Benedek
-5 °C
5 °C

Letartóztatták a csaló német futballbírót

2005.02.12. 18:48
Az eddig ismert négy manipulált meccs előtt is vétkes volt vesztegetési ügyekben a Robert Hoyzer. A berlini futballbírót szombaton őrizetbe vették.
Három hete robbant ki a német labdarúgás elmúlt harminc évének legnagyobb botránya: a huszonöt éves Robert Hoyzer futballbíróként meccseket manipulált, hogy azokon a megbízói számára kedvező eredmény szülessen és így nagy pénz hozzon fogadásokon keresztül.

A berlini egyetemista már beismerte tettét, eddig szabadlábon védekezett, a héten egy tévéműsorban is megjelent, ahol vallott a csalássorozat kezdetéről is.

A szökés gyanúja

A német főváros rendőrsége azonban szombaton őrizetbe vette Hoyzert, a letartóztatást az ügyészség jelentette be.

"Az új bizonyítékok szerint Hoyzer már 2004 előtt is vétkes volt vesztegetési ügyekben, egyelőre ismeretlen személyekkel közösen. A korábbi eseteket is figyelembe véve Hoyzernek súlyos börtönbüntetéssel kell számolnia. A szökés veszélye állt fenn, ezért tartóztattuk le" - mondta Michael Grünwald berlini főügyész.

Huszonöt gyanúsított

A bundabotrány kapcsán bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás, illetve bűnsegédi szerep gyanúja miatt jelenleg összesen huszonöt személy ellen folyik eljárás. A gyanúsítottak bírókat és játékosokat vesztegettek meg, hogy a fogadásoknál nyereséget hozó eredmények szülessenek kupamérkőzéseken vagy bajnoki meccseken.

Kétmillió euró a Hamburgnak

Az egyik szenvedő alany, a Bundesliga I-ben szereplő Hamburger SV pénteken kapott ígéretet kétmillió eurós kártérítésre, illetve az észak-német csapat otthont adhat a válogatott egyik barátságos mérkőzésének, mivel Robert Hoyzer elcsalta az együttes Padeborn elleni kupamérkőzését, s így az kiesett a sorozatból.