Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szieben László mindkét fociliga éléről távozott

2005.03.11. 16:07
A csütörtökön este lemondott Szieben László helyett Tarsoly Csabát, a Győri ETO tulajdonosát választotta a Magyar Labdarúgó Liga a három hónapos működésre megalakult ad hoc bizottsága elnökének.
A hazai profi futballbajnokságokat szerező Magyar Labdarúgó Liga (MLL) pénteki taggyűlésén Szieben László eddigi elnök benyújtotta csütörtökön nyilvánosságra hozott lemondását, melyet a jelenlévők egyhangúlag elfogadtak. Ezzel egyidejűleg egy háromtagú ad hoc bizottság alakult, amely a hatvan napon belül összehívandó tisztújító közgyűlésig irányítja az MLL-t. A testület Tarsoly Csabát, a Győri ETO tulajdonosát választotta a bizottság elnökének mellette a debreceni Szima Gábor és a szolnoki Ferencz Gábor kapott helyet benne. A bizottság legfőbb feladata, hogy előkészítse az MLL tisztújítását.

Az MHLL éléről is távozott

Pénteken pedig az is kiderült, hogy a harminc proficsapatot tömörítő Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL) élén sem maradhat. A közgyűlés előtti egyeztetések során ugyanis alapvető nézetkülönbségekre derült fény. "A klubok többségével ellentétes a véleményem, s úgy érzem, hogy nincs erőm a további harchoz. A csapatok nagy része nem tart igényt a munkámra. November vége óta küzdöttünk egymással, s egyre nagyobbá vált a nézetkülönbség. Én úgy véltem, s nemzetközileg is az a trend, hogy erősödnek a ligák. A magyar csapatok többsége ezt másként látja. Én viszont ezt nem tudom elfogadni" - mondta az MHLL-közgyűlést követő sajtótájékoztatón Szieben.

Az évi rendes közgyűlésig, vagyis több mint két hónapig a Tarsoly Csaba lesz ideiglenesen az MHLL első embere. A pénteki közgyűlésen egyúttal ötfősre bővítették az MHLL elnökségét. Tarsoly és az eddig is tag, a kaposvári Illés János mellett átmenetileg Szima Gábor, Ferencz Gábor és a BKV Előre technikai igazgatója, Mátyás Tibor került a szervezet vezető testületébe. Érdekesség, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által kifogásolt felügyelőbizottsági jelentést a küldöttek egyhangúlag elfogadták.

Kisebb, hatékonyabb ligát

A taggyűlést követő sajtótájékoztatón Tarsoly Csaba elmondta, azt szeretnék, ha a kötelező tisztújítást egybeköthetnék az éves rendes közgyűléssel. "Az a szándékunk, hogy egyszerűsítsük a felépítést, kisebb, hatékonyabb szervezet szükséges" - tette hozzá az ETO tulajdonosa.

"Az ad hoc bizottság az elnökség jogköreit veszi át, s fontos, hogy a lehető leggyorsabban ügyvezetőt válasszunk. Azt gondolom, kapcsolatunk olyan volt eddig Szieben Lászlóval, hogy nem lesz gond a napi ügyek átvételével" - mondta a győri klubot irányító vezető. Tarsoly Csaba megköszönte a távozó elnök munkáját, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy mindenképpen változtatni kell a liga struktúráján.

Bozóky nem reagált a vádakra

A taggyűlésen jelen volt Bozóky Imre, az MLSZ múlt hétfőn újjáválasztott elnöke is, aki már korábban jelezte, hogy szerinte át kellene szervezni az MLL-t. "Úgy vélem, hogy jól együttműködünk majd az ad hoc bizottsággal és a tulajdonosokkal, hiszen velük kell kialakítanunk az MLL-hez kapcsolódó álláspontokat. A szövetség május 30-i közgyűlése határozza majd meg a profi futball felépítésének jövőjét" - mondta az MLSZ első embere.

Bozóky Imre a sajtótájékoztatón nem kívánt részletesen reagálni Szieben azon kijelentéseire, amelyek szerint az MLSZ számos rossz döntése nehezítette meg a klubok mindennapjait. Az MLL távozó elnöke szerint azeurópai futballszövetségtől, az UEFA-tól a licencadónak utalt pénz nem jutott el a ligához, továbbá hogy az európai szövetség figyelmeztetést küldött az MLSZ-nek, mivel három csapatnak nincs leadva a működésre jogosító engedélye.

"Addig mindenkinek joga van a véleménynyilvánításra, amíg nem sérti mások személyiségi jogait. Én egyelőre nem kívánok véleményt nyilvánítani ezeken a fórumokon, csak a legvégső esetben tartom ezt megoldásnak" - hangsúlyozta Bozóky.

Szieben: valakinek mennie kellett

Szieben László megismételte: az MLSZ-vezetőkkel egyre jobban elmérgesedő viszonya vezetett a szakításhoz miután szinte semmiben sem értett egyet Bozókyékkal. "Ebben az esetben pedig nincs más választás, valakinek mennie kell. A liga az MLSZ egyik szervezete, ezért én mondtam le" - jegyezte meg Szieben László, akit 2003. november 4-én 2008-ig szóló mandátummal bíztak meg. Ugyanakkor azt sem felejtette el kihangsúlyozni, hogy hiába tolerálta a csapatok kéréseit, azok mégsem álltak ki mellette.