Piroska
-2 °C
5 °C

Amatőrként is a magyar bajnokság legjobbja

2005.03.23. 11:00
A háromszoros magyar gólkirály, Illés Béla a tavaszi szezonban már csak heti három alkalommal jár edzésre, de még így is az MTK és talán az egész mezőny legjobbja. Az elmúlt két fordulóban három gólt szerzett, ezekkel hat ponthoz juttatta csapatát.
"Örülök, hogy jól megy, de nem kell azért messzemenő következtetéseket levonni, hiszen még csak három forduló ment le a tavaszi szezonból. Igaz, eddig én is meg vagyok elégedve magammal" - értékelte tavaszi teljesítményét Illés Béla. Az MTK idén harminchét esztendős futballistája a három tavaszi fordulóban három gólt szerzett - kettőt az Újpest, egyet a Pápa ellen - és csapata a góljainak köszönhetően az eddig szerezhető hat pontból hatot gyűjtött be. Az MTK első fordulóra kiírt, Sopron elleni találkozóját a pálya használhatatlansága miatt később játsszák.

Hat meccsre a rekordtól
A hetvenes és nyolcvanas években Szabó György 507-szer szerepelt a Tatabánya színeiben az élvonalban, míg Illés jelenleg 502 találkozónál jár. Azaz, ha még hat alkalommal pályára lép ebben a szezonban, egyedüli csúcstartó lesz. Illés ezt a sorozatot a Haladás, a Honvéd és az MTK színeiben érte el.

A válogatottban hatvannégyszer szerepelt játékos az idény végéig még biztosan folytatja, azt azonban nem tudta megmondani, jövőre is játszik-e még. "Csak akkor játszom a következő szezonban is, ha érzek elég motivációt. Jelenleg Szabó György rekordjának megdöntése a cél, és ha komolyabb sérülés nem jön közbe, ez az idén még sikerülhet is. Tavasszal csak heti három edzéssel amolyan kiegészítő ember vagyok, de ez nekem már bőven elég. A következő szezonra azonban újabb cél kell, mert csak úgy van értelme. Ez azonban biztos, hogy nem a pénz, hiszen már jelenleg is csak amatőr státuszban játszom" - mondta az Indexnek az elmúlt évtized legjobb magyar labdarúgójának választott játékos.

Külföldön nem mutatta meg magát, de elégedett


Illés Béla
A válogatottságot 2001-ben lemondó játékos annak ellenére is elégedett pályafutásával, hogy a legnagyobb sikere a magyar bajnoki cím, illetve a kupagyőzelem. "Gyerekként az első osztály, majd később a válogatottság volt a célom és ezeket sikerült is elérnem. Csak azt sajnálom, hogy a válogatottal nem sikerült kijutnom világbajnokságra vagy Európa-bajnokságra, illetve a klubjaimmal nem sikerült a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe bejutnom. A válogatottságot épp ezért mondtam le, hátha a fiatalabbaknak sikerülhet, ami nekem nem".

Sokan támadták amiatt, hogy nem mert elmenni külföldre profiskodni, ő azonban nem így látja. "Ahova mentem volna, onnan nem kerestek, ahonnan meg kerestek, oda nem akartam menni. Anyagilag valamennyi ajánlatom jobb lett volna bármilyen magyar szerződésnél, de vagy az országgal nem voltam kibékülve, vagy a csapattal. Ez nem jelenti azt, hogy túl válogatós lettem volna, de nem akartam olyan együtteshez menni, amelynek legfőbb célja a bennmaradás hazája élvonalában" - mondta Illés.