Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bebiztosították a németországi foci-vb-t

2005.03.17. 14:05
Nem bíznak semmit sem a véletlenre jövő évi németországi labdarúgó-világbajnokság szervezői: megkötötték az esemény biztosítását. Ha teljesen elmarad a torna, a kárpótlás összege megközelítheti a negyvenmilliárd forintot. A játékosokra is gondoltak, a sérült futballistákat a több mint kétmilliárd forintos, kárpótlásra elkülönített keretből fizethetik ki.
Megkötötte a biztosítási szerződést a jövő évi németországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága (OK): ha a torna teljesen elmarad, egy hamburgi cég 158 millió eurót fizet, azaz közel negyvenmilliárd forintot.

Az önkéntesek sem maradnak biztosítás nélkül

A megállapodás Franz Beckenbauer OK-elnöktől a tizenkétezer önkéntesen és a 3,2 millió futballturistán át a kilencszáz szolgálati gépkocsira, illetve a stadionokra, sajtóközpontokra, csapatszálláshelyekre és VIP-helyiségekre is kiterjed.

Mindent a szurkolókért
Franz Beckenbauer, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, hogy a közlekedés zökkenőmentes lebonyolítása és a megnövekvő utazási igények érdekében a tömegközlekedésre nagy hangsúlyt fektetnek. A teljes beruházás 3,7 milliárd euró, melyet az autópályahálózatra, a városok közötti közlekedés korszerűsítésére, parkosításra és tömegközlekedésre költenek. Mint azt a Beckenbauer mondta: azért van szükség ilyen mértékű befektetésre, mert három millió ember fog az országba érkezni, akik azon kívül, hogy elmennek a mérkőzésekre, biztos megfordulnak majd máshol is, amelyhez elengedhetetlen a közlekedés fejlesztése. A szervezőbizottság azt tervezi, hogy az érvényes belépőjeggyel rendelkezők térítésmentesen utazhaznak a találkozókra, este pedig éjszakai buszok gondoskodnak majd a hazaszállításukról.
Ha a vb-győztesnek járó Jules Rimet kupát károsodás éri, vagy ellopják, az 350 ezer eurójába - kb. nyolcvannyolcmillió forintjába - kerül a HM Sports nevű biztosítótársaságnak.

Meteorbecsapódásra és terrortámadásra is számítanak

"Amennyiben egy terrortámadás miatt el kell halasztani vagy más országba kell áthelyezni a világbajnokságot, százmillió eurót fizetünk. A törlésért 158 millió jár, de ez csak akkor jöhet szóba, ha mondjuk ránk esik egy meteor, mindenesetre az ördög nem alszik" - nyilatkozta Jürgen Görling, a HM ügyvezetője.

A játékosok esetleges kárpótlásáról maga a nemzetközi szövetség gondoskodik: a FIFA tizenegymillió eurót különített el azoknak, akik a válogatott színekben válnak harcképtelenné 2006. június 9. és június 9. között. Ha nem lesz szükség a teljes összegre, a fennmaradó részt "hozzácsapják" a 220 milliós - cirka hatmilliárd forintnyi - vb-prémiumhoz, amelyet a harminckét résztvevő nemzet között osztanak szét.