Gerzson
-3 °C
2 °C
Magyarország, férfi váltó
ma 12:52
Magyarország, férfi váltó
Rövidpályás gyorskorcsolya

Elkezdik a magyar labdakergetők is

2005.03.11. 15:10
A tervezetthez egy hét késéssel, a nyolc helyett hat mérkőzéssel, a hétvégén elkezdődik a magyar labdarúgó-bajnokság tavaszi szezonja. Az Újpest BL-negyeddöntős csapattól igazolt, a Honvéd mozambiki hómunkásokat hozott, a címvédő Ferencváros meggyengült, a Debrecen erősödött - újraindul a bajnokság, a futballra nincs garancia.
Péntek délután úgy tűnik, valamennyi hazai első osztályú futballcsapat átélte a holtszezont, és részt vesz a tavaszi szezonban. Nem túlzás, Fehérváron és Békéscsabán is csak az utolsó pillanatban rendeződött a helyzet, igaz, előbbi színhelyen még mindig nem tudni pontosan, ki a tulajdonos, a Viharsarokban pedig biztosan nem tudják megtisztítani a pályát a hótól. A csabai klub ellen rendőrségi nyomozás is folyik, így elérte azt a kétes értékű bravúrt, hogy a Kék fényben szerepelhetett.

Sóbányában izmosodott az aranyért a Fradi

Máshol jóval eseménytelenebbre sikeredett a holtszezon, bár a Ferencváros játékosai talán még sohasem estek át ilyen kemény alapozási időszakon. Vélhetően míg élnek, megemlegetik, hiszen az igen keménykezűnek tűnő László Csaba irányítása alatt erdélyi sóbányában is kellett futniuk. A Fradi öt játékosától vált meg - Károlyi ősszel egy percet sem játszott -, de a kezdőcsapat valószínűleg így sem lesz gyengébb, a tartalékok között viszont érezhető a gyengülés.

Műsor
szombat:
Pápa-Diósgyőr 14:30 v.: Kassai
Vasas-Kaposvár 18:00 v.: Megyebíró
Újpest-Fehérvár 18:00 v.: Dubraviczky
DVSC- Honvéd 18:00 v.: Fábián
Pécs-ZTE 18:00 v.: Arany
vasárnap:
Ferencváros-Győr 11:30 v.: Szarka
Elmarad:
Sopron - MTK
Békéscsaba - Nyíregyháza

A Ferencváros komoly adósságokkal küszködik, és a válogatottat is menedzselő Pellady Péter ígérete ellenére nem tudott befektetőt hozni a klubhoz, bár ha Furulyás Jánost kérdezzük, akkor ez biztosan nem igaz, mert ő mindig tárgyal valakivel, és már hat éve mindig nagyon közel van a megállapodáshoz.

Az FTC tavasszal valamennyi komoly riválisát hazai pályán fogadja, így továbbra is a fő esélyese a bajnokságnak, csak az a kérdés, hogy pénz hiányában az általában nehezen motiválható játékosok mennyire képesek felülemelkedni rossz szokásukon. A legendásnak mondott Fradi-szív emlegetése értelmét veszítette, mert a legjobbnak tartott kezdőbe valószínűleg hat légiós verekszi be magát.

Sose lesztek bajnokok?

A nagy kihívó ezúttal is a Debrecen, és a legprofibb körülmények ennél a csapatnál vannak, nagy kérdés, hogy Szima Gábor millióit képes lesz-e bajnoki arannyal meghálálni a társulat. A Loki papíron minden csapatrészében legalább akkora erőt képvisel, mint a Fradi, de ha a fővárosi meccseken most is "hagyományosan" rosszul szerepelnek, akkor igazolódik a zöldek ultráinak rigmusa, amelyiknek a békesség kedvéért csak a végét említenénk: "sose lesztek bajnokok!" A szerb válogatott Milos Kolakovics képességeire roppant kíváncsi az összes honi szakember, mert ha tényleg utoléri önmagát, akkor a liga egyik legértékesebb játékosáról beszélhetünk.

A másik vidéki fellegvár, a Zalaegerszeg meggyengült, még akkor is, ha a volt válogatott csatár, Torma Gábor élete első magyar bajnokiját valószínűleg a klub színeiben jegyzi. A stadionépítésbe fogó győriek visszacsábították Kínából a pocakjával már-már Ronaldót idéző Kenesei Krisztiánt, aki ha csak a tizedét nyújtja az amúgy korántsem jó formában brazil támadó teljesítményének, a Győr a dobogóra is juthat.

Három válogatott az Újpestben

Még a Győrnél is jobban erősített - három magyar válogatottat szerzett meg - első látásra az Újpest, amelyik tavaly tavaszi hadjáratának köszönhetően érdemelte ki a második helyet. A Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcban szereplő PSV Eindhoven nem ragaszkodott Fehér Csabához, aki így korábbi klubja rendelkezésére állhat, noha kisebb holland csapatok is szívesen vették volna a középpályásként valamint védőként egyaránt bevethető játékos jelenlétét. A Győrben szabadlistára helyezett Böjte jó megoldás lehet a védelemben, de a szerb Popovics is biztosan egyenértékű a már öt éve is lassúnak mondható Juhárral.

Az MTK idén valószínűleg nem lesz harcban a dobogóért, de a csapat első sikerét elérte a holtszezonban, kifizette tartozását korábbi edzőjének Egervári Sándornak, így több pontjába nem kerül a makacskodás. A Honvédnál télen a stadionjukért sikerrel harcoló drukkerek reménykedhetnek abban, hogy a sokadszor navigáló Szurgent Lajos nem keveri össze a mozambiki légiót, és az öt játékos közül a csatárt nem védőként állítja be. A mozambikiak életükben először láthattak havat, de rendkívül élvezték a lapátolást.

Egressy most Kínában haknizott

Sopronban sem kezdik el az idényt szombaton, így csak a hét közepétől reménykedhetnek a nézők abban, hogy hallhatják Pintér Attila csiszolt és pallérozott stílusát, bár annak örülhetnek, hogy "buzi brazilként" senkit sem fog becézni, lévén nincs dél-amerikai a keretben.

A Kaposvár, a Vasas és a Pécs mellett a Pápa is a biztos bennmaradásban reménykedik, ha csak egy okos reformmal nem csökkentik ismét a tizenhatos létszámot. A keleti blokkból - Diósgyőr, Békéscsaba, Nyíregyháza - valakinek búcsúznia kell. Egressy Gábor ezúttal Kínában járt próbajátékon, és ez már a hatodik ország volt, ahová nem kellett, de legalább nem szenvedett a mínuszok miatt. A szlovák Gáspár Józseftől viszont sokat várnak a városban.

A tudatos csapatépítés Nyíregyházán

Nyíregyházán a tudatos csapatépítés jegyében hét játékost igazoltak, tizenhéttől ugyanakkor megváltak, így már az sem lehetett kis feladat Détári Lajos edzőnek, hogy azonosítsa a neveket az arcokkal.

Futballra ezen a tavaszon sincs garancia, botrányokra annál inkább. Tévéközvetítés lesz, de ha nem megfelelő a szakkommentárok hozzáállása, vagyis nem azt mondják, amit látnak, jelesül: nincs iram, nincs futás, olykor kétségbeejtő a technikai képzetlenség, kilátástalan az összjáték, akkor vehetik a kalapjukat. Lothar Matthäus szövetségi kapitány majd ezt is elintézi, mert az RTL Klub szerint a magyar futballban minden rendben van, csak ezt az átlagszurkoló nem láthatja. Igaz, az átlagszurkolók inkább a Bajnokok Ligáját választják, ott úgy sincs semmi izgulnivaló.

A játékosmozgások krónikája
FERENCVÁROS
Távozott: Kiss Gy. (Vasas), Somorjai, Károlyi (Matáv-Sopron), Zavadszky (Apollon Limassol, Ciprus), Zováth (Paphos, Ciprus)
DEBRECEN
Érkezett: Dzsundzsák (Létavértes), Kolakovics (szerb, OFK Beograd), Grúz Tamás (Békéscsabai Előre FC)
Távozott: Flavio Pim (?), Andorka (Zalaegerszegi TE), Leonardo (brazil, Vasco da Gama, brazil)
ZALAEGERSZEG
Érkezett: Gaál (Újpest), Torma (AEL Limassol, Ciprus), Andorka (Debreceni VSC)
Távozott: Szamosi (Nea Salamina, Ciprus), Gyánó, Waltner, Janjic (mindhárom Vasas)
ÚJPEST
Érkezett: Böjte (Győr), Popovics (szerb, FC Vojvodina), Fehér (PSV Eindhoven), Németh (MTK Budapest)
Távozott: Gaál (Zalaegerszegi TE), Bergmann (Pécs)
MTK
Távozott: Németh (Újpest FC), Rednic (?), Lengyel (Nyíregyháza)
GYŐR
Érkezett: Lendvai (Limassol, Ciprus), Kenesei K. (Kouan, Kína)
Távozott: Nicsenko (ukrán, hazatért), Vincze G. (Livingston, Skócia)
VIDEOTON
Távozott: Kriston, Horváth F. (mindkettő Livingston, Skócia), Szabó T., Hercegfalvi (mindkettő Lombard FC Pápa), Tóth B. (Malatyaspor, Törökország), Vincze Z. (Előre FC Békéscsaba), Csordás (Matáv-Sopron)
BUDAPEST HONVÉD
Érkezett: Takács, Hornyák (Diósgyőr), Borgulya (Laupheim, Németország), Mano Mano, Marito, Patricio, Miro (valamennyi mozambiki)
Távozott: Vámosi (Kecskemét), Bábik (Tatabánya), Stamenic (szerb, ?), Horky (szlovák, ?), Drobnjak (szlovák, Előre FC Békécsaba?)
SOPRON
Érkezett: Károlyi S. (Pécs), Csordás(FC Fehérvár)
Távozott: Burkus (Mosonmagyaróvár), Dudás (Vác), Debnar (szlovák, ?), Csikós (Integral-DAC), Venczel (Haladás), Szalay (Hévíz)
KAPOSVÁR
Érkezett: Hegedűs (Nyíregyháza), Maróti (FC Kärnten, Ausztria), Kőrösi (Vác), Horváth (Hévíz)
VASAS
Érkezett: Waltner, Janjic, Gyánó (mindhárom Zalaegerszegi TE), Kiss Gy. (Ferencváros)
Távozott: Baranyai(?), Filó(?), Kollár (Felcsút), Bardi (Nyíregyháza), Ferenczi (Rizespor, Törökország)
PÉCS
Érkezett: Bergmann (Újpest FC), Schindler (Előre FC Békéscsaba)
Távozott: Károlyi (Matáv-Sopron), Tolnai (Szentlőrinc), Baumgartner (?), Veith (Szentlőrinc)
PÁPA
Érkezett: Miclea (román, Alba Iulia), Mutica (román, Craiova), Szabó (FC Fehérvár), Hercegfalvi (FC Fehérvár)
Távozott: Banovits (osztrák, Győr), Jagodics (Ausztria), Juhász (Integral-DAC), Orovecz (Integral-DAC), Radics (Gyirmót), Szekér (Ausztria), Usvat (Putnok), Kovács (Malajzia), Kvasz (Maldív-szigetek), Tóth (Mosonmagyaróvár), Vörös (Malajzia)
DIÓSGYŐR
Érkezett: Gáspár (szlovákiai, Inter Bratislava), Dianu (román, Bihor), Halgas (FC Fehérvár), Siminic (román, ?)
Távozott: Hornyák, Takács (mindkettő Bp. Honvéd)
BÉKÉSCSABA
Érkezett: Kocsis, Simic (szerbek) Drobnjak (?, Bp. Honvéd)
Távozott: Rubint (Putnok), Ilic (szerb, ?), Hrkac (horvát, ?), Onhaus (szerb, ?), Potemkin (?), Pribisalic (horvát, ?), Schindler (Pécs), Tóth (?), Fekete (?), Szeverényi (Gyula), Grúz (Debrecen)
NYÍREGYHÁZA
Érkezett: Geri (szlovákiai, Mihalovce), Kenesei Z. (csapat nélkül), Schrancz Balázs (VF Laupheim, német), Minczér (Rakamaz), Sipos (Tatabánya), Bardi (Vasas), Lengyel (MTK Budapest)
Távozott: Hegedűs (Kaposvár), Homann (Rakamaz), Marquez (mexikói, ?), Princeton (ghánai, ?), Tóth (Mátészalka), Bánka (REAC), Csillag (Vecsés), Ignácz (Baktalórántháza), Illés (Mátélszalka), Kozma (Baktalórántháza), Turóczi (Bőcs), Darók (Kazincbarcika), Faragó, Ignácz (mindkettő befejezte pályafutását), Lehoczki (Sényő), Popan (román, ?), Rob (Vác), Terjék (Enosis, ciprusi)