Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Élete végéig eltiltották a bundázó bírót

2005.02.23. 12:36
Az előzetes letartóztatásban ülő német Robert Hoyzer - aki a német futball legnagyobb bundabotrányát okozta - soha többé nem vezethet futballmeccset, és emellett ötvenezer eurós büntetést is kapott.
Jövőre ugyan labdarúgó-világbajnokságot rendeznek Németországban, a németeket egyelőre még mindig a bundabotrány tartja lázban. Még januárban robbant ki az ügy, amikor kiderült, hogy a huszonöt éves Robert Hoyzer - aki mellékesen egyetemista -, egy augusztusi kupameccsen szándékosan sújtotta ítéleteivel az első osztályú Hamburgot a harmadik ligás Paderborn ellen. Később kiderült, a játékvezető és megbízói a "kiscsapat" sikerére fogadtak jelentősebb összegben, ezért a találkozón önmaga kezébe vette az irányítást.

Pár nappal később az államügyészség is vizsgálódni kezdett és kiderült, Hoyzer más meccsek eredményeit is manipulálta. Később ezt ő is elismerte, de hiába kért elnézést utólag mindenkitől, azóta közutálatnak örvend Németországban. Hoyzer bevallotta, horvát maffiakapcsolatai is vannak és egy osztrák csapatot is belekevert a német botrányba.

Börtön vár Hoyzerre

Február elején aztán a német rendőrség őrizetbe vette a fiatalembert. A berlini főügyész akkor úgy fogalmazott, Hoyzernek súlyos börtönbüntetéssel kell számolnia. A szökés veszélye is fenn állt, ezért tartóztatták le. Rajta kívül egyébként huszonöt ember ellen folytatnak vizsgálatot.

Ezek után nem volt meglepő, hogy a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) is a kiszabható legsúlyosabb büntetéssel sújtotta a játékvezetőt, vagyis többé nem dirigálhat futballmeccset. Emellett ötvenezer eurós (tizenkét és fél millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték, mert a DFB szerint súlyos károkat okozott nemcsak a szövetségnek, de a mintegy nyolcvanezer német játékvezetőnek is.