Valér
2 °C
8 °C

'Sorstalanok' verték az Újpestet

2005.03.16. 21:39
A szerdai MTK-Újpest bajnoki találkozón kiderült, hogy Illés Béla még mindig jó futballista, ugyanakkor a lila-fehér tábort jobban érdekli más pályák eredménye és a Nobel-díjas Kertész Imre munkásságát is dalba tudják foglalni.
Az MTK-val játszott az Újpest szerdán, de az első rossz hír mégis Miskolcról érkezett a Hidegkuti-stadionban szurkoló lilák számára: vezet a Fradi Diósgyőrben. Ugyanebben a percben az első hazai támadásnál Silva lövése a kapufáról pattant Vlaszák kezébe, mire az Újpest szimpatizánsai csak annyit mondtak a lila-fehér sálas ultrák közt "elvegyülő" riporternek: ez meleg helyzet volt.

A Szabó család

Aztán az FTC helyett már a játékvezető, Szabó Zsolt a "téma", hiszen egy MTK-szabálytalanság után a vérmesebb lila-fehér szimpatizánsok már a piros lapot várták, míg a túloldalon Tamási Silvával szembeni kemény ütközése után csak a "szép volt" kiáltás hallatszott. A következő támadásnál pedig Kovács Zoltán lő gólt lesről, és ekkor már többen felszólítják Szabó játékvezetőt, hogy mit és hogyan tegyen édesanyjával, aki pénzért különböző örömökben részesíti férfiismerőseit.

Füzi, a homoszexualitás és Lilu

Újabb "rossz hír", vezet a Honvéd is. Három perccel később Rajczi lövését védi Végh, amire nagy taps a reakció, "ez egy hálás közönség" - reagál a mellettem álló Manchester City-mezben és sapkában lévő szurkoló, miközben a háttérben elment egy 37-es villamos. Hamarosan öröm is jut a lila szektorba: egyenlített a Diósgyőr a Fradi ellen.

Az MTK-s Füzi Ákos, a jogászfutballista sárgalapja után percekig a lila-fehér tábor témája lesz: "Hol a labda Füzi? Füzi buzi vagy!". Bő félóra játék után újpestiek kedvence, Tóth Norbert kap sárga lapot egy durva belemenésért, mire a bulvársajtóban járatos szurkoló megjegyzi: "Ez Liluért volt!"

Félórát kellett várni az újpesti klasszikus, a "Robog mint a gyorsvonat, Simek Peti!" felcsendüléséért. Az újpestiek egyébként végig énekelték a félidőt, többnyire három, a csapatot éltető nóta után mindig egy másik fővárosi egyesületet szidalmazó rigmus következett.

Zsidózás, gól, 70-es évek

A szünetben - miközben az Újpest-tábor nagy része a vécé, illetve a büfé felé veszi az irányt - az addig csendben üldögélő MTK-hívők rákezdenek a "fassszopó Újpest" rigmusra, mire a túloldalról a mérkőzés folyamán először felhangzik a válasznak szánt "Mocskos zsidók!".

A második játékrész gyors újpesti góllal kezdődik, mire teljes eufória tör ki, a körülöttem álló tíz szurkoló, legalább tucatnyi, a csapatot éltető rigmust kezd el kiabálni. A következő percekben az MTK nem talál rést az újpesti védőfalon, az unalmas mezőnyjátékban az váltja ki a legnagyobb derültséget, hogy az egyik szurkoló megemlíti, egyik nagy kedvencük, Farkas Balázs haja a 70-es évek női divatját idézi, melírozva, felstuccolva.

Meleg lesz még

Szabó Zsolt azonban még ekkor is első számú közellenség Megyeren, többször felzúg a "mi a faszt fújsz, te gyökér" kérdés? Tamási egyik rosszul sikerült mentése után pedig megállapítják, hogy az újpesti védő a legveszélyesebb hazai támadó.

Egyórányi játék után Juhárt kiállítják, mire a körülöttem álló józanabb gondolkodású újpestiek megjegyzik: Silva nagyon el akart esni, de jogos volt a kiállítás. Meleg lesz még.

Ne szidjátok a Bélát!

A kiállítás után mindkét edző azonnal cserél. Az Újpestnél beállt az első meccsét játszó Popovics és Polonkai, mire többekből feltör: "Miért nem az Erős? Ez tipikusan az ő meccse. Egyébként is, ki ez a Popovics?" A túloldalon érkezik Illés, akit egy emberként kezdenek szidni a lilák. A mellettem álló szurkoló megjegyzi: "Ne szidjuk, mert olyankor mindig gólt lő."

Negyedórával a vége előtt első komolyabb lehetőségéből egyenlít az MTK, majd Illés két percen belül eldönti a meccset. A "nemzetközi" hazai oldalon - magyar, görög és angol zászlók mögül szurkolnak a hazai szurkolók - felzúg a tyú-tyú-tyú, szívattyú szurkolás, míg a túloldal most már egy emberként zsidózik, majd felhangzik az utóbbi idők fejleményeire érzékenyen reagáló "sorstalanok, sorstalanok" rigmus.

Illés és a Fradi

A vége már valóságos letargia a lila-fehér szimpatizánsoknak - már aki nem ment el Illés második gólja után - hiszen Simek-gyorsvonat "kisiklik", majd jön a tragikus hír: vezet a Fradi Diósgyőrött. Kész, nincs tovább, öt perc alatt 0-1-ről 3-1 az MTK-nak.

Az egyes villamoson aztán komoly vita alakul ki, hogy Szabó Zsolt elcsalta, vagy Mészöly elcserélte a meccset, abban azonban egyöntetű a vélemény: "bassza meg az Illés, miért nem hagyta abba a nyáron".