Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A labdarúgás Júdásai

2005.03.03. 11:20
Örökké veletek, soha máshol, innen megyek nyugdíjba. Az elmúlt években számtalan labdarúgó szájából hangzott el az alábbi kijelentés. Később azonban a nagy ígéretek ellenére legtöbben az "ősi ellenségnél" kötöttek ki. Ezen átigazolások legfőbb mozgatórugója legtöbbször a pénz volt, mely győzött az érzelmek felett.
Firenzében kis híján polgárháborúba csapott át a szurkolók mérhetetlen dühe, amikor a városi Fiorentina kedvence, Roberto Baggio elszerződött a Juventushoz. A 90-es években az olasz válogatottban alapembernek számító Baggio többször is hangoztatta, hogy nem hagyja el a firenzei egyesületet, a torinóiak ajánlatának azonban sem ő, sem csapata nem tudott ellenállni.

Ugyancsak a Juventus a legnagyobb "ellenség" - természetesen csak a Lazio után - az olasz főváros, Roma szurkolók lakta részének. Fabio Capello, aki a 2000-2001-es szezonban bajnoki címet nyert Tottiékkal, tavaly tavasszal úgy nyilatkozott, egy csapat van, amelynek soha nem ülne a kispadjára, az pedig a Juventus. Ezek után meglepő volt, hogy a bajnokság után nem sokkal aláírt Torinóba. Az már nem tartozik a meglepetések sorába, hogy Rómában, azóta nem kívánatos személy. (A hétvégén rendezik a Roma-Juve rangadót, amelyen biztos "megtalálják" Capellot a Roma fanatikusai.)

A csapatkapitány és a féldisznó

Kicsit nyugatabbra, Spanyolországban Luis Figo 2000-es klubcseréje váltott ki hatalmas felháborodást barcelonai részről és legalább akkora örömöt Madridban. A portugál klasszist ötéves barcelonai tartózkodása alatt tiszteletbeli katalánná fogadták, szerették, istenként tisztelték, a centenáriumi évben még a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Ezek után nem volt meglepő, hogy kijelentette: Soha nem hagyom el a Barcelonát.

2000-ben aztán a Real Madrid elnöki székére pályázó Florentino Pérez bejelentette: előszerződést kötött Figóval. Ezt sokan csak PR-fogásnak gondolták, hiszen maga Figo is tagadta a tényt. Azonban nem sokkal később mégis a Real játékosa lett, mintegy negyven millió angol fontnak megfelelő összegért. (Ellenségei szerint tényleg nem akart eligazolni, csak így szerette volna feljebb tornázni a fizetését a Barcánál.) Azóta barcelonai fellépései alkalmával nem kímélik, az állandó fütty és mutogatás mellett a mobiltelefonoktól kezdve a műanyag tyúkon át, fél disznóval próbálták már megdobni.

Német "ellenpélda"
Németországban éppen ezen esetek ellenkezője fordult elő a nyáron, amikor a Brémával bajnoki és kupa aranyat nyerő brazil Ailton már a szezon közben előszerződést kötött a Schalkéval, de már nyáron úgy fogalmazott nem érzi jól magát új csapatában. Ugyanakkor azt sem felejtette el megjegyezni, ha a Werder vezetői akkora fizetést adtak volna neki, mint az újonnan igazolt Klosénak, szívesen maradt volna.

Angliában legutóbb Wayne Rooney átigazolása után dühöngtek az Everton szurkolói. Azt talán még ők is megértik, hogy Manchesterben többszörösét keresi liverpooli fizetésének, azt viszont nehezen bocsátják meg neki, hogy eligazolása előtt többször is úgy nyilatkozott: Csak a kékek. A legutóbbi Everton-M.U. találkozón aztán ő is kapott hideget meleget, a szurkolók a transzparenseken kívül egyen pólókkal készültek, melyeket a Blue Forever felirat "díszitett".

A szigetországban egyébként is több vihart kavartak az elmúlt években a gazdagabb klubok vásárlásai. Hiába tartotta magát sokáig a válogatott védelmének közepét adó Ferdinand (Leeds) és Campbell (Tottenham), a Manchester illetve az Arsenal ajánlatával nem tudott volt klubjuk konkurálni, így a váltás mellett döntöttek. Utólag minden bizonnyal nem bánták meg. . .

Fradi-Újpest

Idehaza az Újpest szimpatizánsai Szűcs Lajost, a Fradi kapusát illetik Jézus elárulójának nevével. Szűcs - aki az ügyben nem kívánt nyilatkozni - a zöld-fehéreknél kezdte pályafutását, majd miután ott létszámfeletti lett, kisebb kitérő után Újpesten kötött ki, ahol bajnok is lett. Az akkori eufórikus hangulatban felelőtlenül "örök hűséget" fogadott az újpestieknek, hogy aztán németországi légióskodása után hazatérve a gyerekkori "nagy szerelemmel", a Fradival szerezzen további bajnoki és kupagyőzelmeket.