Emőke
-4 °C
9 °C

Lengyel nyolcas, angol négyes, olasz és holland dupla

2005.03.26. 23:03
A labdarúgó világbajnoki selejtezők szombati napján a hollandok fontos idegenbeli győzelmet arattak, a cseheknek négy gól kellett a sikerhez. Az Európa-bajnok görögök versenyben maradtak, a franciák még mindig nem kaptak gólt, viszont sorrendben harmadik párizsi meccsüket sem tudták megnyerni. Az olaszok Pirlo duplájával nyertek, a skótok továbbra is nyeretlenek. Az angolok és a horvátok szárnyaltak, a belgák először lettek gazdagabbak három ponttal.
1. csoport: Fontos holland és cseh siker

A csoport első négy helyezettje találkozott egymással, és az erőviszonyok kétségkívül tisztultak. A hollandok megőrizték vezető helyüket, miután pompásan kezdtek Bukarestben, hiszen Cocu már az első percben gólt fejelt egy szöglet után. A románok erőlködtek, voltak helyzeteik, de ezek közül egyet sem sikerült értékesíteniük, míg a hajrában újabb gólt kaptak. A csehek kis híján elszórakozták győzelmüket a rendkívül jól küzdő és harcosan játszó finnek ellen. 3-1-re is vezettek már, de az északiak Király csapattársa, Riihilahti vezérletével egyenlítettek, ám a bochumi Lokvenc, aki az utóbbi időben klubjában nincs igazán jó formában, lövésével megmentette a három pontot Prágában. Az örmények vélhetően simább győzelemre számítottak Andorra ellenében.

Jegyzőkönyv:
Románia-Hollandia 0-2 (0-1)
g: Cocu (1.), Babel (85.)
Csehország-Finnország 4-3 (2-0)
g: Baros (7.), Rosicky (34.), Polak (58.), Lokvenc (87.), illetve Litmanen (46.), Riihilahti (73.), Johansson (79.)
Örményország-Andorra 2-1 (1-0)
g: Hakobjan (32.), Hacsatrjan (83.), illetve Silva (57.)

2. csoport: Görög fordítás Tbilisziben

Az Európa-bajnok görögök igen nehéz perceket éltek át Grúziában, hiszen az első félidő felénél hátrányba kerültek. Tavalyi Eb-elsőségekor általában a védekezésben jeleskedő csapat ugyanakkor váltani tudott, és még az első negyvenöt perc lejárta előtt fordított. A fordulás után a boltoni Jannakopulosz pedig el is döntötte a pontok sorsát. A törökök gyorsan, öt perc alatt döntésre vitték a dolgot az albánokkal szemben, a dánoknak sem volt sokkal nehezebb dolga a kazahok ellen.

Jegyzőkönyv:
Grúzia-Görögország 1-3 (1-2)
g: Aszatiani (23.), illetve Kapszisz (44.), Vrizasz (45.), Jannakopulosz (54.)
Törökország-Albánia 2-0 (2-0)
g: Necati (3., 11-esből), Beqiri (5., öngól)
Dánia-Kazahsztán 3-0 (2-0)
g: Möller (10., 48.), Poulsen (33.)

3. csoport: Szenvedősre fogták az oroszok

A portugálok elleni pontszerzéssel vaskos meglepetést okozó Liechtenstein az oroszok ellen újabb bravúrra készült. A vendégek ugyanakkor egy esetleges döntetlennel komoly lépéshátrányba kerülhettek volna ellenfeleikkel, és ha nem is simán - sokat köszönhetnek kapusuknak -, de 2-1-re nyertek. A szlovákok ugyanilyen arányú sikerrel térhetnek haza Tallinnból, ahol az észtek mindössze egy percig örülhettek vezetésüknek, mert jött a Bundesliga jelenlegi legjobb góllövője, Mintal, aki egyenlített, pár perc múlva pedig a győztes gólt is belőtték.

Jegyzőkönyv:
Liechtenstein-Oroszország 1-2 (1-2)
g: Beck (40.), illetve Kerzsakov (23.), Karajka (37.)
Észtország-Szlovákia 1-2 (0-0)
g: Oper (57.), illetve Mintal (58.), Reiter (66.)

4. csoport: Harmadszorra sem tudtak gólt lőni Párizsban a franciák

A csoportot vezető írek gyorsan vezetéshez jutottak Tel-Avivban, de a hajrában siker koronázta a hazaiak fáradozását, és a harmadik cserejátékos révén sikerült az egyenlítés. A franciák harmadik hazai selejtezőjükön sem voltak képesek nyerni, harmadszor is gólnélküli döntetlenre végeztek. Igaz, eddig öt meccsen maradt érintetlen hálójuk. A svájciak jól kezdtek, az első tíz percben uralták a meccset, aztán fölénybe kerültek a hazaiak, de Trezeguet és Giuly sem tudott a kapuba találni. A félidő végére a helvétek Cabanas révén a találkozó egyik legnagyobb helyzetét hibázták el. A második játékrészben sokkal többet birtokolták a labdát a gallok, de a legnagyobb lehetőségeket sem sikerült kihasználnia Domenech csapatának.

Jegyzőkönyv:
Izrael-Írország 1-1 (0-1)
g: Suan (90.), illetve Morrison (4.)
Franciaország-Svájc 0-0

5. csoport: Pirlo döntött Milánóban

Az olaszok a szlovénok elleni kudarcuk után mindenképpen nyerni akartak a skótok ellen, és lényegében erőlködés nélkül meg is tették ezt a San Siróban. A milanos Pirlo lőtte mindkét gólt, mindkettőt szabadrúgásból, a skótok pedig továbbra is nyeretlenek.

Jegyzőkönyv:
Olaszország-Skócia 2-0 g: Pirlo (35. és 85.)

6. csoport: Angol négyes, lengyel nyolcas

Anglia az észak-írek ellen nehezen szerezte meg első gólját, mert ugyan sokkal többet támadtak már az első félidőben, mint a vendégek, Rooney csak kapufáig jutott. A térfélcsere után viszont Joe Cole tökéletesen csavart laposan a jobb alsó sarokba tizenhét méterről. A Chelsea játékosa első gólját szerezte a nemzeti csapatban. Ezek után Owen passzolt a kapuba tíz méterről egy eléje kerülő labdát, aztán a menteni igyekvő Brien a saját kapujába perdített. A gól előtt Rooney a szögletzászlónál egy csellel két védőt csapott be, lerántani sem tudták, és a beadását ha nem a védő, akkor Owen belsőzte volna a kapuba. A negyedik gól Lampard érdeme volt, mert távolról küldte a labdát a hálóba. Még ennél is fölényesebb sikert könyvelhettek el a lengyelek, akik nyolcat rámoltak be Azerbajdzsánnak. A walesiek is nyeretlenek, mert nem bírtak az osztrákokkal. A magyar válogatottat Cardiffban még tartalékosan is felülmúlták február elején, úgy tűnik a "sógorok" is ennyivel a magyarok előtt járnak. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a walesi védelem a hajrában önmagát múlta alul.

Jegyzőkönyv:
Lengyelország-Azerbajdzsán 8-0 (3-0)
g: Frankowski (12. 63. 66.), Hadzsijev (16., öngól), Kosowski (40.), Krzynówek (71.), Saganowski (84, 89.)
Anglia - Észak-Írország 4-0 (0-0)
g: J. Cole (47.), Owen (52.), Baird (54., öngól), Lampard (62.)
Wales-Ausztria 0-2 (0-0)
g: Vastic (82.), Stranzl (86.)

7. csoport: Az első belga győzelem

A belga publikumra igencsak ráijesztett a bosnyák válogatott, hiszen Bajramovics lövésével - először a kapufát találta telibe, másodszorra a kaput - már az első percben vezetéshez jutott. Negyedóra sem telt el, amikor Mpenza egyenlített, és a folytatásban egyértelműen a vendéglátók akarata érvényesült, így megszerezték első győzelmüket a sorozatban.

Jegyzőkönyv:
Belgium - Bosznia-Hercegovina 4-1 (2-1)
g: E. Mpenza (15., 54.), Daerden (44.), Buffel (76.), illetve Bajramovic (1.)

8. csoport: Befűzték a svédek az oktatófilmet

A mieink ezúttal szabadnaposak voltak, a csoport két favoritja viszont mindent megtett a továbbjutás érdekében. A nagyobb siker vitathatatlanul a svédeké, akik derékba törtek valamennyi hazai próbálkozást - Berbatovnak és Ivanov volt helyzete -, és Ljungberg valamint Ibrahimovics vezérletével nyertek. Előbbi két gólt jegyzett, utóbbi kiharcolt egy kiállítást. A horvátok átgázoltak a második félidőben erejével elkészülő izlandiakon.

Jegyzőkönyv:
Bulgária-Svédország 0-3 (0-1)
Szófia, 38 ezer néző, V: Fandel (német)
g: Ljungberg (17., 93. - 11-esből), Edman (73.)
piros lap: Markov (59., Bulgária)
Horvátország-Izland 4-0 (1-0)
Zágráb, 20 ezer néző, V: Damon (dél-afrikai)
g: Niko Kovac (39. és 76.), Simunic (71.), Prso (90.)

Barátságos találkozókra is sort kerítettk a szabadnapos csapatok közül néhányan, így Portugália 4-1-re verte Kanadát, a spanyolok pedig 3-0-ra Kínát. A jövő évi világbajnokság házigazdái, a németek a kölni Podolski találatával 1-0-ra nyertek a szlovéniai Celjében. A meccs után elnézést kértek a német szövetség vezetői, mert harminc önmagáról megfeledkezett garázdálkodó drukkert le kellett tartóztatni.