Donát
-4 °C
2 °C
Kékesi Márton
vasárnap 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

Pengével és döglött patkánnyal ijesztgetik a skót sztárbírót

2005.02.18. 15:21
A skót futball-liga egyik legjobb játékvezetője, Mike McCurry egyszer csirkeaprólékot talált a postájában, háza ablakát betondarabbal törték be, a halálos fenyegetésekhez pedig már hozzá is szokott.
Hétvégén a skót futballbajnokság két legjobb csapata, a Celtic Glasgow és a Glasgow Rangers találkozik egymással a történelmi "Old Firm" derbi újabb összecsapásán. A világ egyik legkeményebb városi rangadóján múlt ősszel négy kiállítás volt, a találkozó leginkább rögbimeccsre hasonlított.

Nyomásgyakorlás mindenáron

A stadionban senki sincs igazán biztonságban ezeken a rangadókon, de a legrosszabb helyzetben egyetlen ember, természetesen a bíró van. Vasárnap az egyik legjobb skót játékvezető, Mike McCurry fújhatja a sípot, akinek már bőven van tapasztalata, hiszen több hasonló meccset is vezetett.

A vallási ellentétek miatt különösen kritikus Celtic-Rangers párosítás mellett a szintén aggresszív szurkolótáborral bíró Aberdeennek és Livingstonnak is fújt már, így hozzá kellett szoknia a folyamatos megfélemlítéshez: a drukkerek a meccs előtt és után is megpróbálnak nyomást gyakorolni a játékvezetőre.

"Az Aberdeen drukkerei rendszeresen küldenek postán döglött patkányokat, egyszer még csirkeaprólékot is kaptam" - nyilatkozta a BBC-nek McCurry. - "A halálos fenyegetések már szóra sem érdemesek. A legdurvább talán az volt, amikor egy levelet kaptam, amelyben borotvapenge volt. Talán azt akarták, hogy levágjam az ujjaimat, amikor kinyitom".

Gyerekek helyett meglett férfiak várták

A legemlékezetesebb esete nem is egy Old Firm-derbihez fűződik, hanem egy Celtic-Livingston-meccshez. "Amikor a Livingston ellen egyszer Henrik Larsson eltörte az állkapcsát, egy betondarabot dobtak a házamba. A meccs utáni kedden épp vacsorához készülődtem, de lármát hallottam az utcáról. Azt gondoltam, gyerekek játszanak egy kicsit hangosabban, de egy pillanattal később betört a szobaablak. Kimentem, hogy legalább egyiküket nyakon csípjem, de meglepődve láttam, hogy 25-40 év közötti férfiak, legalább tizenöten vártak rám. Azonnal visszamentem a házba, és inkább csendben megettem a rántottámat".

A Celtic-kedvenc pedig nem is egy becsúszás vagy rúgás miatt sérült meg, hanem egyszerűen összefejelt az ellenfél egyik védőjével. McCurryt viszont nem lepte meg, hogy a feldühödött huligánok őt okolták, szerinte ugyanis ezek a hányattatások a munkájával járnak: "Akkoriban kissé kellemetlenül éreztem magam, de azt hiszem, ez is része a bírói hivatásnak".