Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mikrochippel a bíróvakság ellen

2005.03.07. 10:00
Két hónap alatt három nyilvánvaló gólt nem ítéltek meg a játékvezetők a legerősebb európai bajnokságokban. A Manchester United veretlenségi sorozata ennek köszönhetően már négyhónapos, a Real Madridon viszont a "bíróvakság" sem segített legutóbb. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) február végén döntött, a labdákat chipekkel szerelik fel, a héten már Nürnbergben tesztelik, és a szeptemberi ifjúsági vb-n is ezzel a módszerrel próbálják kiküszöbölni a tévedéseket.
Az elmúlt két hónapban három érvényes gólt nem ítéltek meg a játékvezetők az európai elitbajnokságokban, mert nem vették észre, hogy a labda valamennyi esetben teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon.

A Manchester két pontot nyert a Tottenham ellen

Január hatodikán a Manchester United-Tottenham Hotspur mérkőzésen Pedro Mendes vállalkozott lövésre, a labda Ray Caroll szerencsétlen mozdulatának köszönhetően jó fél méterrel átjutott a gólvonalon, a pályán lévők közül illetve a kispadról szinte mindenki látta, hogy gól volt, még Sir Alex Ferguson is elismerte, csak a játékvezető és asszisztense nem értett egyet. Ha megadják, meglehet, hogy a Manchester nem október harmincadika, hanem január elejétől lenne veretlen.

Az idegenben nem tündöklő baszk Athletic Bilbao madridi vendégjátékán Iraola lőtt kapura negyven méterről, a labda Iker Casillas felett a lécről a gólvonal mögé pattant, majd a kapus ölébe. A bíró továbbot intett, a Bilbao ettől függetlenül 2-0-ra nyert a Real otthonában.

A Hamburg szabályos gólja

Február utolsó hétvégéjén a Hamburg Hertha BSC elleni vendégjátékán Benjamin fejelt kapura, és a berlini kapus, Christian Fiedler már csak a gólvonal mögül tudta kimenteni a labdát. A bíró sípja néma maradt, a Hamburg simán kikapott 4-1-re.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezetői egyértelműen a megszaporodó esetek miatt határoztak úgy február végén, hogy a labdákat hamarosan chipekkel szerelik fel, ami a játékvezetőnek - szignállal - jelzi, hogy átjutott a gólvonalon. Ily módon nincs szükség a videós visszajátszásra, és nem kell a játékot megszakítani.

A nürnbergi focisták már tesztelik

A labdában elhelyezett gombostűfejnyi chip egyébként bármilyen helyzetben másodpercenként kétezer jelet továbbít, és képes mérni a sebesség mellett a forgást, de a légnyomást is. Ennek köszönhetően azt is meg lehetne állapítani, hogy átjutott-e az alapvonalon a labda.

A nürnbergi játékosok egy hete már ki is próbálták, és a legfrissebb információk szerint a tizenhét éven alatti válogatottak szeptemberi, Peruban rendezendő világbajnokságán már használni fogják.

Amennyiben sikeresen alkalmazzák, akkor nem kizárt, a felnőttek jövő évi németországi világbajnokságán is bevetik, és akkor szinte biztosan nem lesznek meg nem adott találatok, amelyek eddig sújtottak jó néhány csapatot.

Károsultak, haszonélvezők
Ha korábban kitalálták volna ezt a chipet, akkor előfordulhatott volna, hogy Latisev bíró a '62-es világbajnokságon megítéli Tichy Lajos gólját a csehek ellen, amikor a labda a felső lécről egyértelműen a gólvonal mögé pattant.
Ugyanakkor négy évvel később az angolok Geoff Hurst lövését követően nem ujjonghattak volna a vb-döntőben, mert mint utólag kiderült, nem ért el gólt a csatár. A spanyolok viszont a '86-os világbajnokságon előnybe kerülhettek volna a brazilokkal szemben, amikor Michel lövése gólba ment. (1-0-ra kaptak ki.) A spanyolok nemcsak ekkor voltak szenvedő alanyai a bíróvakságnak, hanem 2002-ben is, amikor a Fernando Morientes fejese utáni találatot azért érvénytelenítette az egyiptomi bíró, mert azt hitte, a labda a beadás előtt már kinn volt. A rendező Dél-Korea így 0-0-t játszott, és a tizenegyesek után versenyben maradhatott.
A VfB Stuttgart kapuját védő Timo Hildebrand tavalyi góltalansági rekordja viszont élhetett volna tovább, ha észlelik, hogy Hinkel már a vonalon túlról adott középre a Werder Bremen elleni bajnokin.
A románoknak nagyobb esélyük lett volna a '96-os Eb-n a továbbjutásra, ha Dorinel Munteanu szöglet utáni lövésekor Mikkelsen munkáját segíti a szerkezet, mert a labda egyértelműen a gólvonal mögött ért talajt. Délkeleti szomszédunk a bolgárok ellen gól nélkül végzett végül.
Magyarországon a szombathelyi Haladás szenvedte meg egyszer Piller Sándor figyelmetlenségét, amikor nem vette észre, hogy a háló rossz felfüggesztése miatt nem akadt meg a labda, és jutott át akadálytalanul rajta. A vb-t is megjárt Székely Ferenc partjelző ugyanakkor az őszi szezonban a Debrecent juttatta jogosulatlan előnyhöz, mert Sándor Tamás lövése után a labda biztosan nem jutott át a gólvonalon.