Ervin
14 °C
22 °C

Dobogón maradna a csődközeli ZTE

2005.02.17. 16:47
Az ősszel harmadikként zárt a futballbajnokságban a ZTE, de a jó szereplés ellenére a klub majdnem csődbe ment. Segített az eddigi támogató e.on, a négyszázhatvanmilliós adósság nagy részét átütemezték, azonban még tartoznak a játékosoknak. A Zalaegerszeg a télen nem gyengült lényegesen és a vezetők az első hat hely valamelyikére várják a csapatot.
A zalaegerszegi futballszurkolók - legalábbis egy kis időre biztosan - fellélegezhetnek, ugyanis a csődközelbe jutott ZTE FC Rt. négyszázhatvanmillió forintos adósága nem akadályozza sem a felkészülést, sem pedig a minél jobb bajnoki szereplést.

Még megvan az adósság

A gárda vezetősége megegyezett az adósság "konszolidálásáról", tehát a fizetések átütemezéséről határoztak, így a zalaiak viszonylag nyugodtan edzhetnek. Igaz, a tartozás egy részét továbbcipelik, és a játékosok sem kapták még meg a tavalyi prémiumaikat, a fizetéseket viszont már a zsebükben tudhatják. Volt olyan játékos is, például Waltner Róbert, aki nem ment bele fizetése hetvenszázalékos csökkentésébe.

Edzőtáborba ugyan nem megy a ZTE, de a csapat főszponzora, az e.on gondoskodott külföldi ellenfélről, s az már biztos, hogy egy horvát és egy szlovén gárdánál is vendégeskedik Gellei Imre csapata. Az első határon túli fellépés Csáktornyán lesz február 22-én.

A fiatalok és a tűz

A játékosállomány nem sokat változott, de távoztak olyan futballisták - Waltner Róbert a Vasashoz, Szamosi Tamás Ciprusra -, akik nagy szerepet vállaltak az őszi harmadik hely kiharcolásában. Helyükre igazolták a balhátvéd Gaál Miklóst és a támadó, tizenkét évig idegenlégióskodó Torma Gábort, aki huszonkilenc évesen - a március 5-i, Pécs elleni találkozón - debütál majd a magyar bajnokságban. Csatlakozott a kerethez a volt debreceni, utánpótlás-válogatott Andorka Péter is.

A ZTE vezetőedzője, Gellei Imre szerint "becsvágyó társaság" állt össze az őszre, s bízik benne, hogy tovább él az a tűz, ami eddig fűtötte a játékosokat. A válogatott korábbi szövetségi kapitánya elmondta, szándéka a fiatal játékosok beépítése, tekintettel egy készülő tervezetre is. Az európai szövetség, az UEFA legújabb javaslatához igazodva a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) is kezdeményezi, jövőre legalább két 1982. január 1. után született futballista szerepeljen a kezdő tizenegyben. Az alsóbb osztályokban három, 1984 után született focistát kellene nevezni.

A klubelnök, Tóth Géza visszafogottabban fogalmazott: "A mostani sem rosszabb, mint az őszi keret. A szakmai garancia pedig maga Gellei Imre." Az utánpótláscsapatból is érkeztek játékosok a felnőttekhez, így több tizenhat-tizenkilenc éves, saját nevelésű futballista is helyet kapott a bő keretben.

Egyikük sem dédelget bajnoki reményeket, az első hat közé várják a ZTE-t, s mint mondják "már a mostani pozíció megőrzése is nagy teljesítmény lenne".

"Hathatós PR és marketing"

A főszponzor e.on igazgatósági tagja egy új ötlettel állt elő. Felismerték azt a jelenséget, hogy a cégek szívesen támogatnák a futballt, csak nem látják biztosítottnak a befektetés megtérülését, amire Fazekas Ferenc szerint az egyéni szponzoráció lehet a megoldás. "Meg kell győzni a cégeket, hogy a játékosoknak juttassanak, nem kell feltétlenül a csapat számlájára utalni a pénzt" - érvelt. Ezzel közelebb kerülhetne egymáshoz szponzor és játékos, így érezhetné a támogató, jó helyre teszi a pénzét. "Hathatós marketing- és PR-tevékenység, ez a megoldás" - összegzett Fazekas.

Koplárovics nem keresi másban a hibát

Az ősszel magyar viszonylatban kiugróan magas, hatezerötszázas átlagnézőszámot produkáló zalaiak középpályása, Koplárovics Béla kisebb sérülésen van túl, de a csütörtöki REAC és a szombati, Újpest elleni barátságos találkozón számíthat játékára Gellei Imre. A Manchester United elleni BL-selejtezőn győztes gólt szerző játékos válogatottbeli mellőzéséről is beszélt. Koplárovics nem csodálkozik, hogy nem kapott meghívót Lothar Matthäustól, csak magában keresi a hibát: "A gólom után kétszer is válogatott voltam, ám nem tudtam maradandót alkotni, ezért maradtam ki. Tavasszal azon leszek, hogy jó játékkal felhívjam magamra a figyelmet." A huszonhárom éves játékoshoz nem érkezett megkeresés a nyáron külföldről, ám nem titkolt szándéka, hogy később másik bajnokságban próbálja ki magát.