Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Pelé nem tartja fairnek a sorfalat

2005.03.29. 13:59
Minden idők egyik legjobb futballistája, a háromszoros világbajnok brazil csillag, Pelé a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) legutóbbi kongresszusa után a szervezet honlapjának nyilatkozott legújabb reformötletéről: nem engedné, hogy bármennyi játékos a sorfalba állhasson. Védi a trénereket, a mai fociról pedig az a véleménye, hogy sokkal zártabb lett.
Pelé azonkívül, hogy rengeteg örömöt szerzett a futballrajongóknak, és jelenleg a saját életművét készül megírni, a FIFA futballbizottságának is tagja. A történelem egyetlen háromszoros világbajnok futballistája részt vett a testület legutóbbi tanácskozásán, amelyen a futball szabályairól tárgyaltak, majd nyilatkozott a fifa.comnak.

Ne állhasson mindenki a sorfalba!

Pelé kiemelte, maximalizálni kellene a sorfalba állítható játékosok számát. "Ha egy játékos áthámozza magát három emberen, és pont akkor szabálytalankodnak vele, amikor egy az egybe kerülne a kapussal, akkor szerintem nem fair, ha a másik csapat az összes emberét a sorfalba állíthatja" - mondta.

A megbeszélésen szóba került még az edzők számára felrajzolt kispad előtti terület is. Az utóbbi időben történtek után - Mourinho-ügy, Anders Frisk visszavonulása - sok szakértő úgy gondolja, a játékvezető, illetve segédei nem tudnak kellőképpen fellépni a trénerek kirohanásai ellen. A brazil futballcsillag szerint viszont ha már a munkaterületben korlátozzák őket, engedtessék meg, hogy legalább azon belül nyugodtan tevékenykedhessenek. "Némely edzők szeretnek bekiabálni, mások nem. Addig, amíg nem mond vagy tesz ártalmas dolgot egy vezető, hagyni kell, hogy szabadon végezze a munkáját."

A futballbizottságról
A testületnek Villar Llona Angel Maria az elnöke, a helyettese Michel Platini. A két elnökön kívül még 25 tagja van a bizottságnak. Csakhogy a legismertebbeket említsük: Franz Beckenbauer (német), Eusebio (portugál), Gheorghe Hagi (román), Hugo Sanchez (mexikói), George Weah (libériai), Giacinto Facchetti (olasz), Bobby Charlton (angol).
Zártabb lett a játék

Pelé összehasonlította napjaink és az ő korának fociját is: "A legnagyobb különbség az, hogy a csatárok sokkal védettebbek manapság. Azt veszem észre, hogy a védők félnek hátulról szerelni, félnek az esetleges sárga laptól és a pirostól. Amikor én játszottam, belerepültek a lövésbe, nekem rohantak, szinte bármit megtettek, hogy megállítsanak. Másrészt a játék egyre taktikusabb, egyre zártabb lesz. Kevés a szabad hely, a játékosoknak nagyon gyorsan és elevenen kell gondolkodniuk, ha meg akarnak indulni."

Arra a kérdésre, hogy kik azok a focisták, akiknek a játéka gyönyörködteti, Zidane-t, Ronaldinhót és Robinhót nevezte meg. A Barcelona kiválóságával kapcsolatban a Bajnok Ligájában a Chelsea ellen szerzett gólját emelte ki, az "fantasztikus volt".

Robinhót Brazíliában tartaná

Robinhóval - akinek az Európába igazolása már hónapok óta téma - külön is beszélt: "Azt mondtam neki: figyelj, különböző időből vagyunk, de én az egész életemet a Santosban játszottam. Talán te is ugyanezt tehetnéd." Fiatal honfitársának elmagyarázta, hogy csak azért, mert picivel több pénzt kaphat Európában, nem kellene feltétlenül eligazolnia. "Ha van elég pénzed, hogy éld az életed, ne aggódj amiatt a kicsi plusz miatt, amit kaphatnál" - tette hozzá. (Robinho csak annyit válaszolt neki, hogy muszáj szétnéznie, mert annyi ajánlat van.)

Jók a brazilok, de '82-ben is kikaptak a "gyenge" olaszoktól

Pelé a brazil válogatottról megjegyezte, szép játékkal akarnak szerepelni a németországi világbajnokságon. "Semmi sem garantált, a fociban nagyon nehéz jósolni. Emlékszem a '82-es spanyol vb-re, a braziloknak volt a legjobb csapatuk, mégis kikaptak az egyik leggyengébb együttestől, az olasztól" - összegzett a 64 éves sztár, félre téve a tényt, hogy az 1982-es világbajnokságot Olaszország nyerte meg.

Brazília világbajnoki rendezésének lehetőségéről Pele a múltat idézte: "1950 óta nem volt az országunkban vb, úgyhogy éppen itt az ideje." Erre azért lehet szerinte esélye a dél-amerikai országnak, mert most van olyan miniszterelnökük, aki rajong a futball iránt: "Mindig is hangoztattam, hogy a brazil emberek csodásak, megérdemelnék, hogy vb-t rendezhessenek, de eddig nem volt szerencsénk a kormányokkal. Reménykedjünk, hogy Lula változtat ezen."