Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A Palace szurkolói Gerát akarják Király mellé

2005.03.07. 13:01
A nyár óta sok magyar nem a Tower vagy a Westminster székesegyház miatt utazik el Londonba, hanem a két magyar futballistát foglalkoztató Crystal Palace kedvéért. A hétvégi Manchester United elleni rangadón Béla, az Index-közeli focidrukker is személyesen tapasztalhatta, ahogy a Selhurst-stadionhoz legközelebbi kocsma zúg a helyi szurkolók "Királi, Királi" kórusától.
"Elképesztő, hihetetlen" - ezek voltak az első kifejezések, amelyek a londoni hosszú hétvégéről jutottak Béla eszébe. Az Index-közeli futballszurkolót persze nem Madame Tussaud panoptikuma, vagy a Tower hozta ennyire lázba, hanem a magyar játékosokkal - Király Gáborral és Torghelle Sándorral - felálló Crystal Palace Manchester United elleni bajnoki meccse.

Újpest, Királi

"Leszállsz a vonatról a Crystal Palace megállónál és egyszerűen sodor magával a tömeg. A stadionhoz legközelebb eső kocsmába, a Three Cherrybe körülbelül százan férnek be, de így a meccs előtt legalább háromszázan vannak" - mondja bevezetésként.

Az itt elhelyezett sok szurkolói ereklye között található egy Újpest-sál is, melyet egy magyar szurkoló vitt még ki. Így nem meglepő, hogy amikor honfitársunk vetődik a Selhurst környékére, legyen az bármilyen szimpatizáns, a kocsmában felzúg az "Újpest, Újpest" szurkolás.

A Fradi-drukker Bélát ez persze nem dobta fel, az inkább, hogy miután megtudták, magyar, ölelgetni kezdték őket, majd az egész kocsma ütemes "Királi, Királi" skandálásba kezdett. A magyar kapust "szinte istenként tisztelik" London ezen részén, de a csapat másik magyarját Torghellét is elismerik, népszerűsége viszont még meg sem közelíti a válogatott kapusáét.

Mintha BL-t nyertek volna

A magyarok népszerűségének köszönhetően a nyári átigazolási időszakra a fanatikusok elsőszámú célpontja Gera Zoltán. A nemzeti együttes csapatkapitányát Anglia szerte elismerik, a londoni klub szurkolói pedig úgy vélik, három magyarral stabil középcsapat lehetne az első osztályban a Palace.

Maga a Selhurst-stadion nem tartogatott semmi extrát (természetesen nem a hazai viszonyokhoz képest), hiszen egy átlagos angol, kissé puritán, faszékekkel felszerelt létesítmény - viszont mind a huszonhatezer hely fedett. A találkozó hangulatát értelmetlen összehasonlítani egy magyar bajnokiéval, de az mégis a meglepetés erejével hatott, hogy a United elleni 0-0-s döntetlent úgy ünnepelték a londoniak, mint ha BL-t nyertek volna.

Felállva tapsolták Gerát

Hazatérőben kiderült, nem csak a Palace szurkolói lelkesednek Gera Zoltánért. A szombati WBA-Birmingham találkozó első gólját egy szöglet előzte meg, amelyet Gera harcolt ki egy hosszúnak tűnő passz akrobatikus benntartása után. Béla a repülőtéren, a SkySports összefoglalójában látta a jelenetet, és hihetetlen volt, de a váró közönsége felállva tapsolta meg a mozdulatot.