Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Börtönbüntetés az angol futballtehetségnek

2005.03.01. 15:44
Három hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott ittas vezetés miatt Jermaine Pennant, az Arsenal kölcsönjátékosként a Birmingham Cityben szereplő középpályása. A futballista nem tagadta bűnösségét, ügyvédei viszont fellebbeznek. A visszaeső ittas vezetőnek számító Pennant nemrég még az angol futball egyik legnagyobb ígérete volt.
Alig egy hónapja, január 23-án tartóztatták le Jermaine Pennantet, az angol Arsenal futballistáját, mert autójával London északi részén egy lámpaoszlopnak csapódott és ráadásul a megengedett alkoholszint két és félszeresét mutatta ki a vérvétel. A huszonkét éves játékost nem sokkal korábban adta kölcsön klubja a Birmingham Citynek. Ráadásul Pennant nem is vezethetett volna: tavaly februárban tizenhat hónapra bevonták a jogosítványát.

Ittas sávváltás miatt másfél év

Akkor azért kapta ezt a meglehetősen szigorú büntetést, mert szintén alkoholos befolyásoltság alatt volt és nem a megfelelő sávban közlekedett. Jermaine azzal indokolta a sávváltást, hogy elvesztette az uralmát a jármű felett, amikor a műholdas navigációs rendszert állította be - ugyanis nem ismerős azon a nyugat-londoni környéken.

A múlt havi meghallgatáson nem tagadta, hogy januárban jogosítvány nélkül vezetett és ráadásul még biztosítása sem volt az autóra. A bíró megjegyezte, Pennantnak nincs semmiféle elfogadható magyarázata, hogy miért ült ittasan járműbe, noha nem is volt érvényes vezetői engedélye, ezért az ítélet megalapozott.

Az ügyvéd fellebbez, a Birmingham tárgyal

A védőügyvéd szerint a játékos úgy tudta, hogy vezethet, mert a nagynénje felolvasott neki egy levelet telefonon, amit a bíróságtól kapott. A védelem ezért fellebbezés benyújtását fontolgatja.

A Birmingham City reménykedett, hogy engedékeny lesz a bíróság, enyhe ítéletet kap középpályásuk, és továbbra is futballozhat. Steve Bruce edző kifejezetten meg akarta menteni a bíróság előtt: elmondta, egy hónapja mindent megtesznek a játékosért, kísérőt kapott arra az időre is, amikor nincs a csapattal. "Rossz dolgot tett, de mindannyian csináltunk hülyeségeket, amikor fiatalok voltunk. Leírhatatlan, mennyire bolond volt, de ha tanul tettéből, nem hiszem, hogy bármi haszna lenne annak, hogy börtönbe dugják - érvelt Bruce.

A csapat szóvivője - a bírósági ítélet ismeretében - már most leszögezte: annak ellenére, hogy meglehetősen csalódottak, már tárgyalnak is Arsenallal a játékos jövőjéről. A birminghamiak elnöke, Steve Gold már az ítélet előtt úgy nyilatkozott, akkor is kell nekik a játékos, ha börtönbe kerül.

Az eltékozolt tehetség

Pennant az angol futball egyik legnagyobb ígérete - volt. Tizenhat évesen kétmillió fontért (hétszázmillió forintért) vette meg az Arsenal a Notts Countytól. Ő volt az Arsenal legfiatalabb játékosa, tizenhat évesen lépett pályára először az Ágyúsoknál egy kupameccsen. Arsene Wenger együttesében soha nem tudott igazán gyökeret verni és tavaly kölcsönadták a szezon végén kiesett Leedsnek, hogy meccsrutint gyűjtsön. Tagja volt az U21-es angol válogatottnak is, de a két évvel ezelőtti törökországi Eb-ről hazaküldték, mert összetűzésbe keveredett David Platt szövetségi edzővel.