Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Mosóporral a fehérvári fociért

2005.02.17. 14:11
Ajánlatot tett a csőd szélére jutott Fehérvár FC többségi tulajdonának megszerzésére a klub szurkolóit tömörítő Baráti Kör. Az önkormányzat csütörtökön tárgyal a drukkerek, illetve a mögöttük álló székesfehérvári vállalkozó tervéről. A drukkerek addig is várják a segítséget mindenkitől, nem csak pénzben, hanem akár mosópor vagy ásványvíz formájában.
Miközben már a hazai labdarúgás irányítói a február végi MLSZ-elnökválasztással foglalkoznak, több élvonalbeli klub a túlélésért küzd. Szinte valamennyi csapatnál fizetési problémák vannak, a játékosok hónapok óta várják elmaradt pénzüket. A Ferencvárosnál még csak beszédtéma a pénztelenség és a klub sorra engedi el játékosait, Békéscsabán tüntettek a futballisták.

Egyhavi bér öt hónap után

Székesfehérváron - miközben többen is elhagyták, vagy feljelentették a klubot - a játékosok az önkormányzat segítségével öt hónap után először megkapták egy havi bérüket. A klubvezetés a folytatásban egyezséget akar kötni a játékosokkal, vonják vissza feljelentésüket, megpróbálnak megnyugtató megoldást találni, hogy a lehető leggyorsabban megkapják elmaradt járandóságukat.

Szurkolóból tulajdonos
A télen egy másik élvonalbeli klubnál, az Újpestnél is törzsszurkolóból lett tulajdonos. A tavaly az egyesülethez érkezett Muszbek Mihály korábbi ligaigazgató üzletrészét az a Kovács Péter vette meg, aki közismert lila-fehér drukker. Cége, a Dare Group Kft. harmincszázalékos részesdést szerzett Újpest FC Kft.-ben.

A drukkerekkel tartott kötetlen beszélgetésen Juhász László, a szurkolók képviselője meglepő hírrel szolgált. Juhász bejelentette, hogy a klub Baráti Köre írásban jelezte az önkormányzat felé vételi szándékát, ajánlatát a futball-kft. tulajdoni hányadára. A főszurkoló szerint olyan tőkeerős támogatók vannak a háttérben, akikkel bátran fel tudják vállalni ezt a feladatot.

A befektető később lép a nyilvánosság elé

A főszurkoló elmondása szerint a Baráti Kör bankszámlát nyitott, ugyanakkor kérte a szurkolókat ne csak anyagi eszközökkel, hanem ki milyen eszközzel tud: például: mosóporral, öblítővel is segítsék a jelenleg nehéz helyzetben lévő klubot. Kedden pedig sajtótájékoztatót tartanak, ahol szeretnék bemutatni a média számára az első önzetlen támogatókat.

Ezt erősítette meg Horváth Győző is, aki a Videoton Baráti Kör ügyvezető igazgatója. "Nem az motivál minket, hogy tulajdonosok legyünk, mi továbbra is szurkolóként szeretnénk meccsre járni" - mondta Horváth. A mögöttük álló - nem mellékesen székesfehérvári befektetőjelöltről elmondta, egyelőre nem szeretne a nyilvánosság elé állni, csak akkor, ha már tisztán látni a viszonyokat, és biztos a belépése.

A szurkolók 51 százalékot szeretnének, amely a minimális többségi tulajdont jelentené. A szurkolók szerint erre van is esély, hiszen hétfő reggel a polgármester is fogadta őket és a harminc percre tervezett megbeszélés kétórásra sikerült. "Folyamatosan egyeztetünk a kistulajdonosokkal is, és úgy tűnik, ők is nyitottak az ötletre" - mondta Horváth.

Véleménye szerint a játékosok egyelőre még meglepően és kíváncsian várják a fejleményeket, ugyanakkor örülnek minden segítségnek. A helyzet rendezése érdekében a Baráti Kör tagjai csütörtökön és pénteken újra tüntetést szerveznek. "Nem valami ellen, hanem valamiért tüntetünk. Be akarjuk bizonyítani az illetékeseknek, igenis szükség van Fehérváron a futballra."

Az önkormányzat hallgat, de tárgyal

A székesfehérvári önkormányzatnál - amely a klubot működtető cég fő tulajdonosa - többszöri megkeresésünk ellenére sem tudtak érdemben nyilatkozni a szurkolók terveiről. Ugyanakkor az NB1.hu információi szerint a szurkolók átadták a Fehérvár FC Kft. többségi üzletrészének megvásárlására vonatkozó ajánlatukat az önkormányzatnak, amely csütörtöki, zártkörű közgyűlésén - a polgármester javaslatára - még az ülés megkezdése előtt megszavazta, hogy a kérdést felveszi a napirendi pontok közé.