Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rajczi életben tartotta a reményeket

2005.03.30. 23:38
Az első idei világbajnoki selejtező mérkőzésén a magyar labdarúgó-válogatott Rajczi Péter utolsó percben szerzett góljával vívta ki a döntetlent Bulgária ellen. A mieink a hajrában már négy csatárral küzdöttek, aminek kis szerencsével meglett az eredménye. A vendégek nagy helyzeteket hagytak ki, a magyaroknak alig volt, Torghellét társai sem tudták a lecsitítani a lefújás után. A csoportban a horvátok átvették a vezetést, a magyar és a bolgár esélyek együtt lettek minimálisak. Június elején Izlandon játszik Matthäus együttese.
Kattintson a nagyításhoz!
A magyar labdarúgó-válogatott két idei barátságos mérkőzésén még nem lőtt gólt, így nem is lehetett más a cél az első vb-selejtezőn, minthogy a rossz sorozat megtörjön, annál is inkább, mert enélkül ugye, képtelenség nyerni. A bolgárok a múlt szombaton 3-0-s vereséget szenvedtek hazai pályán a svédek ellen, de a kapitány, Hriszto Sztoicskov többször mondta: ekkora különbség nem volt a két gárda között.

Szabics szerelte Vinczét

A vendégek lendületesen kezdtek, távoli lövésekkel kísérleteztek, de ezek kevés veszélyt jelentettek a kapura. Az első magyar helyzet Vincze előtt adódhatott volna negyedóra küzdelem után, de Torghelle lefejelt labdája után a magyar középpályás a nagy igyekezetében eléje lépő Szabiccsal ütközött, és tizenöt méterre a kaputól így nem juthatott lövéshez.

Berbatov szabadrúgással válaszolt a tizenkilencedik percben, jó huszonnyolc méterre a kaputól lőhetett, elcsavarta a labdát a sorfal felett, és Király hatalmas bravúrjára volt szükség, hogy a labda ne akadjon be a jobb felső sarokba. A félidő felénél Torghelle három védő között játszotta középre a labdát, Böőr hat méterre a kaputól - háttal állt neki - lőhetett volna, de amikor átvette a labdát, a védők becsúszva szereltek.

Király kicsit elnézte

A bolgárok a folytatásban is rendre messziről kísérleteztek - ezekre Vincze válaszolt, egy-két veszélyesnek mondható távoli lövéssel -, a magyarok indításainál Ivankov rendre a helyén volt.

Az állás:
1. Horvátország 5 4 1 0 13-2 13 pont
2. Svédország 5 4 0 1 17-2 12
3. Bulgária 5 2 2 1 10-8 8
4. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 6-9 7
5. Izland 5 0 1 4 4-14 1
6. Málta 5 0 1 4 1-16 1

A fordulás után hét perccel előnybe kerültek a bolgárok. A wolfsburgi Martin Petrov a jobb oldalról ballal ívelt keresztbe, a túloldalon a lendületből érkező Sztilian Petrov a magyar védők mögé kerülő labdát három méterről - kisodródva - a kapuba fejelte. Király némileg késve mozdult a legalább harmincöt métert szálló labdára.

Király bravúrjai tartották a lelket a csapatban

A magyar válogatott a gól után erőtlennek tűnt, Huszti fejesét leszámítva nem volt értékelhető megoldása, míg a másik oldalon a kontrák igen veszélyesek voltak, Király bravúrjaira volt szükség, hogy Berbatov és Sztilian Petrov ne növelje a vendégek góljai számát. Utóbbinak három helyzete is volt, a rövid sarokról ballal leadott lövése igencsak meglepte a Crystal hálóőrét, de reflexből belekapott, és a léc fölé került a labda.

Egy perccel a rendes játékidő vége előtt Berbatov eldönthette volna a meccset, egyedül tört a kapura a baloldalon, a hosszú sarkot vette célba, de Király az alsó sarok felé tartó labdába bele tudott ütni.

Matthäus jól kockáztatott

Kattintson a nagyításhoz!
Tudatos magyar akciót nem jegyezhettünk fel, ám Bodnár bedobása után a röviden felszabadító védők labdáját Böőr ballal azonnal kapura küldte. A labda megpattant, szögletre került, a sarokrúgást Böőr ívelte középre, a csereként beállt Rajczi a védőktől szorongatva három méterről fejelt, de Ivankov belekapott a labdába - nem biztos, hogy nem a gólvonal mögött -, ami újra az újpesti csatár elé került, aki három méterről nagy erővel a léc alá bombázott. A gól a háromperces ráadás előtti másodpercekben született, már Király Gábor is előrement.

A magyar csapat dicséretet érdemelt, mert végig küzdött, a hajrában már négy csatárral próbálkozott - Matthäus jól kockáztatott -, ám szerencse nélkül nem jöhetett volna össze a pontszerzés.

Torghellét lecsitították

A magyar csapatnak így halvány vb-reményei életben maradtak, de mivel a horvátok 3-0-ra verték Máltát, átvették a vezetést a csoportban. A magyarok következő meccse június elején Izlandon lesz, ott kötelező begyűjteni a három pontot, hogy harcban legyet a társulat a pótselejtezőt jelentő második helyezésért.

Torghelle a meccs után még összeakaszkodott a bolgárokkal, a társai sem tudták lecsitítani, végül a pályaedző, László Csaba nyugtatta meg. Lothar Matthäus is a kezdőkörbe rohant, de most nem úgy, mint a walesiek ellen - akkor Savage-t akarta megfegyelmezni -, ő is a békés befejezésre törekedett.

Így látták a kapitányok:
Lothat Matthäus: Jó meccs volt, és noha Gera Zoltán hiányzott, az egész csapat kiválóan küzdött. Az első félidőben voltak esélyeink, szünet után mégis a bolgárok szerezték az első gólt. Szerencsére az utolsó pillanatban sikerült egyenlítenünk, ezzel együtt néhányan elfelejtették végighajtani a találkozót. A jövőben jobban kell összpontosítanunk a második játékrészben.

Hriszto Sztoicskov: Még van esélyünk a továbbjutásra, bár természetesen nem örülünk annak, hogy döntetlennel zárult ez a már megnyert találkozó. Nagyon jól játszottunk, elégedett vagyok a futballistáimmal. Voltak esélyeink az újabb gólokra, de nem használtuk ki azokat, és ilyen a futball, egyenlítettek a magyarok. Nincs más hátra, meg kell nyernünk a hátralévő meccseinket.
Forrás: MTI