Klaudia
-3 °C
3 °C

Az Arsenalból eltűntek az angolok

2005.02.15. 13:12
A hétfő esti Arsenal-Crystal Palace angol bajnoki futballmeccsen (5-1) először fordult elő, hogy az egyik gárda keretében egyetlen angol sem volt: az ágyúsok kezdőcsapatába, de még a kispadra is csak idegenlégiósokat nevezett a francia vezetőedző, Arsene Wenger.
Az Arsenal hétfőn a Lehmann-Clichy, Cygan, Touré, Lauren - Pires, Edu, Vieira - Bergkamp - Henry, Reyes összeállítású tizeneggyel 5-1-re győzte le a Király Gáborral felálló Crystal Palace-t, és megerősítette harmadik helyét a bajnoki tabellán.

Wengernek fel sem tűnt a légióstömeg

A vezetőedző Arsene Wenger azt nyilatkozta, ezzel a sikerrel csapata visszaszerezte tavalyi formáját, amikor sorozatban negyvenkilenc veretlen bajnoki találkozóval angol bajnoki rekordot állított föl. Az viszont még neki sem tűnt föl, hogy a hétfői gárdája is felállított egy csúcsot: a londoni székhelyű klub keretében egyetlen angol, de még brit sem volt, idegenlégiósok alkották a kezdő tizenegyet, és a kispadon is csak külföldiek ültek.

Hat franciát, három spanyolt, két hollandot, egy kamerunit, egy németet, egy elefántcsontpartit, egy brazilt és egy svájcit nevezett a találkozóra Wenger, és ez korábban még nem fordult elő egyetlen angol egyesületnél sem.

"Nem szokásom a játékosaim útlevelét nézegetni csapatösszeállításkor, így észre sem vettem, hogy ezúttal egyetlen angol sem került be" - viccelődött a lefújás után a francia menedzser.

A Chelsea egyszer már kezdett tizenegy külföldivel

Az Arsenalban általában két angol mindig van, a középhátvéd Sol Campbell viszont sérült, míg a balhátvéd Ashley Cole betegség miatt hagyta ki a meccset. (Igaz, kissé furcsa, hogy utóbbi azt követően került ki a keretből, hogy a múlt héten állítólag a Chelsea edzőjével és igazgatójával tárgyalt egy esetleges klubcseréről.)

Korábban, egyszer, 1996. december 26-án a Chelsea akkori olasz edzője, Gianluca Vialli tizenegy külföldit nevezett a kezdőjébe, de a cserepadján négy angol ült, akik később pályára is léptek, így az Arsenal esete egyedülálló.

Az Arsenalnak izlandi, svéd és olasz tehetsége is van

A tendencia valószínűleg nem is fog változni, ugyanis Arsene Wenger szerte a világból gyűjtögeti a tehetségeket. A tartalékcsapatából rendre felhoz egy-egy tinédzsert, ebben a szezonban szerepelt már a felnőttek között a svéd Larsson, a holland Owusu Abeyie, a dán Svard, az elefántcsontparti Eboue, a svájci Djourou, az izlandi Skulason és az olasz Lupoli is.