Valér
2 °C
8 °C

'Lehet tíz játékossal kezdeni, de nem fogunk'

2005.03.22. 16:02
A Kempinsky Hotelben találkozott kedden a magyar labdarúgó-válogatott kerete, hogy rövid utazás után, elzárva a külvilágtól, a budai Petneházy Country Clubban készüljön a március 30-i Bulgária elleni, sokadik sorsdöntőnek mondott világbajnoki selejtezőre. Lothar Matthäus szövetségi kapitány már tudja a nyerő taktikát és azt is, most majd kiderül kik azok a játékosok, akik nem akarnak kijutni a vb-re. A találkozót megelőző első sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a futballban nincsenek csodák, amatőrök szervezik a bajnokságot és a játékosok sem tudják, merre kell futni.
Szokásától eltérően ezúttal nem késett a magyar válogatott találkozójáról Lothar Matthäus, így a szövetségi kapitány még a hivatalos sajtótájékoztató előtt, a szálloda előterében rögvest fontos dolgokat beszélt meg Hrutka Jánossal, a csapat menedzserével, majd sorozatos vakuvilllanások közepettte az irányt a sajtótájékoztató helyszíne felé vette. Ott aztán kiderült, a nemzeti együttessel az ötödik tétmérkőzésére készülő német tisztában van vele, milyen fontos meccs vár játékosaira. "A jelentőségről nem sokat kell mondani. Amennyiben sikerül nyerni, szép és jogos reményeink lehetnek, ha vereséget szenvedünk, az természetesen nem lesz kellemes" - értékelt.

Gera nagyon hiányozni fog

A kapitány huszonhárom játékossal vonul a biztonsági emberek őrizte budai klubba. Ezúttal nem csak a minőséget és a teljesítményt kellett mérceként számításba vennie, hanem az egészséget is: Éger László és Gyepes Gábor hasfalhúzódás, míg Molnár Balázs térdsérülése miatt nem lehet ott a felkészülő keretben. Pető Tamás már egy héttel ezelőtt jelezte, hogy sérülése után nincs megfelelő állapotban, ezért nem tart a csapattal. Szűcs Lajos és Böőr Zoltán kisebb megfázásal küszködik, a Ferencváros kapusa pár nappal később, a 2003 után ismét válogatott kerettag debreceni középpályás viszont már kedden a többiekkel tart az edzőtábor helyszínére.

A sérültek mellett leginkább a sárga lapjai miatt távollévő Gera Zoltán fog hiányozni. A szövetségi kapitány szerint Vincze Ottó, Hajnal Tamás vagy Böőr Zoltán pótolhatja a West Bromwich Albion kiválóságát.

A huszonhármas keret
Kapusok:
Király Gábor (Crystal Palace), Szűcs Lajos (Ferencváros), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn)
Hátvédek:
Dragóner Attila (Vitória Guimaraes), Stark Péter (Győri ETO), Komlósi Ádám (Debreceni VSC-AVE Ásványvíz), Bodnár László (Roda JC) Juhász Roland (MTK Budapest), Fehér Csaba (Újpest FC), Vanczák Vilmos (Újpest FC)
Középpályások:
Böőr Zoltán (Debreceni VSC-AVE Ásványvíz), Korsós György (SK Rapid Wien), Huszti Szabolcs (Ferencváros), Lőw Zsolt (FC Energie Cottbus), Rósa Dénes (Ferencváros), Hajnal Tamás (Sint-Truiden), Vincze Ottó (Győri ETO), Simek Péter (Újpest)
Csatárok:
Rajczi Péter (Újpest FC), Kerekes Zsombor (Debreceni VSC-AVE Ásványvíz), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Torghelle Sándor (Crystal Palace), Kenesei Krisztián (Győri ETO)

A 8. csoport állása:
1.Svédország 4 3 0 1 14- 2 9
2.Bulgária 3 2 1 0 9- 4 7
3.Horvátország 3 2 1 0 6- 2 7
4.Magyarország 4 2 0 2 5- 8 6
5.Izland 4 0 1 3 4-10 1
6.Málta 4 0 1 3 1-13 1

Van, aki nem akar kijutni a vb-re

A futballisták pénteken, zárt kapuk mögött az utánpótlás-válogatottal mérkőznek, de Matthäus már kilencven százalékban tudja, milyen összeállításban fognak felállni, ám azt nem garantálja, hogy ugyanaz a csapat játszik majd a bolgárok ellen is. "Jelentős nyomás nehezedik ránk, mely a jövőben is jelentkezni fog. A táborban kiderül, ki tudja ezt elviselni. Látni fogom továbbá azt is, hogy mely játékosok akarnak kijutni a vb-re és kik azok, akik nem" - mondta a 150-szeres német válogatott.

"A fociban nincsenek különleges dolgok"

Matthäus úgy gondolja, selejtezőcsoportunkban Bulgária a legerősebb csapat - ráadásul játékban is lesznek mire Budapestre érkeznek, mivel 26-án a svédekkel találkoznak -, függetlenül attól, hogy Hriszto Sztoicskovnak, a bolgárok szövetségi kapitányának Sztilian Petrovot, Martin Petrovot (egyaránt eltiltás), Valerij Bozsinovot és Emil Gargorovot (mindkettő megsérült) is mellőznie kell. "Sokat futnak, képzettek és nemcsak az eredményeik imponálóak, hanem a játékuk is."

Matthäus tudja mivel nyerhetünk

Az Index kérdésére, hogy mi lehet az a taktika, amellyel legyőzhetjük Bulgáriát, Lothar Matthäus így válaszolt: "A fociban nincsenek különleges dolgok. Lehet tíz játékossal kezdeni, de nem fogunk. Ha most elárulnám, mivel múlhatjuk felül őket, az egyenlő lenne azzal, ha felhívnám Sztoicskovot és elmondanám neki a tervünket. A fontos az, hogy meglepetést tudjunk okozni, olyan játékot kell produkálnunk, amelyre nem számítanak. Azt viszont nem kell titkolnom, hogy támadó felfogásban fogunk játszani, három csatárral. A fiúk úgy fognak kifutni az újpesti stadion gyepére, hogy megszerezzék a három pontot."

Formán kívüliek az itthon focizgatók

A legfőbb gond - melyet már többször hangoztatott a szövetségi kapitány -, hogy a hosszú bajnoki szünet után nincsenek megfelelő formában az itthon futballozók. "Akik kitalálták a bajnokság menetrendjét, azok nemhogy amatőrök, de nagyon amatőrök, és nekünk kell ennek meginnunk a levét" - üzenet a kapitány az illetékeseknek. A játékosok mentális felkészültségével kapcsolatban megjegyezte, hogy az idális az lenne, ha a klubokban végeznék el ezt a munkát, hisz ott naponta találkozhatnak az edzők tanítványaikkal. Tudja ugyanakkor, hogy ez maradéktalanul nem teljesült, ezért emellett sem mennek el, de nyolc nap nem sok idő, csodákat nem lehet tenni.

Matthäus elégedetlenségét fejezte ki továbbá az utasításainak be(nem)tartásával kapcsolatban: "Nem mondhatnám, hogy elégedett vagyok ezen a téren. Az utasításokat végre kell hajtani, olyan nincs, hogy valaki nem veszi figyelembe, amit mondok. Vonatkozik ez a pontrúgásokra is: sok magas játékosunk van, a pontrúgókkal sincs gond, csak éppen azt nem tudjuk merre kell futni, ezen kell változtatni."

Kemény, rakkolós játék

A játékosok - mint mindig - most is bizakodóak, Böőr Zoltán, a debreceniek középpályása elmondta, sokat fordult vele a világ másfél hét alatt: "Örülök, hogy két tétmérkőzéssel a hátam mögött tagja lehetek a keretnek, mindig optimista voltam, de ez most megerősödött. Nem azt kell nézni, kivel játszunk, hanem, hogy önmagunknak megfeleljünk".

Az angol Crystal Palace kapusa, Király Gábor arra a felvetésre, hogy mit szólna hozzá, ha ő lenne a csapatkapitány - Gera ugye hiányzik - csak annyit mondott: "Bár voltam már csapatkapitány, szerintem játékosnak kellene lenni, olyannak, aki képes a pályán irányítani." Király számára nem lesz ismeretlen a bolgár válogatott, hisz Berbatovot és Petrovot - igaz ő el van tiltva - még a Bundesligából ismeri, ezért azt is tudja milyen játékot kell nyújtani. "Kemény, rakkolós focit várok" - tette hozzá a huszonkilenc éves hálóőr.

Gera harmadszor díjazott
A nemzeti csapat egyik szponzora, az LG két játékost díjazott a sajtótájékoztatón. A Málta ellen a legjobb játékosnak választott Király Gábor egy LCD televíziót, míg Gera Zoltán, az első magyar gól szerzője egy mosógépet kapott ajándékba. Gera - aki egyébként nem tartózkodott Budapesten - már a harmadik alkalommal lett jutalmazott. Az LG tervezi a bolgárok elleni mérkőzésen is a góllövő és a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó magyar játékos elismerését.