Emőke
-4 °C
9 °C

Oktattak a svédek Bulgáriában

2005.03.26. 18:52
A nyolcas számú világbajnoki selejtező csoportban szombat este rangadóra került sor, hiszen a svédek Bulgáriába látogattak. Az eddig még veretlen bolgár futballválogatott simán kikapott harmincnyolcezer néző előtt a sokkal taktikusabban futballozó skandinávok ellen. A horvátok hozták a kötelezőt, hazai pályán négyet lőttek Izlandnak.
A magyarok világbajnoki selejtező csoportjában szombaton rangadót rendeztek, hiszen a legutóbbi Európa-bajnokságon is egy csoportban szereplő két válogatott - Svédország, Bulgária - találkozott Szófiában. A svédek tavaly nyáron 5-0 arányban kiütötték riválisukat, tovább is jutottak a négyesükből, a bolgárok viszont pont nélkül búcsúztak Portugáliától.

Ljungberg duplázott

A svédek még egy vereséggel - a horvátokkal szemben hazai környezetben maradtak alul 1-0-ra - igen nehéz helyzetbe kerültek volna a továbbjutást illetően, míg az eddig még veretlen bolgárok nagy lépést tehettek volna előre.

A mérkőzést telt ház, vagyis harmincnyolcezer néző előtt játszották le, és a svédek roppant taktikusan - igaz meglepően idegesen kezdtek, ami az első félórában három sárga lapban mutatkozott meg - simán verték a hazaiakat. A bolgárok komoly helyzetig nem jutottak el az első félidőben, Ljungberg viszont két szép csel után a tizenhetedik percben vezetéshez juttatta a svédeket.

Markov kiállítása döntött

A fordulás után nagy erőket mozgatott meg a Sztojcskov vezette társulat, de Markov ötvenkilencedik percbeli kiállítása mindent eldöntött. A védőnek kellett volna semlegesítenie a Juventus csatárát, Zlatan Ibrahimovicsot, de kevés sikerrel tette a feladatát, második sárgáját is róla gyűjtötte be. Bő negyedórával a vége előtt Edman szabadrúgásból talált be, Ljungberg pedig az utolsó percben - büntetőből - megadta a kegyelemdöfést.

A magyar kapitány, Lothar Matthäus a meccs előtt a bolgárokat titulálta a csoport favoritjának, most viszont úgy tűnik: nagyot tévedett. A magyar csapat sorsa viszont, ha lehet, még nehezebb lett, mert a bolgárok szerdán, Budapesten igyekeznek kijavítani hétvégi botlásukat.

Könnyed horvát diadal

A csoport másik meccsén a horvátok 4-0-ra verték az izlandiakat Zágrábban. Az első félidőben döcögött valamelyest a hazaiak játéka, de a vége előtt Niko Kovac fejesével előnybe kerültek. Simunic szintán fejjel, egy szöglet után volt eredményes, Kovac duplázása után pedig Prso egy távoli lövéssel beállította a végeredményt.

Jegyzőkönyv:
Bulgária-Svédország 0-3 (0-1)
Szófia, 38 ezer néző, V: Fandel (német)
g: Ljungberg (17., 93. - 11-esből), Edman (73.)
piros lap: Markov (59., Bulgária)
Horvátország-Izland 4-0 (1-0)
Zágráb, 20 ezer néző, V: Damon (dél-afrikai)
g: Niko Kovac (39. és 76.), Simunic (71.), Prso (90.)