György
14 °C
24 °C

'Nem dughatunk homokot a fejünkbe'

2005.02.24. 08:30
Több mint húszéves labdarúgó-pályafutása alatt Lothar Matthäus számolatlanul hagyott hátra múlhatatlan varázsú mondatokat, aranyköpéseket, beszólásai azonban néha összezavarodtak. A szövetségi kapitány megmosolyogtató nyilatkozataiból próbáltunk visszaadni néhányat, de a magyar futball ilyen téren kultikus figuráit sem hagyhattuk figyelmen kívül.
A magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Lothar Matthäus általában beszédes kedvében van, gondolatait mind a Nemzeti Sport, mind a Sport Bild hasábjain megosztja olvasóival, és hosszú, bő húszéves játékospályafutása alatt sem fogta vissza magát nyilatkozataiban.

Merre jár a biológiai óra?

Lothar Matthäus
Lothar Matthäus
Az Index egy olyan német weboldalra bukkant rá, ahol nemcsak az ő aranyköpéseit, hanem még számos német világnagyságét is összegyűjtötték. Az egykori aranylabdás sokszor áhítattal beszélt önmagáról, ami tényleg humoros, igaz, néha hiba csúszott a számításába, és nemcsak a gondolatai, hanem a mondatai is összekuszálódtak.

Az egyik legkedvesebb a "biológiai óra ketyeg, és nálam sem előre halad" mondat volt, amikor nyilván azt szerette volna mondani, hogy ő is öregszik, de belehalt a szépségbe. Emellett elragadtatással olvastuk, hogy rendszeresen egyes szám harmadik személyben beszél egy nem kisebb egyéniségről, mint "egy Lothar Matthäus"-ról.

Mit csinál és mit nem csinál egy Matthäus?

"Egy Lothar Matthäus nem hagyja, hogy legyőzze őt a teste, egy Lothar Matthäus maga dönt a sorsáról" - mondta. "Egy Lothar Matthäus nem beszél franciául" - oszlatta el egyértelműen a kételyeket, bár a magyar himnuszt azért becsülettel igyekezett megtanulni első meccsein, és alighanem szüksége is lesz rá, ha valóban fel akarja venni az állampolgárságot. Amikor viszont szembesítették beszédének apró fogyatékosságáról és rákérdeztek, a jövőben is kívülállóként egyes szám harmadik személyben beszél-e magáról, így reagált: "Egy Lothar Matthäusnak nincs szüksége harmadik személyre, nagyon jól elvan egyedül."

Manapság nyelvi akadályai ritkán adódnak, de hogy nem volt ez mindig így, azt a következő utalás támasztja alá. "Mindenki, aki ismer engem és hallott már beszélni, pontosan tudja: hat, de akár négy héten belül is olyan jól meg tudok tanulni angolul, hogy olyan interjút adhatok, amit minden német megért."

Aztán valamiért mégsem sikerült olyan jól a gyorstalpaló angoltanfolyam, az amerikai légióskodása idején derült ki. "I look not back, I look in front" - jelezte New York-i bemutatkozásakor némileg megbicsaklottan, hogy csak előre néz, de a szerencse sem szegődött mindig mellé: "I hope, we have a little bit lucky".

A Klinsmann-affér

Hogy kell tabula rázást csinálni?
A német születésű kapitány nem érkezett "légüres térbe", a magyar futball szereplői is ontják magukból a műveltség hiányára visszavezethető, félreérthető mondatokat. A legnagyobb klasszis az egykori kispesti edző, Komora Imre, bár a "keserű a szőlő"-t nem ő honosította meg. Az "ennek a bírónak komplexuma van Kispesten" megállapítás ugyanakkor már kizárólag az ő nevéhez köthető, de szinte biztos, hogy "kanasztát" is ő járt először. (A Canossa-járásról lehet, hogy unokája tankönyveiben hallott.) Sokkal nehezebben értelmezhető a "nem fordulok az Úr asztala felé, mert az az asztal fekete", a "csináljunk egy tabula rázást" viszont könnyen megfejthető.

A magyar futball elitje a szponzor szót a legkülönfélébb módokon ejtette ki, a sponzor és a ponzor volt a leggyakoribb. A rossz stukstúráról és a multifunkciós stadionról a Fradi-vezetők beszéltek legtöbbször. A rossz nyelvek szerint egyszer a korábbi MLSZ-elnök "Battler úrhoz" is el kívánt utazni Louisianába igaza védelme érdekében, de állítólag figyelmeztették, hogy ő a FIFA-elnökre, Sepp Blatterre gondolt, aki Zürichben, nem Lausanne-ban (az USA-ban biztosan nem) van a székhelye. Új nemzetiségek kitalálásában is elöl járunk, hiszen Ibrahimovicsból a legutóbb "szerb-montgomeri" lett az egyik közvetítés szakkommentálásánál, noha ő bosnyák származású svéd.
A Bildnek adott nyilatkozataiból is kiderült, hogy nincs túl jó viszonyban Klinsmannal, ennek a következőképpen adott hangot vélhetően akkor, amikor még klubtársak voltak Milánóban, az Internazionalénál. "Klinsmann egy világpolgár, mindig is a tökéletes ellentétem volt." Tudtunkkal Matthäusnak akadtak nehézségei olaszországi beilleszkedésével, frizurája - klasszikus Bundesliga-hajviselet, ugye -, és öltözéke miatt céltábla volt a csapat öltözőjében, aztán Giovanni Trapattoni edző vette védőszárnyai alá, járta vele végig a butikokat, és vásároltak ruhákat, amitől korábban ő irtózott.

Egyik interjújában azt sem rejtette véka alá, hogy "Klinsmann túl sokat gondolkozik", önmaga elmélkedéseit viszont akkor még nem osztotta meg hallgatóságával. Összeférhetetlensége a jelenlegi német futballkapitánnyal a Bayernnél derült ki véglegesen, amikor Uli Hoeness menedzserrel fogadott arra, hogy a csatár tizenöt gól alatt marad a szezonban.
Matthäus: Klinsmann egy gyilkos
Matthäus szerint kicsinálta őt Klinsmann

Egy fontos, világos csík

Humorát illetően talán a legtalálóbb mondatot a kokainhasználatáról hírhedt szakvezetővel, Christoph Daummal kapcsolatosan követte el: "Az a fontos, hogy most már van egy világos vonal az életében."

De a müncheni kiscsapat, az 1860 edzője, Werner Lorant személye is megihlette. "Semmi bajom nincs Werner Loranttal, szívesen megiszom vele egy sört, sőt akár még el is rágok vele egy rágógumit" - állította.

Lothar a rendőrségen

A müncheni bíróságon egy közlekedési vétsége tárgyalásán - Németországban is pontrendszer van - csak annyit közölt: "pontokra a Bayernnek van szüksége, nem a rendőrségnek."

Félrecsúszott mondatait is lázasan gyűjtötték össze a honlap szerkesztői. "Nem dughatunk homokot a fejünkbe" valószínűleg örökbecsű lesz. A "fontos, hogy egy játékos kilencven percen át a következő meccsre koncentráljon" kijelentése is könnyen értelmezhető gondolatilag és kétségtelenül áttörést teremthet szakmailag.

Miként kell értékelni a csodát?

Feltehetően nagy sikert aratott a "Jens Jeremies határozottan a fiatal Matthäusra emlékeztet" hasonlattal is, bár nem részletezte, mire gondol, említett tehetség öngóljaira és megnyerő szépségére aligha.

Az oldalon szerepel egy, az elmúlt egy évben, már magyar kapitányként elkövetett nyilatkozata is. "Ma végrehajtottuk a kaiserslauterni csodát, de ezt nem kell túlértékelni" - vélekedett a válogatott júniusi németek elleni győzelme után.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft