Valér
4 °C
8 °C

Félbeszakadt egy afrikai vb-selejtező

2005.03.28. 15:59
Afrikában félbeszakadt a 2006-os labdarúgó-világbajnokság egyik selejtezőmérkőzése, mivel a kilencvenedik percben több ezer szurkoló lepte el a pályát. A stadionon belül nem ért véget a rendbontás, az utcákon is sokan megsérültek.
A Mali-Togo vb-selejtezőn - a két csapat az egyes sorszámot viselő csoportban kapott helyet - a hazai drukkerek nem bírták elviselni, hogy csapatuk 2-1-es vesztésre áll a rendes játékidő lejártakor, ezért elözönlötték a játékteret. A rendőrségnek csak könnygázlövedékekkel és gumibotokkal sikerült megfékeznie a megvadult tömeget, de az összecsapásból hátralévő néhány perces hosszabbítást már nem játszották le az együttesek.

Utcai zavargások, műemlék-rongálások

A rendbontás a stadionon kívül is folytatódott, ugyanis a fanatikusok autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be és műemlékeket rongáltak meg. A jelentések szerint sokan megsérültek az utcai zavargások során és számos randalírozót vettek őrizetbe, de a hatóságok egyelőre pontos adatokkal nem szolgáltak.

Ousmane Issoufi Maiga, Mali miniszterelnöke hétfőn az állami rádióban gratulált Togónak a győzelemhez, és annak a reményének adott hangot, hogy a sportszerűtlen cselekedeteknek nem lesz kihatása a két ország kapcsolatára.

Kamerun lemaradhat a vb-ről

Togo egyébként a csoportban Szenegállal küzd a továbbjutásért, és hat forduló után mindkét gárdának tizenhárom pontja van. (Mali a hatodik, noha korosztályos csapata az olimpián a legjobb négy közé került.) Togo legnagyobb sikerét érné el a sikeres selejtezővel, míg Szenegál 2002-ben a legjobb nyolcig verekedte magát úgy, hogy első meccsén legyőzte a címvédő franciákat.

A többi csoportban - szintén négy fordulóval a vége előtt - a Dél-afrikai Köztársaság, Nigéria és Marokkó áll az élen valamint nagy meglepetésre Elefántcsontpart, amelyik a vb-múlttal egyaránt rendelkező Kamerunt és Egyiptomot előzi meg.