Auguszta
-4 °C
2 °C

Diósgyőrben fordított a Fradi

2005.03.16. 17:28
A Ferencváros hátrányból tudott nyerni a Diósgyőr otthonában a futballbajnokság tizenhetedik fordulójában, üldözői, a Debrecen, az Újpest egyaránt kikaptak, így a zöld-fehérek ismét három ponttal vezetik a tabellát.

Diósgyőr-Ferencváros 2-3 (1-2)

Közel telt ház előtt, tizenötezer néző jelenlétében nyert első fordulóbeli veresége után a Ferencváros a Diósgyőr otthonában egy magyar viszonylatban fordulatos, izgalmas meccsen.

Gyorsan vezetést szerzett a Ferencváros, Rósa Dénes beadása után Sowunmi fejelt, Urai nagyon rosszul jött ki a beívelt labdára, így a hosszú sarok üresen maradt, 0-1. Nyomott a Fradi, a vasárnapi meccsel ellentétben Lipcsei Péter is kimozdult a kezdőkörből, de a huszadik percben mégis a hazaiak egyenlítettek. Egy szabadrúgásból az ötösre fejelt labdát közelről a román Simunic juttatott a hálóba, 1-1. A félidőben pedig már a Diósgyőrnél volt az előny, egy szép támadás végén Mogyorósi passzából Mogyoródi volt eredményes.

A hazaiaknál mindkét gólszerzőt le kellett vinni, majd Lipcsei a gólpasszt adó Mogyorósinak lépett be olyan keményen, hogy mentő vitte el a diósgyőri védőt. Alig húsz perc volt hátra, amikor a nyomasztó mezőnyfölényben játszó Fradi egyenlített. Az első gól előtt is hibázó Urai, Rósa közeli találatában is benne volt, miután bevédte a rövid sarokra érkező lövést, 2-2. Továbbra is nyomott a Fradi, Vagner egy kapufát is jegyzett, végül hat perccel a vége előtt sikerült megszerezni a győztes gólt is. Bognár hosszú passzából Huszti adott be, erre érkezett Bajevszki és már vezetett is a bajnok, 3-2.

A Diósgyőr nem tudott már fordítani, feltűnő volt a gólszerző Simunic helyére beállt Egressy impotenciája. A volt válogatott csatár nem tudott hozzátenni a játékhoz, sőt, gólhelyzetben dobta el magát a tizenhatoson belül, de megúszta színészkedését sárgalap nélkül.

A Ferencváros gólokra tudta váltani mezőnyfölényét, igaz ehhez kellett a hazai kapus is.

Diósgyőr-Ferencváros 2-3 (2-1)
Diósgyőr, 15 000 néző, V: Megyebíró
Diósgyőr: Urai - Mogyorósi (Müller 66.), Gáspár, Máté, Dianu - Belényesi, Vitelki, Mogyoródi (Virág 56.), Hompoth - Siminic (Egressy 42.), Sipeki
Ferencváros: Szűcs - Vukmir (Bajevszki 82.), Botis, Gyepes, Bognár - Rósa D., Lipcsei, Huszti, Penksa (Tőzsér 89.) - Sowunmi (Sasu 66.), Vagner
Gólszerzők: Siminic (18.), Mogyoródi (39.), illetve Sowunmi (1.), Rósa D. (70.), Bajevszki (84.)
Sárga lap: Gáspár (7.), Dianu (43.), Mogyorósi (52.), illetve Vagner (12.), Gyepes (44.), Bognár (69.), Lipcsei (78.)

MTK-Újpest 3-1 (0-0)

Hiába szerzett vezetést az MTK ellen az Újpest, egy kiállítás után a kék-fehérek fordítani tudtak, Illés Béla beállítása után.

Nagy iramban kezdődött a találkozó, ahol az MTK már az első percben megszerezhette volna a vezetést, ennek ellenére az első negyedórában a vendégek egy teljes kilencven percre elegendő helyzetet puskáztak el. A fordulást követően a kék-fehérek átvették a kezdeményezést, ennek ellenére az Újpest egy pontrúgást követően megszerezte a vezetést.

Néhány pillanattal később azonban újabb fordulatot hozott az amúgy sem unalmas mérkőzés: a gólszerző Juhárt utolsó emberként elkövetett szabálytalansága miatt kiállította a játékvezető, és ettől kezdve a vendégek csak arra törekedtek, hogy megtartsák előnyüket. Garami József, a hazaiak mestere ekkor behozta a veterán Illés Bélát, és ez a húzás eldöntötte a találkozót, hiszen a Hidegkuti Stadion legnagyobb kedvence két góljával megnyerte a találkozót csapatának.

MTK Budapest-Újpest FC 3-1 (0-0)
Hidegkuti Stadion, 3000 néző, V: Szabó Zs.
MTK Budapest: Végh - Balogh B., Lambublic, Juhász, Pollák - Jezdimirovic, Czvitkovics (Bonifert, 80.), Zabos (Illés, 62.), Füzi - Silva (Hrepka, 86.), Kanta J.
Újpest FC: Vlaszák - Fehér Cs., Tamási, Juhár, Vanczák - Simek, Farkas, Németh N. (Polonkai, 66.), Tóth N. (Popovic, 63.) - Kovács Z (Feczesin, 75.)., Rajczi
Gólszerzők: Balogh B. (74.), Illés (75., 76.), illetve Juhár (47.)
Sárgalap: Füzi (26.), Kanta J. (70.), Balogh (87.) illetve Tóth N (30.)
Piros lap: Juhár (59.), Simek (84.)

Győr-Debrecen 1-0 (1-0)

Két meccs, hat pont a bajnokság első két helyezettje ellen, ez a Győr mérlege két tavaszi forduló után, mivel a Ferencváros után a Debrecen ellen is 1-0-ra tudott nyerni.

Az első félidőben jobbára a vendégek uralták a játékot, ám a szünetben mégis az ETO vezetett egy góllal: Lendvai indítása után Jäkl fejelt középre, majd Kenesei 6 méterről ugyancsak fejjel továbbított a hálóba. A harmincadik percben második sárgalapja után kiállították Tóth Pétert.

A szünet után folyamatosan támadott a Debrecen a tíz emberrel védekező Győr ellen, azonban helyzetet szinte alig tudott kialakítani a kapu előtt. A mérkőzés jelentős részében emberhátrányban játszó hazai csapat drámai csatában megérdemelt győzelmet aratott.

Győri ETO FC - DVSC-AVE Ásványvíz 1-0 (1-0)
Győr, 2000 néző, V: Ábrahám
Győr: Stevanovic (Krass a szünetben) - Regedei, Stark, Horváth R., Makra - Pomper, Vincze O., Lendvai, Ja:kl, Tóth P. - Kenesei
DVSC: Csernyánszki - Éger (Hegedűs 52.), Szatmári (Madar a szünetben), Komlósi, Nikolov - Halmosi, Böőr, Dombi, Sándor T., Kiss Z. (Bogdanovic 19.) - Kolakovic
Gólszerző: Kenesei (10.)
Sárgalap: Jäkl (14.), Tóth P. (25., 29.), Vincze O. (49.) illetve Halmosi (41.), Hegedűs (60.)
Kiállítva: Tóth P. (29.)

ZTE FC-Előre FC Békéscsaba 1-1 (0-0)

A létéért küzdő Békéscsaba meglepetésre szerzett pontot a meccset emberhátrányban befejező ZTE vendégeként.

Alacsony színvonalú első negyvenöt percet láthattak a nézők, a mérkőzés elején a ZTE játszott fölényben, a későbbiek során aztán feljött a Békéscsaba, mindkét oldalon adódtak lehetőségek, de a csatárok a kapuk előtt határozatlannak bizonyultak. Szünet után nagy mezőnyfölénybe került a Zalaegerszeg, amely a kiállításig akár el is dönthette volna a találkozó sorsát. A vezetés mégis tíz emberrel szerezte meg, egy védelmi hibát követően azonban egyenlített a Békéscsaba, így maradt a pontosztozkodás.

ZTE FC-Előre FC Békéscsaba 1-1 (0-0)
Zalaegerszeg, 3000 néző, V: Bede
ZTE: Varga - Kocsárdi, Sebők V., Kozmér, Gaál, - Kaj, Balog Cs. (Ljubojevic, 60.), Józsi, Koplárovics (Babati, 89.) - Sebők J., Andorka (Selei, 69.)
Békéscsaba: Simunic - Balog Zs. Brlázs, Udvari, Funk - Simon (Kulacsik, 83.) Grujic, Pozsár, (Lázok, 67.) Vasiljevic, - Bozovic, (Hoffmann 58.) Drobnjak
Gólszerzők: Sebők J. (81.), illetve Udvari (87.)
Kiállítva: Kaj (76.)
Sárgalap: Kaj (32., 76.) Sebők V. (39.) Sebők J. (74.), illetve Brlázs (33.)

Kaposvár-Matáv Sopron 4-3 (2-1)

Mesterhármast szerzett és ezzel vezeti a góllövőlistát a kaposvári Oláh.

Álmosan kezdett a hazai csapat, és ezt gyorsan kihasználta a frissebbnek tűnő Sopron. A félidő közepén magukra találtak a somogyiak, és egyre javuló játékkal még a szünet előtt sikerült fordítaniuk. A második félidő közepén tíz főre fogyatkozott a vendégcsapat, a Kaposvár pedig lendületes támadásokkal és jó helyzetkihasználással növelte előnyét. Oláh mesterhármasával eldőlt a három pont sorsa, a soproniak a hajrában csak szépíteni tudtak. A vendégeknél két kiállítás is volt: Hanákot násodik sárgalapja, Károlyit törlesztés miatt küldte le a játékvezető. A látottak alapján a somogyiak megérdemelten nyerték meg első tavaszi, hazai mérkőzésüket.

NABI Kaposvár-Matáv FC Sopron 4-3 (2-1)
Kaposvár, 2500 néző, V: Erdős
Kaposvár: Szűcs - Finta (Farkas 75.), Nagypál, Zahorech - Tóth B., Bank, Máté, Hegedűs, Kardos (Maróti 61.) - Jovánczai, Oláh (Zsolnai 86.)
Sopron: Balogh J. - Földvári, Horváth A., Fehér Z., Hanák - Balaskó, Lazic (Somorjai 63.), Pintér, Károlyi - Csordás, Tóth M.
Gólszerzők: Nagypál (27.), Oláh (34., 69., 74.), illetve Balaskó (11., 91.), Fehér Z. (79.)
Kiállítva: Hanák (67.), Károlyi (87.)
Sárgalap: Tóth B. (19.), illetve Földvári (24.), Balaskó (36.), Pintér (55.), Hanák (65., 67.)

Fehérvár FC-Lombard Pápa FC 2-1 (0-0)

Az első félidőben a fiatal fehérvári csapat - elsősorban a támadásokban - erőtlennek bizonyult. Inkább a vendégek kezdeményeztek, több helyzetet dolgoztak ki, közelebb álltak a gólszerzéshez. A második negyvenöt percben viszont jelentősen megváltozott a játék képe, lendületesen, nagy akarattal támadott a Fehérvár, amely - ha szerencsés gólokkal is, de - megérdemelten győzött.

Fehérvár FC-Lombard Pápa FC 2-1 (0-0)
Székesfehérvár, 300 néző, V: Makai
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Fehér Zs., Kuttor, Vincze Z., - Tereánszki-Tóth (Fodor (90.), Lattenstein, Bozic, Zöld, - Györök, Kerek (Schwarcz, 80.)
Pápa: Szép - Szűcs (Stevica, 71.) , Miclea, Geri (Germán, 55.) - Kincses, Szabó Z. (Tüske, 76.), Szabó T., Mutica, Róth - Medved, Hercegfalvi
Gólszerzők: Lattenstein (52.), Miclea (63., öngól), illetve Kuttor (76., öngól)
Sárgalap: Fehér Zs.( 26.), Györök (90.), illetve Szabó Z. (18.), Szűcs (72.), Kincses (76.)

Bp. Honvéd-Pécsi MFC 2-1 (2-0)

Első félidei jó játékának köszönhetően nyert otthonában Bp. Honvéd a Pécs ellen.

A kispestiek igen aktívan kezdték a mérkőzést, s ennek megfelelően nagyon hamar vezetést is szereztek. A hazaiak ezt követően sem vettek vissza a tempóból, számos helyzetet dolgoztak ki, így sikerült megduplázniuk az előnyüket. A folytatásban a Honvéd teljesen visszahúzódott, s csak az eredmény tartására, illetve a játék tördelésére törekedett. Ezáltal alaposan visszaesett az amúgy sem túl magas színvonal. A pécsiek a második játékrészben többször veszélyes szituációkat teremtettek Takács kapuja előtt, ám a döntő pillanatokban rendre hibáztak, s már csak a ráadásban tudtak szépíteni.

Budapest Honvéd-Pécsi MFC 2-1 (2-0)

Bozsik Stadion, 2500 néző, v.: Hanacsek
Budapest Honvéd: Takács T. - Mano Mano (Dancs, 70.), Marito, Budovinszky, Mészáros - Genito (Dobos, 61.), Vadócz, Vén, Takács Z. - Herczeg (Kozarek, 76.), Szili
Pécsi MFC: Németh - Schindler (Sipos, 73.), Dienes, Lantos, Szekeres (Sztipánovics, a szünetben) - Berdó (Erős, a szünetben), Pavicevic, Kulcsár, Kóczián - Pest - Horváth
Gól: Szili (8.), Herczeg (29.), illetve Sztipánovics (91.)

Sárgalap: Szili (71.), illetve Kóczián (80.)

Nyíregyháza-Vasas 1-2 (0-1)

Második győzelmét is begyűjtötte a tavaszi szezonban a Vasas: az utolsó helyen álló a Nyíregyházát győzte le a télen megerősített pesti csapat. Annak ellenére voltak legalább kétezren Détári Lajos együttesének első idei bajnokijára (az első fordulóban el kellett halasztani a békéscsabai összecsapást), hogy délután háromkor kezdődött.

Az első negyedóra után épp egy új Vasas-szerzemény, Waltner hozta zavarba a Nyíregyháza védelmét, lőhetett volna, de inkább Szanyónak passzolt, aki betalált, 0-1. A szünet után is a hazaiak támadtak többet, de ismét a Vasas lőtt gólt, a hétvégén nyolc másodperccel a kezdés után eredményes Gyánó tíz méterről növelte kétgólosra az előnyt. A Nyíregyházának már csak a szépítésre futotta, így továbbra is sereghajtó.

Nyíregyháza-Vasas 1-2 (0-1)
Nyíregyháza, 3000 néző, V: Sápi
Nyíregyháza: Németh - Lakatos, Szatke (Márton a szünetben), Geri, Sipos N. (Pintér a szünetben) - Némedi (Győri 66.), Tímár, Schrancz, Vasas - Nikolic, Lengyel
Vasas: Posza - Plókai (Köböcz 56.), Janjic, Tóth A. - Molnár, Szanyó (Gaál 78.), Kovrig, Kiss Gy., Rósa H. - Waltner (Gyánó 59.), Horváth P.
Gólszerzők: Lengyel (87.), illetve Szanyó (17.), Gyánó (65.)
Sárga lap: Tímár (33.), Márton (73.), illetve Szanyó (30.), Janjic (33.)