Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szieben: 'Matthäus butaságokat beszél'

2005.03.24. 11:31
Élesen bírálta Szieben Lászlót, a Magyar Labdarúgó Liga nemrég lemondott elnökét Lothar Matthäus, labdarúgó-válogatottunk kapitánya. A játékosként világbajnoki címig jutó német szakember szerint a volt ligaelnök miatt kezdődött ilyen későn a tavaszi szezon, ezért nehéz jól felkészíteni a válogatott labdarúgókat a jövő szerdai selejtezőre. Szieben szerint butaságokat beszél Matthäus, akinek annak ellenére nincsenek eredményei edzőként, hogy soha nem látott támogatottságot kap hazánkban.
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csütörtöki Nemzeti Sportban élesen kritizálta Szieben Lászlót, a Labdarúgó Liga nemrégiben lemondott elnökét. A német szakember azt nehezményezi, Szieben döntötte el, hogy ilyen hosszú legyen a bajnoki szünet, így a válogatottnál számításba vett játékosok csak edzésekkel készülhettek a sorsdöntőnek számító, jövő szerdai Bulgária elleni vb-selejtezőre.

Az említett Matthäus ídézet
Tőlem persze azt várják, hogy egy hét alatt majd csodát tegyek, pörgessem fel a fiúkat, holott már egy évvel ezelőtt hátrányba kerültünk. Nem túlzás ez: a liga lemondott elnöke - aki szerintem túl sokáig várt a búcsúval - döntötte el, hogy ilyen hosszú legyen a szünet, hogy a magyar labdarúgók hónapokig csak tréningezzenek, edzőmeccseken múlassák az időt. Ezt már többször is szóvá tettem, de most, néhány nappal a sorsdöntő meccs előtt nem győzöm újra és újra hangsúlyozni. A magyar futball a saját sírját ássa ezzel a hosszú, unalmas téli szünettel.
Nemzeti Sport

"Nem szeretnék ezzel foglalkozni, de Lothar Matthäus tájékozatlan a magyar futball ügyeiben, ezért butaságot beszél. Mással kellene foglalkoznia, mondjuk a játékosaival. Tudnia kellene, hogy a Liga bonyolítja azt a bajnokságot, amit az MLSZ ír ki, az időpontokkal együtt. Kérdezze meg a saját főnökeit, ki döntött a három hónapos szünetről. Egyébént is, Magyarországon eddig egy szövetségi kapitány sem kapott akkora anyagi, erkölcsi és kommunikációs támogatást, mint ő. Főleg úgy nem, hogy ezért nem edzőként, hanem játékosként dolgozott meg. Ugyanakkor az eddigi eredménytelensége joggal sértheti a magyar edzői kart is" - reagált a megszólításra Szieben.

Az egykori ligavezér jelenleg nem vállal szerepet a magyar labdarúgásban, holott lemondása után több klubtól is kapott ajánlatot. "Úgy gondolom ellehetetlenítettek, és majd az idő eldönti, mennyire jön be a harcias reformerek törekvése. Nem bujdokoltam el - igaz nincs is miért - jelenleg, mint hivatásos szurkoló járom a pályákat" - ismertette a jelenleg futballhoz fűződő viszonyát.

A lemondását követelő fő érvként az RTL Klubbal kötött szerződését hozták fel ellene. "A Liga és az RTL Klub szerződése az elmúlt másfél évben megmentette a magyar futballt, és véleményem szerint nagyon kellene rá vigyázni. Egyébként a Liga csak végrehajtotta a csapatok akaratát. Februárban megkérdeztük a csapatokat, akarják-e a Leselkedőt, és ők akarták. A legnagyobb baj, hogy sokáig azt hittem, lehet ellenszélben is vitorlázni. Most már tudom, hogy nem" - értékelte munkásságát Szieben.

Ön szerint kinek van igaza?

 • 426
  Kit érdekel egyáltalán a magyar foci?
 • 151
  Matthäusnak, mert neki mindig igaza van!
 • 61
  Szieben már lemondott, most Lothar jön
 • 22
  Sziebennek, mert nem ő csinálta a kiírást.

Mint ismert, a kereskedelmi televízió fél éven át sugárzott napjában kétszer egy ötperces, a futballt népszerűsítő műsort Leselkedő címen. A Ligából különböző szerződéseken keresztűl több tízmillió forintot utaltak át a filmet előállító cégnek. Az MLSZ részéről azt kifogásolták, hogy ezek a szerződések nem voltak jogszerűek. "A forrásról nem az elnök egyszemélyben, hanem a Liga rendelkezett, a csapatok felhatalmazására. Minden a csapatok tudtával történt, és szerintem a ligaelnök csak nekik tartozik elszámolással. Sajnos ezt az MLSZ-ben rosszul közölték. A Ligában munka folyt, míg az MLSZ-ben inkább a kommunikációval törődtek. Úgy tűnik, a jó kommunikáció jelenleg fontosabb" - nyilatkozta .