Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Matthäus ígérete a tét

2005.03.30. 11:00
Az elmúlt évtizedekhez hasonlóan, szerdán is sorsdöntő, a magyar labdarúgás jövőjét alapjaiban meghatározó találkozón lép pályára válogatottunk. Lothar Matthäus együttese azt a Bulgáriát fogadja világbajnoki selejtezőn, mely szombaton hazai környezetben szenvedett súlyos, 3-0-ás vereséget Svédországtól.
Szerdán két mérkőzést rendeznek a nyolcas számú világbajnoki selejtezőcsoportban. A legutóbbi fordulóban szabadnapos magyar válogatott Bulgária, míg az izlandiakat négy góllal felülmúló horvátok Málta ellen lépnek pályára.

Hiányzik a csapatkapitány

Annak ellenére, hogy Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya már a mérkőzést megelőző egyhetes edzőtáborozás elején hiányolta játékosaiból a motiváltságot, biztos benne, hogy szerdán egy egységes együttes játszik majd. Igaz ez akkor is, ha eltiltás miatt hiányzik a jelenkor kiemelkedően legjobb labdarúgója, Gera Zoltán.

A csapatkapitányon kívül is lesznek komoly hiányzók, hiszen Fehér Csaba, Gyepes Gábor és Szűcs Lajos már az edzőtáborozás elején megsérült illetve megbetegedett, míg Dragóner Attila, Kenesei Krisztián és Simek Péter a keretszűkítésnek estek áldozatául. Az utolsó napokban aztán még a tartalékként behívott Nagypál Tibor és Hajnal Tamás is sérültet jelentett, így Matthäus azt a Lipcsei Pétert hívta be, aki talán a legtöbbször került be, illetve maradt ki a volt aranylabdás keretéből. Az U21-es válogatott keddi, bolgárok elleni 1-0-s győzelme után a fiatalok között pályára lépő újpesti Vanczák Vilmos csatlakozott Király Gáborékhoz.

Berbatov egyedül több
A tizennyolc fős magyar keret egyébként összesen nem lőtt annyi gólt a válogatottban, mint tette azt a Leverkusen bolgár támadója Berbatov. Míg a mieink összesen huszonkétszer találtak be nemzeti mezben, addig a Bayer csatára már huszonnégyszer volt eredményes hazája válogatottjában.

A német szakvezető bizakodó és csak a győzelemben hajlandó gondolkozni, noha válogatottunk idei két barátságos mérkőzésén, Szaud-Arábia, illetve Wales ellen sem tudott betalálni. "Most már nem szabad visszatekintenünk, noha sérülések nehezítették a dolgunkat. Előre kell nézni, nem tehetünk mást. Győzni kell szerdán, csak ez ad esélyt a továbbjutásra! Úgy vélem, hogy a bolgárok is a három pontért érkeztek, így mindkét együttes támadni fog. Én biztosan ilyen felfogású együttest küldök a pályára" - nyilatkozta az MTI-nek Matthäus.

Erre szükség is lesz, mert a német szakember együttese eddig négy selejtezőt vívott, és ugyan hozta a kötelező győzelmeket - Máltán, illetve Budapesten Izland ellen -, két idegenbeli mérkőzésén - Horvátország, majd Svédország vendégeként egyaránt háromgólos vereséget szenvedett. Ha szerdán a bolgárokat nem tudja legyőzni a Matthäus-gárda, akkor gyakorlatilag elszálltak esélyei arra, hogy kijusson a 2006-os németországi vb-re. A volt aranylabdás 2003-as kinevezésekor megígérte, elviszi a válogatott a hazájában rendezendő világbajnokságra.

Sztoicskovék is elszántak

A bolgárok szombaton hiába játszottak szinte végig mezőnyfölényben, megsemmisítő, háromgólos vereséget szenvedtek Szófiában Svédországtól. Hriszto Sztoicskov, a bolgárok szintén aranylabdás szakvezetője ellenünk már számíthat a két Petrov, Sztilian és Martin játékára és visszahívta a keretbe Mancsevet is, ugyanakkor nem lesz itt a svédek ellen kiállított Georgij Markov, a két sárga lapja miatt hiányzó Radoszan Kisisev és a még mindig sérült Valerij Bozsinov.

A bolgárok egyébként mindenhol hangoztatják, lezárták a svédek elleni meccset, és győzni jöttek Budapestre. Ez érthető is, hiszen egy esetleges vereséggel végleg elszállhatnak reményeik a továbbjutásra.

A csoport másik találkozóján, a szombaton Izlandot magabiztosan verő horvátok a csoport leggyengébbnek mondott csapatát, Máltát fogadják. Amennyiben Dado Prsóék hozzák szerdai mérkőzésüket és a bolgárok nem nyernek Budapesten, nagy lépést tesznek a csoportból való továbbjutás felé.

A csoport állása
8. csoport:
Horvátország-Málta, Zágráb 18 ó
Magyarország-Bulgária, Szusza Ferenc Stadion 20:45 ó (TV: RTL Klub)

A csoport állása:
1. Svédország 5 4 0 1 17-2 12
2. Horvátország 4 3 1 0 10-2 10
3. Bulgária 4 2 1 1 9-7 7
4. Magyarország 4 2 0 2 5-8 6
5. Izland 5 0 1 4 4-14 1
6. Málta 4 0 1 3 1-13 1

A szerdai program:
1. csoport:
Andorra-Csehország, Andorra La Vella 16:50 ó
Macedónia-Románia, Szkopje 20 ó
Hollandia-Örményország, Eindhoven 20:30 ó

2. csoport:
Ukrajna-Dánia, Kijev 18:15 ó
Grúzia-Törökország, Tbiliszi 18:30 ó
Görögország-Albánia, Athén 20:30 ó

3. csoport:
Észtország-Oroszország, Tallinn 17 ó
Lettország-Luxemburg, Riga 18 ó
Szlovákia-Portugália, Pozsony 19 ó

4. csoport:
Svájc-Ciprus, Zürich 20:30 ó
Izrael-Franciaország, Tel-Aviv 20:50 ó

5. csoport:
Moldova-Norvégia, Chisinau 19:45 ó
Szlovénia-Fehéroroszország, Celje 20:15 ó

6. csoport:
Lengyelország - Észak-Írország, Varsó 20 ó
Ausztria-Wales, Bécs 20:30 ó
Anglia-Azerbajdzsán, Newcastle 20:45 ó

7. csoport:
Bosznia-Hercegovina - Litvánia, Szarajevó 20 ó
San Marino-Belgium, Serravalle 20:30 ó
Szerbia és Montenegró-Spanyolország, Belgrád 21 ó