Géza
-11 °C
-4 °C
Curling
Percről Percre

Pista, figyeljetek ide!

2005.02.28. 15:47
Újabb öt évre Bozóky Imrét választotta elnökének a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Tette ezt egy olyan "izgalmas" közgyűlésen, melyen még a szavazás lemenetelét is megszavaztatták.
Az ember mindig nagy reményekkel várja az elsőt életében. Így érthetően én is komoly ábrándokkal - új Aranycsapat, átlátható tulajdonosi viszonyok, nemzetközi klasszisok felbukkanása - vártam életem első olyan MLSZ-elnökválasztását, melyen magam is részt vehettem. Hiba volt.

Jobb a cukrászközgyűlés

Utóbb kiderült, azok az újságírók jártak jól - vagy rutinosak, vagy csak notórius késők -, akik egyórás késéssel futottak be a labdarúgó-szövetség rendezvényére, és viccelődve kérdezték az egyszemélyes jelölés után: Na ki lett? Pedig már az elején sejteni lehetett, nem tartogat a gyűlés vérfagyasztó izgalmakat, hiszen az egyik küldött érkezésekor fanyar mosollyal az arcán kérdezte: Érdemes leülni ere a kis időre? Majd miután látta, hogy csak szendvicset, üdítőt és kávét fogyaszthat, megjegyezte: a cukrászközgyűlésen, ott biztos van kaja.

Bozóky Imre, a szövetség első embere szokásos, "letisztult" stílusában megköszönte az elnökség eddigi munkáját, majd akik nem aludtak el, Vörös Tamást választották meg az ülés levezetőelnökének. Ő bemutatkozásként megjegyezte: "Sok régi arcot látok itt, akiket örömmel köszöntök, és sok újat is, de nekik is örülök". A folytatásban Matthieu Sprengers, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja mondott beszédet, melyből komoly, nyugaton már bevált dolgokat ismerhettünk meg, páldául, hogy fontos az utánpótlásnevelés és a jó pálya.

Első mélypont: Ábrahám viccel

Gyenge kezdés után erős visszaesés - szól a pálya melletti alapigazság, ami ezúttal Ábrahám Attila, Nemzeti Sporthivatal elnöke viccekre tett kísérletére volt igaz. Előbb a kajakos olimpiai bajnoktól megtudhattuk, hogy szereti a focit, de nem ért hozzá, majd, hogy mekkora gólt szerzett egyszer még a dunavarsányi edzőtáborban. A folytatásban pedig elárulta, hogy ő igazán jó kapcsolatot ápol valamennyi elnökjelölttel, különösen Bozóky Imrével. Talán a jelenlévők humortalansága, vagy más halaszthatatlan dolga miatt, beszéde után azonnal távozott.

Második mélypont: szavazás a szavazásról

Ezután kezdődött a nagy beszavazó-show. Roppant izgalmakat tartogatott a közgyűlés ezen szakasza, hiszen szinte mindenről szavazni kellett. A teljesség igénye nélkül: szavaztak a mandátumvizsgáló bizottságról, a jegyzőkönyv vezetőjéről, a jegyzőkönyv hitelesítőjének a személyéről és még arról is, hogy magán az elnökválasztáson - ne feledjük, egyedül Bozóky indult - milyen módon szavazzanak. Ezek után találják ki, ki lett az új MLSZ elnök...

A küldötteket csak annyira kötötte le az esemény, hogy amikor az egyik rendező hölgy kicsivel erősebb hangon kérte az egyik fotóst, merre menjen, a küldöttek figyelme is odafordult. Erre azonban az ülést vezető Vörös Tamás azonnal közbeszólt: Pista, figyeljetek ide!

Senkit sem érdekeltek a hozzászólók

Az, hogy időközben hárman is hozzászóltak a tanácskozáshoz - egy, a futsalnak is helyet követelő küldött, valamint két, az elnökválasztás lebonyolítása, átláthatatlansága, inkorrektsége mellett szót emelő tisztviselő is - szinte senkit nem érdekelt.

Így mi sem vártuk meg az újabb szavazásokat, az amatőrök és a profik egyöntetű támogatását vagy Bozóky előre menekülését a 2012-es Eb-pályázatba, eljöttünk. Ugyanis mindegy, hogy Horváth Cs. Attila, vagy Fa Sándor kerül az elnökségbe, ha egyszer a bolgárok a Berbatov, Bozsinov csatársorral támadnak, és jelenleg nem tudni, hány csapat indul az elhalasztott tavaszi bajnoki rajton.

Az elnökség tagjai (zárójelben a szavazatok száma):
Balázs András (73), Fülöp Ferenc (90), Hamar László (77), Horváth Cs. Attila (74), Illés János (78), Klement Tibor (72), Kutasi Róbert (58), Makray Balázs (79), Mezey György (69), Nemes Ferenc (86), Ofella Zoltán (74), Puhl Sándor (67), és a negyedik szavazási kör alapján Orell Zsolt.

A felügyelő bizottság elnöke Sebes József lett. A tagok: Gőbl Gábor, Héger József, Mohács László, Pauker Kálmán, Tepszics Ignác és a negyedik szavazási kör alapján Aradszki Éva.