egy vírusos torokgyulladást, amelyből ugyan kigyógyult, de január elején ismét belázasodott, úgy gondolta nem gyógyult ki teljesen. Állapota azonban napról napra romlott.

Pár nappal később a dereka és a háta kezdett el fájni, majd a fájdalomtól és a rájuk szedett csillapítóktól a látása is meggyengült. Egy végig hányt éjszaka után aztán úgy döntött bemegy - beviteti magát - a kölni klinikára. Ott azonnal infúzióra kötötték, és közölték vele, valamilyen vírus támadta meg a szervezetét.

Meg is halhatott volna

Ennél többet nem is mondtak neki, csak miután véget ért a korházi kezelés - mely után még most is naponta jár vissza vérvételre - közölte a vele foglalkozó orvosnő, hogy akár bele is halhatott volna a betegségbe. A kórról még keveset tudnak, azt azonban igen, hogy három típusú a lefolyása. Van, akinél csak a vesét támadja meg, de a szervezete legyőzi a kórt. Súlyosabb esetben maradandó károsodás is előfordulhat, a beteg művesekezelésre szorul, míg a harmadik esetben a tüdő kerül veszélybe és az orvostudomány mai állása szerint a beteg ilyenkor menthetetlen.

Csak Gera tudott a bajról

Tököli a NS-nek adott nyilatkozatában elmondta, szerencsére kislányai nem voltak Németországban ebben az időben, így nem is tudták mekkora a baj. Egykori játékostársai közül is csak Gera Zoltán tudott a bajról, aki többször is hívta és bíztatta. Ugyanakkor a betegség mellett az is fájt számára, hogy a válogatottól nem is voltak kíváncsiak rá, csak egy újságcikkből tudta meg, hogy a ne is álmodjon a kerettagságról.